Πλαίσιο ΜΑΣ για την Απεργία 10 Φλεβάρη

10 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΝΤΟΥ

Η θύελλα των μέτρων που εξαπολύει η αντιλαϊκή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν αναμενόμενη. Είναι επιβεβαιωμένο από την πείρα των χρόνων ότι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ υπηρετούν με συνέπεια τη στρατηγική του κεφαλαίου, συναποφασίζουν αντιδραστικές πολιτικές στα πλαίσια της ΕΕ.

Σήμερα ζητάνε από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που όλα αυτά τα χρόνια με θυσίες έχουν στηρίξει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, να πληρώσουν και την κρίση.

Όμως οι φοιτητές και οι σπουδαστές, η αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης, η πλειοψηφία των αυριανών μισθωτών επιστημόνων, έχουν αντικειμενικό συμφέρον να συγκρουστούν με αυτή την πολιτική, να συνταχθούν με το ταξικό εργατικό κίνημα και να πουν

Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία

 

Σήμερα είναι ανάγκη να οργανωθεί η πάλη όχι απλά για την απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και για την επιθετική διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Δεν πληρώνουμε την κρίση τους, απαιτούμε να σταματήσει να πληρώνει η εργατική λαϊκή οικογένεια το δυσβάσταχτο κόστος σπουδών. Ειδικά τώρα που η κυβέρνηση μειώνει τους μισθούς, που γίνονται απολύσεις στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, που ξεθεμελιώνεται η κοινωνική ασφάλιση, που εξελίσσεται η φοροεπιδρομή δε δεχόμαστε οι γονείς μας να γονατίζουν από τα έξοδα.

Η επίθεση του κεφαλαίου στο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, το ξεθεμελίωμα εργασιακών κατακτήσεων, δε θα μπορούσε να μην οδηγήσει σε προώθηση καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο χώρο της εκπαίδευσης. Πάντα άλλωστε η παιδεία ήταν συνδεδεμένη με την οικονομία, με την αγορά.

Κανένα μέτρο της κυβέρνησης δεν είναι τυχαίο, κανένα μέτρο δεν παίρνεται αν δεν υπηρετεί το στόχο των μονοπωλίων για φτηνή εργατική δύναμη, για να είναι η παιδεία ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας.

Αυτό υπηρετούν:

  • Το προσχέδιο της κυβέρνησης για τη δια βίου μάθηση
  • Η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 36/05 που νομιμοποιεί τα κολέγια
  • Η συζήτηση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΙ

Καλούμε τους φοιτητές και τους σπουδαστές να βγάλουν συμπέρασμα για τα κόμματα της πλουτοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και για τους εκπροσώπους τους σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική.

Τους καλούμε να γυρίσουν τις πλάτες τους στις συμβιβασμένες και ξεπουλημένες στην πολιτική του κεφαλαίου συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η ρετσινιά του απεργοσπάστη, που δίκαια τους κόλλησε η εργατική τάξη, δε θα βγει ποτέ από αυτούς τους εργατοπατέρες.

Καμιά εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρχει στους κλακαδόρους των παραπάνω εργατοπατέρων, στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΕΑΑΚ, που με τη στάση τους ενισχύουν τη διάλυση και τον εκφυλισμό στο φοιτητικό-σπουδαστικό κίνημα.

Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην υποκύψει σε πιέσεις και εκβιασμούς, είτε προέρχονται από την εργοδοσία, είτε από τις παρατάξεις των ΠΑΣΠ και ΔΑΠ που ρουσφετολογούν, είτε από καθηγητές. Ένα πράγμα που είναι δικό μας, που δεν πρέπει να μας πάρουν είναι η αξιοπρέπειά μας.

Μαζί, συλλογικά, με τις επιτροπές αγώνα να συγκρουστούμε και να στείλουμε σε όλους μήνυμα ανυπακοής και απειθαρχίας.

 

 

Τώρα είναι ώρα μάχης!

Καλούμε σε συστράτευση όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές, τους καλούμε σε δράση μέσα και έξω από τις σχολές.

Να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τις επιτροπές αγώνα των σχολών τους, να τις μαζικοποίησουν, να ξεπεράσουν τους αρνητικούς συσχετισμούς στο φοιτητικό-σπουδαστικό κίνημα, να ενισχύσουν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Να συναντηθούν με το ταξικό εργατικό κίνημα, με το κίνημα των φτωχών και μικρομεσαίων αγροτών, με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.

Διεκδικούμε:

*Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην είναι υποχρεωμένος να δουλέψει για να τα βγάλει πέρα με τα έξοδα των σπουδών του. Σίτιση, στέγαση , συγγράμματα, μετακινήσεις, δωρεάν χωρίς προϋποθέσεις. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου 400€ σε όλους τους φοιτητές και σπουδαστές που είναι από άλλες πόλεις. Να δίνονται δωρεάν όλα τα συγγράμματα. Να στηριχτούν οι φοιτητές και σπουδαστές από εργατικές λαϊκές οικογένειες και όχι οι επιχειρήσεις. Ειδικά στα ΤΕΙ που το 60% δουλεύει μέτρα στήριξης των σπουδαστών και των οικογενειών τους.

* Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών και σπουδαστών. 6ωρη-5ήμερη εργασία με αποδοχές πλήρους ωραρίου. Άδεια με αποδοχές την περίοδο των εξεταστικών.

* Άμεση κατάργηση όλων των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και σε κάθε μορφή παροχής εκπαίδευσης. Υποτροφίες για όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές από τον κρατικό προϋπολογισμό.

*Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εκπαίδευση Κατάργηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και των ΚΕΣ. Απειθαρχία στην ΕΕ, η κοινοτική οδηγία 36/05 να μην ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία.

* Οι φοιτητές και σπουδαστές που κάνουν πρακτική άσκηση να έχουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με βάση τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις

*Όχι στη συναλλαγή, το ρουσφέτι και την εξαγορά συνειδήσεων. Δεν εξαγοράζεται η αξιοπρέπειά μας. Παραδειγματική τιμωρία των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας που σιγοντάρει τέτοια φαινόμενα.

* Πτυχία με αξία δουλειά με δικαιώματα, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, 7ωρο 5ημερο 35ωρο, όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για δουλειά.

*Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων μες στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, μόνιμη και σταθερή δουλειά στους συμβασιούχους σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, μονιμοποίηση των εκτάκτων στο εκπαιδευτικό προσωπικό.

*Τη λύση στο πρόβλημα των ΤΕΙ που απαιτεί:

  • Διεκδίκηση Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης με ενιαίο σκοπό την επιστημονική ειδίκευση και η δημιουργία συστήματος Δημόσιων και Δωρεάν Επαγγελματικών Σχολών με στόχο την υψηλού επιπέδου επαγγελματική ειδίκευση
  • Να αποσαφηνιστεί άμεσα το αντικείμενο σπουδών των ΤΕΙ και ο ρόλος των αποφοίτων τους στην παραγωγή

*15% από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία

*Όχι στην αξιολόγηση και την κατηγοριοποίηση των ιδρυμάτων. Απόσυρση του προσχεδίου της κυβέρνησης για τη δια βίου μάθηση

 

Στις 10 Φλεβάρη απεργούμε όλοι, κανένας εργαζόμενος σπουδαστής δεν πάει στη δουλειά του, κανείς δεν πάει στην πρακτική του κανείς δεν πάει στη σχολή του, κλείνουμε τις σχολές.

Διαδηλώνουμε σε όλες τις πόλεις με το ΜΑΣ, συναντιόμαστε στους δρόμους με το ΠΑΜΕ.

Comments are closed.