Καταγγελία για το «σκλαβοπάζαρο σπουδαστών» που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Σερρών


Καταγγελία για το «σκλαβοπάζαρο σπουδαστών» που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Σερρών

 

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καταγγέλλει στους φοιτητές και τους σπουδαστές το ελεεινό δουλεμπορικό παζάρι που έχει στήσει το ΤΕΙ Σερρών με τους μεγαλοξενοδόχους της Κρήτης. Πρέπει να σημάνει συναγερμός το περιστατικό αυτό διώχνει τι έρχεται από Σεπτέμβριο! Θέλουν να μετατρέψουν τα ιδρύματα σε μεσάζοντα «δουλεμπορίου».

 

Το ΤΕΙ Σερρών μέσω διμερών συμφωνιών που έχει με πανεπιστήμια της Ουκρανίας «παραλαμβάνει» ουκρανούς φοιτητές και τους στέλνει για «πρακτική άσκηση» σε χλιδατα κριτικά ξενοδοχεία όπου δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας (ιδιωτική ασφάλεια, ελαστικό ωράριο) και με μεροκάματο πείνας 16 ευρώ τη μέρα! Η δουλειά που βγάζουν εκεί οι συνάδελφοι δεν έχει καν σχέση με πρακτική άσκηση.

 

Το επόμενο διάστημα το καθεστώς της κινητικότητας σπουδαστών δηλαδή το σύγχρονο δουλεμπόριο που θα παίρνει και την μορφή της μετανάστευσης «φτηνών πρακτηκαριων» σε όποια χωρά το κεφάλαιο έχει ανάγκη θα γίνει πραγματικότητα για τα περισσότερα ιδρύματα.

 

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις της υπουργού παιδείας στις συνόδους των πρυτάνεων και των πρόεδρων των ΤΕΙ, όπου εξήγγειλε νέες αναδιαρθρώσεις που μπάζουν πιο βαθιά τις επιχειρήσεις μέσα στις σχολές. Θέλουν να φτιάξουν την αυριανή βάρδια των φθηνών εργατών που έχουν ανάγκη τα μονοπώλια, για αυτό παραδίδουν κάθε πλευρά της ερευνητικής και εκπαιδευτικής διαδικασίας στο κεφάλαιο.

 

Το έδαφος έχει στρωθεί εδώ και καιρό. Άλλωστε ήδη κάποιοι από μας βιώνουν αυτή την κατάσταση, όπως οι πρακτικαριοι των ΤΕΙ. Χιλιάδες σπουδαστές δουλεύουν 5μερο 8ωρο με μισθό 160 ευρώ το μήνα, δίνουν τζάμπα εργατικά χέρια σε εκατοντάδες επιχειρήσεις καλύπτοντας πόστα που ουδεμία σχέση έχουν με τις σπουδές τους (κάνουν θελήματα κλπ). Αυτός είναι ο εργασιακός μεσαίωνας που ετοιμάζουν για τους περισσότερους από τους αποφοίτους επιχειρήσεις – κυβέρνηση – ΕΕ με την ενεργή στήριξη των κομμάτων του ευρωμονοδρομου.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

                      Καμιά συναίνεση με την πολιτική κυβέρνησης –ΕΕ –κεφαλαίου

                      Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν

                      Έξω κάθε επιχειρηματική δράση από τις Σχολές

                      Άμεση κρατική χρηματοδότηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ για την απρόσκοπτη λειτουργία τους, φοιτητική μέριμνα, δωρεάν σίτιση-στέγαση

                      Όχι στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα

                      Όχι στις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών που επιβάλλουν κυβέρνηση-ΕΕ-μονοπώλια

                      Όχι δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Κατάργηση όλων των Μεταπτυχιακών Ειδίκευσης. Μεταπτυχιακά ενός κύκλου που οδηγούν σε διδακτορικό

                      Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης της έρευνας αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έρευνα που υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία-ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

                      Κατάργηση του νόμου για τα ΚΕΣ. Να κλείσουν τώρα όλα τα ιδιωτικά μαγαζιά της εκπαίδευσης

                      Μόνιμο εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό με σταθερή δουλειά. Μονιμοποίηση τώρα του έκτακτου προσωπικού, των συμβασιούχων. Καμιά απόλυση προσωπικού, διδακτικού και διοικητικού.

                      Μέτωπο με το εργατικό ταξικό κίνημα, γιατί η επίθεση αφορά τα δικά του παιδιά

Comments are closed.