ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ 2010-2011

 

Πανελλαδική Γραμματεία

 

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ 2010-2011

 

Η Πανελλαδική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών παρουσιάζει τις θέσεις και το διεκδικητικό πλαίσιο 2010-2011. Ένα χρόνο μετά από την ίδρυση του ΜΑΣ, είμαστε πιο ώριμοι και ικανοί να παρέμβουμε αποφασιστικά, βγάλαμε συμπεράσματα, από τη δράση μας θέλουμε να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την αναζωογόνηση του φοιτητικού κινήματος.

Α) ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) είναι η συσπείρωση φοιτητικών συλλόγων, εκατοντάδων επιτροπών αγώνα, επιτροπών ετών και εξαμήνων, απλών φοιτητών. Είναι η ελπίδα για το φοιτητικό-σπουδαστικό κίνημα.

Το ΜΑΣ δημιουργήθηκε, ώστε να γίνει η βάση συσπείρωσης και ανάπτυξης των αγώνων των φοιτητών και των σπουδαστών, να απαντήσει  στην από 15ετίας εικόνα διάλυσης του φοιτητικού /σπουδαστικού χώρου.

Με βάση τη χρονιάτικη πορεία δράσης και οργάνωσης που έχουμε περπατήσει, αυτή η χρονιά μας βάζει να αναμετρηθούμε με μεγαλύτερα καθήκοντα.  Βρεθήκαμε μαζί με το ΠΑΜΕ στις απεργίες που συγκλόνισαν τη χώρα. Το ΠΑΜΕ μας στήριξε στα πρώτα μας βήματα. Είμαστε περήφανοι που μαζί με τους γονείς μας συγκρουστήκαμε στη θύελλα, στα μπλόκα της αγροτιάς, έξω από τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις.

Το ΜΑΣ πλάι στο ΠΑΜΕ, μαζί με τους φτωχούς αγρότες, τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες, τις γυναίκες και τους συλλόγους τους, τους μαθητές και τα Συντονιστικά τους Όργανα, τους συνταξιούχους, να αναλάβει τα καθήκοντα που του ανήκουν στην οργάνωση του νεολαιίστικου, στην πάλη για τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

Σε μια περίοδο που η καπιταλιστική οικονομική κρίση βαθαίνει όλο και περισσότερο, το ΠΑΣΟΚ μαζί με την ΕΕ, το ΔΝΤ, το ΛΑΟΣ, την ενεργή στήριξη της ΝΔ, τσακίζουν εμάς και τις οικογένειες μας με τα πιο βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα των τελευταίων 50 χρόνων. Ξεθεμελιώνουν ό,τι έχει απομείνει σε Παιδεία, εργασιακά, ασφαλιστικό! Φορτώνουν την κρίση των μεγαλοκαπιταλιστών στις πλάτες του λαού και της νεολαίας! Το μέλλον που μας ετοιμάζουν είναι μαύρο! Τα ίδια τα στοιχεία τους το αποδεικνύουν, το 10% των πρωτοετών φοιτητών αναγκάζονται να δουλεύουν (Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία). Το ίδιο ισχύει για πάνω από το 25% και 40% των φοιτητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ αντίστοιχα. Προβλέπουν ραγδαία αύξηση των φοιτητών που θα περάσουν σε τμήματα της επαρχίας και δεν θα πάνε να σπουδάσουν. Ήδη πολλοί συνάδελφοι παρατάνε τις σπουδές τους γιατί δεν τα βγάζουν πέρα. Τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών δε θα μπορούν σπουδάσουν!

            Δεν ξεχνάμε ότι την περίοδο που τα κέρδη του κεφαλαίου χτύπαγαν κόκκινο, για τους εργάτες και το λαό, για τις οικογένειές μας υπήρχαν πάλι θυσίες και λιτότητα.
Τα μέτρα τους δε σώζουν την πατρίδα. Το μόνο που σώζουν είναι τα κέρδη των καπιταλιστών. Πατριωτικό είναι ό,τι συμφέρει το λαό και την νεολαία και όχι τα μονοπώλια.

 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

ΓΙΑ ΜΟΡΦΩΣΗ-ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ

 

            Δεν έχουμε περιθώριο αναμονής. Έχει έρθει η ώρα οι φοιτητές και οι σπουδαστές, κύρια τα παιδιά των εργατικών λαϊκών οικογενειών, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να μην ανεχτούν άλλο τη διαλυτική κατάσταση στο φοιτητικό κίνημα. Την ώρα που ψηφιζόταν το μνημόνιο και το νέο σφαγείο δικαιωμάτων, οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (ΠΑΣΠ,ΔΑΠ) έκαναν εκδρομές στη Μύκονο κηρύσσοντας σιωπή νεκροταφείου. Αν δεν υπήρχε αυτή η μεγάλη πρωτοβουλία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών δεν θα ενημερωνόταν κανένας. Να συσπειρωθούν στις επιτροπές αγώνα του ΜΑΣ, να φτιάξουν παντού νέες επιτροπές αγώνα. Καλούμε σε οργάνωση, δράση και αφύπνιση για να αλλάξει η κατάσταση στους φοιτητικούς συλλόγους, στα Διοικητικά Συμβούλια.

            Το ΜΑΣ, από την πρώτη στιγμή, μπήκε μπροστά στην οργάνωση της πάλης των φοιτητών μέσα και έξω από τα αμφιθέατρα, σε κάθε εξάμηνο και εργαστήριο. Για αυτά που μας καίνε, για το δικαίωμα στην μόρφωση, στις πραγματικά δωρεάν σπουδές, στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στη ζωή με αξιοπρέπεια.

            Μέσα στο καλοκαίρι ανέδειξε τα ζητήματα σίτισης και στέγασης των φοιτητών, για να μην κλείσουν λέσχες σίτισης, για να μην παραδοθούν οι εστίες στους ιδιώτες. Έδωσε μάχη σε όλες τις πόλεις για δημόσια και δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, για να μην πληρώσει κανείς φοιτητής ούτε 1€ από την τσέπη του για να σπουδάσει. Από την πρώτη μέρα τις ίδρυσης του, έθεσε σε προτεραιότητα την πάλη για τα δικαιώματα των εργαζόμενων φοιτητών και σπουδαστών. Ενημέρωσε με εξορμήσεις και κινητοποιήσεις, για τις νέες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην παιδεία που εξήγγειλε το αρμόδιο υπουργείο, οι οποίες  μετατρέπουν τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις και τους σπουδαστές σε πελάτες.

Δεν έμεινε αμφιθέατρο σε όλη την Ελλάδα που να μην φτάσει η φωνή και το πλαίσιο του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Με πλατιές εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς βοήθησε στην οργάνωση της πάλης, στήριζε εκατοντάδες νέους και νέες να κάνουν για πρώτη φορά το βήμα της απεργίας, να σταθούν πλάι στις ανάγκες της οικογένειάς τους, να μη σκύψουν το κεφάλι στην εργοδοτική τρομοκρατία. Κατάφερε να παρθούν πίσω απολύσεις συναδέλφων εργαζόμενων-σπουδαστών. Όλοι οι συνάδελφοι μας που κράτησαν παλικαρίσια στάση απέναντι στην τρομοκρατία αφεντικών και τις απολύσεις είναι η ΤΙΜΗ του ΜΑΣ και νοιώθουμε υπερήφανοι για αυτή τη συμβολή μας.

            Η περιφρούρηση των απεργιών στις πύλες των εργοστασίων, των πολυκαταστημάτων, στις πύλες των λιμανιών και τους καταπέλτες των καραβιών ΕΙΝΑΙ για εμάς το μεγάλο Πανεπιστήμιο. Βοηθήσαμε, νιώσαμε χρέος μας τα συνδικάτα και τα σωματεία. Εκεί διαπιστώσαμε ότι ακόμα και όταν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κηρύσσουν απεργία ο μόνος οργανωτής της είναι το ΠΑΜΕ. Μέσα σε λίγες ώρες μας έμαθε τους νόμους της αληθινής ζωής. Τη  στιγμή που μεγαλοκαναλάρχες και μεγαλοκαθηγητές βομβάρδιζαν με ψέματα και έχυναν χολή για «τα παιδιά με τα κοντά παντελονάκια» που δήθεν καταστρέφουν τη χώρα, εμείς μαθαίναμε ποιος είναι ο αληθινός παραγωγός του πλούτου της χώρας και ποιος πρέπει να διαφεντεύει τον πλούτο αυτόν.

Είναι τιμή μας να σπουδάζουμε τη ζωή πλάι σε αυτούς που τη δημιουργούν. Χιλιάδες αγωνιστές φοιτητές από τις επιτροπές αγώνα των σχολών ήταν και είναι στους καταπέλτες των πλοίων και στις πύλες των εργοστασίων, πλάι σε κάθε εργαζόμενο που παλεύει και περιφρουρεί την απεργία του, πλάι στους γονείς μας που παλεύουν στο χωράφι και στο μικρομάγαζο. Εκεί είναι η θέση για κάθε σπουδαστή που εργάζεται, που προέρχεται από λαϊκή οικογένεια, που βιώνει στο πετσί του τη βαρβαρότητα των μέτρων που παίρνει το μαύρο μπλοκ κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-ΝΔ. Είναι η θέση μας εκεί, γιατί η πολιτική τους είναι το μαύρο  μέλλον που  ετοιμάζουν για εμάς. Δε μας τρομάζουν. Το μέλλον μας δε χωράει στα κέρδη και τα μνημόνια τους.

Β) ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΜΑΣ

 

Ανυπακοή και ρήξη με ΤΗΝ  ΠΑΙΔΕΙΑ που υποτάσσεται

ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ και τις ανάγκες των μονοπωλίων

Πάλη  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

 

Η λαϊκή οικογένεια σπουδάζει τα παιδιά της με κόπο και θυσίες, για να περιφέρονται από χώρα σε χώρα και από κλάδο σε κλάδο, φτηνό εργατικό δυναμικό, αναλώσιμο υλικό των επιχειρήσεων.

Το Πανεπιστήμιο που φτιάχνουν δεν το φτιάχνουν για μας και το λαό μας αλλά για τις τράπεζες, τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους και τις επιχειρήσεις τους.

Εμείς θέλουμε η επιστήμη να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο, να πολεμά τον σκοταδισμό και την αμάθεια, να αξιοποιείται στην προστασία του εργαζομένου στη δουλειά, στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Το Υπουργείο, οι μνημονιστές, οι οπαδοί της πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ μας θέλουν να χειροκροτούμε τους εφοπλιστές και να «τεκμηριώνουμε» με δήθεν επιστημονικοφανή τρόπο πόσα χάνουν οι εφοπλιστές από τον αγώνα των ναυτεργατών για επιβίωση (όπως έγινε πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά). Θέλουνε οι νέοι γιατροί να βλέπουν τον ασθενή σαν πελάτη και να εφαρμόζουν κατά γράμμα το νέο ασφαλιστικό που κόβει φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες από τους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

 

Είναι ψέμα ότι δεν υπάρχουν λεφτά, όπως πολύ συχνά ευαγγελίζονται οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Λεφτά και πλούτος υπάρχει και τον παράγουν οι εργαζόμενοι γονείς μας. Το θέμα είναι που πηγαίνουν. Είναι για παράδειγμα, χαρακτηριστικό ότι πάνω από 68 εκατομμύρια ευρώ από τη δημόσια δαπάνη θα δοθούν μέσω συμπράξεων σε επιχειρήσεις για έρευνα που θα «συμβάλλει στη διείσδυση σε νέες αγορές», 14 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για τη δημιουργία clusters-συμπράξεις επιχειρήσεων-ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, περιττό είναι να αναφέρουμε πόσα λεφτά πάνε για τους βιομηχάνους και πόσα για την Παιδεία).

Η Ανώτατη Εκπαίδευση, που προετοιμάζει τους αυριανούς εργαζόμενους επιστήμονες, δέχεται σφοδρή επίθεση και αντιστοιχίζεται με τις σαρωτικές ανατροπές στο εργασιακό, στο ασφαλιστικό, στο συνταξιοδοτικό. Μέσα στο κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση έδωσε άδεια λειτουργίας σε 30 ιδιωτικά κολέγια, ό,τι είχε κάνει και η κυβέρνηση της ΝΔ. Αποδείχτηκε ότι οι αντιπολιτευτικές κορώνες του ΠΑΣΟΚ και της Διαμαντοπούλου ήταν ένα ακόμα ψέμα. Ταυτόχρονα, ετοιμάζει νέο πιο αντιδραστικό νόμο-πλαίσιο.

Με τις αλλαγές που έρχονται, σαρώνουν ό,τι απέμεινε από το Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο. Δίνεται το τελειωτικό χτύπημα σε δωρεάν σίτιση και στέγαση, στα δωρεάν συγγράμματα. Το κράτος απαλλάσσεται ολοκληρωτικά από τη φοιτητική μέριμνα, που ανατίθεται στα ιδρύματα και γίνεται ανταποδοτική.

Φτιάχνουν ένα τσουβάλι μέσα στο οποίο θα βάζουν όλα τα πτυχία και κανένας δεν θα έχει δικαιώματα. Για μια ζωή θα μας βάζουν να μαζεύουμε τίτλους, προσόντα, πιστωτικές μονάδες ανάλογα με το τι θέλουν οι επιχειρήσεις (π.χ στους εκπαιδευτικούς 4 χρόνια σπουδές, ΑΣΕΠ, ξανά εξετάσεις και σεμινάρια, πτυχία επί πτυχίων μέχρι κάποιος να διδάξει ως ωρομίσθιος ή αναπληρωτής όπως οι 15.500 συνάδελφοι που κρατά σήμερα ομήρους η Διαμαντοπούλου). Θα αλλάζουν Τμήματα, μαθήματα, μεταπτυχιακά, σεμινάρια και καταρτίσεις για να είναι πιο «ανταγωνιστικοί» στα πρότυπα των αφεντικών τους.

Πυλώνας των επικείμενων αντιλαϊκών αλλαγών είναι η περίφημη «οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια»  των Πανεπιστημίων. Οι επιχειρήσεις θα διοικούν τα Πανεπιστήμια άμεσα, θα καθορίζουν και θα διδάσκουν τα προγράμματα σπουδών, τις πρακτικές ασκήσεις, τα «επιστημονικά πεδία». Με τη Δια-Βίου Μάθηση γενικεύονται για τη μαθητική και σπουδάζουσα νεολαία, η απλήρωτη-«μαύρη» και  ανασφάλιστη δουλειά ως «προϋπηρεσία».

Η έρευνα έχει ξεπουληθεί πλήρως στο κεφάλαιο. Ο νέος επιστήμονας είναι έρμαιο στα χέρια των πολυεθνικών, για αυτό τον θέλουν ιδεολογικά χειραγωγημένο και υποταγμένο.

Ετοιμάζουν μαύρο μέλλον ακόμα και γι’ αυτούς που πιστεύουν ότι θα τα βγάλουν πιο εύκολα πέρα, επειδή σπουδάζουν σε σχολές των οποίων οι απόφοιτοι μέχρι σήμερα απολάμβαναν ένα καλύτερο μέλλον. Οι αναδιαρθρώσεις που έχουν δρομολογηθεί (άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, επαγγελματικές εξετάσεις, αποσύνδεση πτυχίου επαγγέλματος), δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες.

Καμιά «ψευτοδιαβούλευση» δεν κρύβει το πραγματικό ξεπούλημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οι αντιδραστικές αλλαγές αφορούν πρώτα και κύρια την εργατική τάξη, τη λαϊκή οικογένεια που κάνει ανείπωτες θυσίες για να σπουδάσει τα παιδιά της. Αυτές οι θυσίες δεν φτάνουν. Είναι πιο ωφέλιμες οι θυσίες του αγώνα. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο ο αγώνας σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ να ακουμπάει στους αγώνες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, να είναι κομμάτι τους.

 

ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ

ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ-ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΕ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΦΥΛΙΣΜΟ

 

Αφήνουμε πίσω τη διαλυτική κατάσταση: Παραταξιοποίηση, Γενικές Συνελεύσεις-παρωδία που η πλειοψηφία απέχει.

Τα διοικητικά συμβούλια διαλυμένα που όχι μόνο δεν συνεδριάζουν ποτέ αλλά ούτε καν ορίζονται τα μέλη τους. Κεντρικά όργανα, ΕΦΕΕ-ΕΣΕΕ, δεν υπάρχουν από χρόνια. Στις φοιτητικές-σπουδαστικές εκλογές, με εξαίρεση ελάχιστους συλλόγους, οι φοιτητές και οι σπουδαστές δεν ψηφίζουν παρά μόνο για να γίνεται μια απλή καταγραφή δυνάμεων των παρατάξεων και μάλιστα ορίζονται από τις ψήφους που είχαν οι παρατάξεις το 1995 (όταν δηλαδή ο σημερινός πρωτοετείς ήταν 2 χρονών!!!). Χιλιάδες φοιτητές-σπουδαστές ψηφίζουν κάθε χρόνο για να μην εκλέξουν τίποτα!!!

ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. ΝΑ ΟΡΙΣΤΟΥΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ. ΟΠΟΥ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΘΑ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ.

Αυτή τη στιγμή συνεδριάζουν Σύγκλητοι χωρίς φοιτητές γιατί δεν υπάρχουν ορισμένοι εκπρόσωποι από τα διοικητικά συμβούλια. Οι δήθεν κραυγές των ΔΑΠ, ΠΑΣΠ για σύγκλιση του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου είναι το ίδιο «ανέκδοτο» που λένε κάθε χρόνο αυτές οι δυνάμεις. Κανείς δεν μπορεί να περιμένει την ανασύνταξη του κινήματος από αυτούς που το κρατάνε διαλυμένο 15 χρόνια τώρα. Έτσι κι αλλιώς δεν μιλάμε ούτε καν για ανασύνταξη αλλά για επανίδρυση των ΕΦΕΕ-ΕΣΕΕ.

Ωφελημένοι βγαίνουν το κεφάλαιο, οι παρατάξεις ΠΑΣΠ, ΔΑΠ που βλέπουν να προωθούνται οι επιλογές τους στην εκπαίδευση. Πιστά όλα αυτά τα χρόνια συμβάλλουν στην υλοποίηση των αποφάσεων της Μπολόνια και της Λισσαβόνας. Υλοποιούν την επιλογή του κεφαλαίου που θέλει τη διάλυση στο φοιτητικό-σπουδαστικό κίνημα. Την ώρα που οι οικογένειες μας αιμορραγούν από τα μέτρα που επιβάλουν τα κόμματα τους, την ώρα που τσακίζουν το μέλλον μας, αυτές οι δυνάμεις στρέφουν τη σπουδάζουσα νεολαία στην αποδοχή της πολιτικής του μνημονίου που τάχα «θα νοικοκυρέψει τον τόπο». Έχουν ενεργό ρόλο για να είμαστε η γενιά χωρίς δικαιώματα, μας θέλουν χειροκροτητές. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της Α.Διαμαντοπούλου που στις 9/7/2010 δήλωσε στη Βουλή: «…Θυμάμαι ότι όταν έγινε η μεγάλη αλλαγή στη Γερμανία με το SPD και υπήρχαν άνθρωποι στους δρόμους, γιατί ήταν μια βαθιά και δύσκολη αλλαγή, η κυβέρνηση είχε βρει σύμμαχο το κίνημα νεολαίας που βγήκε σε αντιδιαδηλώσεις». ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΒΑΘΙΑ ΝΥΧΤΩΜΕΝΗ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΜΠΙΤΕΛΜΠΕΡΓΚ!!!

Φέτος θα ανοίξουμε μέτωπο στο ρουσφέτι και την συνδιαλλαγή ΠΑΣΠ, ΔΑΠ. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ φτύνει στα μούτρα τον κόσμο όταν μιλά για «διαφάνεια» και μέτρα για τις μεταγραφές. Ακόμα και αυτή τη στιγμή γίνεται όργιο ρουσφετιού για να βάλουν λαϊκές οικογένειες στο χέρι ενόψει των εκλογών για την Τοπική Διοίκηση.

Από κοντά οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για την άθλια κατάσταση στο φοιτητικό κίνημα. Πιθανόν όταν ψηφίζονταν το μνημόνιο ήταν διακοπές. Όλο τον προηγούμενο χρόνο που οι επιτροπές αγώνα ήταν στο δρόμο των απεργιών αυτοί ασχολιούντουσαν με το ποιανού η γκρούπα είναι πιο φωτισμένοι και όλοι μαζί ήταν στην αγκαλιά του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Σπέρνουν αυταπάτες ότι μπορεί να φτιασιδωθεί η κατάσταση χωρίς συνολικότερες αλλαγές, ναρκοθετούν κάθε προσπάθεια συμπόρευσης του φοιτητικού-σπουδαστικού κινήματος με το ταξικό εργατικό κίνημα. στήνουν τις συγκεντρώσεις στους εργατοπατέρες φιλοεργοδοτικούς των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Μιλάνε για νέα κατοχή από την τρόικα και σπέρνουν αυταπάτες για το ρόλο κυβέρνησης-ΕΕ. Λένε ότι το ζήτημα θα λυθεί εάν κρατικοποιηθούν 3-4 τράπεζες ή εάν διαπραγματευτούμε το χρέος (δηλαδή πότε και πόσο θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι). Καλλιεργούν τη συντεχνία και τη διάσπαση και κρύβουν τον εργασιακό μεσαίωνα που ακολουθεί πίσω από κορώνες για την «αξία» του πτυχίου. Λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία με την κυβέρνηση και άλλους προβοκατόρικους μηχανισμούς για το άσυλο και την κατάργηση του. Θέλουν τους φοιτητές και τους σπουδαστές κλακαδόρους των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΣΔΕΠ, και των «πρωτοβάθμιων» σωματείων δηλαδή των γνωστών αντι-ΠΑΜΕ δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ που διαδηλώνουν 50 μέττρα πίσω από τη ΓΣΕΕ για να είναι και μαζί και δήθεν χωριστά.

Πρώτα βιολιά στην κατασυκοφάντηση των αγώνων του ταξικού κινήματος είναι οι μερίδα καθηγητών-άνθρωποι των επιχειρήσεων που δεν ξέρουν τι έχουν-διπλοθεσίτες και τριπλοθεσίτες, Σύγκλητοι και  Πρυτανείες,  που διδάσκουν την υποταγή. Ότι τάχα «πρόοδος» είναι να μην προσδοκάμε μόνιμη δουλειά και σύνταξη, να δουλεύουμε μέχρι το θάνατο. Είναι υμνητές της ανάπτυξης των μονοπωλιακών επιχειρήσεων και της αναγκαιότητας του μνημονίου. Στη Θεσσαλονίκη, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, έκοψαν τη σίτιση και κατήργησαν τα συγγράμματα, αλλού, όπως στην Πελοπόννησο, αλλάζουν πόλεις και ονόματα στις σχολές για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στην πιάτσα και στο πεζοδρόμιο της αγοράς. Στο ΕΜΠ έλεγαν ότι τα μέτρα είναι αναγκαία και σωστά. Στην ΑΣΟΕΕ ότι τα συνδικάτα δεν έχουν καμιά δουλειά να μπαίνουν στις σχολές. Στην πρόσφατη εξεταστική βρήκαν ευκαιρία και ξεσάλωσαν βάζοντας σε μια σειρά σχολές θέματα στην εξεταστική όπως «ποιος φταίει που είναι κλειστό το λιμάνι και πλήττεται ο τουρισμός», «ποιος είναι ο εχθρός του κράτους», «πως πλήττεται η οικονομία από τις απεργίες» και άλλα τέτοια.

Αυτοί οι καθηγητές είναι οι ίδιοι στελέχη επιχειρήσεων, ταγμένοι στυλοβάτες της εξουσίας των μονοπωλίων, χρειάζεται οι πρακτικές τους να καταδικάζονται στους φοιτητές και το λαό.

Θα μας βρουν απέναντι τους! Πλάι στο ριζοσπαστικό κομμάτι των πανεπιστημιακών δασκάλων μας  που διδάσκει αλήθειες, που νοιάζονται και αντιπαρατίθενται στη στρέβλωση της επιστημονικής σκέψης, που δε συμμετέχουν στην οικονομική διαπλοκή με επιχειρηματικά συμφέροντα, στέκονται απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και στους συμμάχους της μέσα στα Πανεπιστήμια. Αυτούς τους δασκάλους στήριξαμε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σε όλα τα ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας.

 

 

Γ) ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

 

Οι δρόμοι που υπάρχουν μπροστά

στο φοιτητικό-σπουδαστικό κίνημα είναι δυο.

Με τα μονοπώλια ή με το λαό.

Ή ο λαός θα βγει  λεηλατημένος και σκυφτός ή με ψηλά το κεφάλι!

Ο ένας είναι ο δρόμος της συνέχισης της υλοποίησης της πολιτικής της ΕΕ, ο δρόμος της ακριβοπληρωμένης γνώσης, της ζωής-λάστιχο. Ο δρόμος του μνημονίου, που φτωχαίνει λαό και νεολαία.

Ο άλλος είναι η ισχυροποίηση ενός αγώνα οργανωμένου, πολιτικοποιημένου και ανυποχώρητου. Ο δρόμος της σύγκρουσης με την πολιτική των μονοπωλίων, της διεκδίκησης των αναγκών μας. Αυτός που διεκδικεί ο λαός να κάνει κουμάντο και όχι τα μονοπώλια, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες. Αυτός όπου η Παιδεία θα είναι λαϊκή, στα πλαίσια μιας κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας και όπου τα Πανεπιστήμια, ως αναπόσπαστο στοιχείο της φιλολαϊκής ανάπτυξης, θα παίζουν τον πραγματικό τους ρόλο. Θα βοηθούν δηλαδή την επιμήκυνση του χρόνου ζωής, την καταπολέμηση ασθενειών, την εκμηδένιση των εργατικών ατυχημάτων, την απάλυνση του μόχθου του εργάτη και τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, την προστασία του περιβάλλοντος, την υπεράσπιση της νέας κοινωνίας.

 

Ο πρώτος δρόμος δε μας ταιριάζει, δε συμβιβαζόμαστε!

Όλοι στην πάλη με το ΜΑΣ, για μην πάνε χαμένοι οι κόποι και οι θυσίες οι δικές ΜΑΣ και της οικογένειας μας.

 

Απαιτούμε να ακυρωθεί το μνημόνιο τώρα!

Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι ΠΑΣΟΚ-τρόικας-ΛΑ.ΟΣ

και των συμμάχων τους!

Αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση!

 

Το επόμενο διάστημα το ΜΑΣ θα πρωτοστατήσει στον ξεσηκωμό των φοιτητών-σπουδαστών με οξυμένες μορφές πάλης. Υποδεχόμαστε τους πρωτοετείς αγωνιστικά, με δυναμικές πρωτοβουλίες, με γενικές συνελεύσεις από τα κάτω παίρνοντας διαζύγιο από τον εκφυλισμό , τη διάλυση και τις υποταγμένες πλειοψηφίες των περισσότερων συλλόγων. Παίρνουμε κοινές πρωτοβουλίες με το εργατικό λαϊκό κίνημα, διαδίδουμε το πλαίσιο του ΜΑΣ σε σχολές, σχολεία, χώρους δουλειάς. Συγκροτούμε λαϊκές επιτροπές σε κάθε γειτονιά μαζί με το ΠΑΜΕ, τους φτωχούς αγρότες, τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, τους γυναικείους συλλόγους. Μόνο έτσι θα έχουμε αποτέλεσμα και όχι μόνοι μας. Στις 22 Οκτώβρη θα γίνει η 2η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ στην Αθήνα. Θα προηγηθούν οι Συναντήσεις ανά πόλη και η εκλογή των νέων γραμματειών

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΩΡΑ

να μην πληρώσει τίποτα η λαϊκή οικογένεια, δωρεάν σπουδές για όλους τους φοιτητές και τους μαθητές:

 

ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΣΙΤΙΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ- ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ-ΒΙΒΛΙΑ-ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ-ΔΙΔΑΚΤΡΑ! Εστιατόρια, κυλικεία στην ευθύνη του κράτους και όχι των ιδιωτών

Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης 600€ σε όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές που είναι από άλλες πόλεις και που το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 40.000€ ετησίως, για τα παιδιά ανέργων και απολυμένων.

Δήμευση εκκλησιαστικής περιουσίας, εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων και αξιοποίηση της περιουσίας των πανεπιστημίων που αξιοποιείται για επιχειρηματικούς σκοπούς προκειμένου να ανεγερθούν νέες εστίες. Άμεση ανέγερση νέων εστιών, επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη.

Απαγόρευση του μέτρου διακοπής της σύνδεσης για ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους, στις εργατικές-λαϊκές οικογένειες

Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών-σπουδαστών-μαθητών σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, ΚΤΕΛ, ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ). Μειωμένες κατά 50% οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τους φοιτητές που είναι από νησιά

Δωρεάν παροχή όλων των απαιτούμενων συγγραμμάτων και βιβλίων. Για τους μαθητές ούτε 1€ για ξενόγλωσσα βιβλία και δωρεάν διανομή σχολικών ειδών

Δωρεάν αναλώσιμα, υλικά εργαστηρίων για όλους τους φοιτητές.

Επιδότηση σπουδών από το κράτος για τους φοιτητές που δεν τα βγάζουν πέρα με άνεργους γονείς, ορφανά παιδιά, ΑμΕΑ. Διεύρυνση στις κρατικές Υποτροφίες .Δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων τεχνικών βοηθημάτων στους φοιτητές και τους σπουδαστές με ειδικές ανάγκες, αναγκαίων για την εκπαίδευση και την καθημερινή τους ζωή.

 

Οι ίδιοι που μιλούσαν ψεύτικα για τη γενιά των 700€

μας έκαναν γενιά των 500€!

Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε.

Πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους τους αποφοίτους

 

ΑΝΤΙΠΑΛΕΥΟΥΜΕ το μισθό-χαρτζιλίκι της τάξης των 592€ που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα για τα πρώτα πέντε χρόνια δουλειάς για νέους έως τα 25.

 Απαιτούμε την κατάργηση κάθε μορφής εξετάσεων για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στις επαγγελματικές ενώσεις ή σε οποιοδήποτε φορέα πιστοποίησης, κρατικό ή ιδιωτικό. Το πτυχίο η μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα.

Η πρακτική άσκηση και όχι μαθητεία. Ενταγμένη οργανικά στο πρόγραμμα σπουδών με αντιμισθία και ασφάλιση στην ευθύνη και εποπτεία του πανεπιστημιακού ιδρύματος. Να καταργηθεί το Προεδρικό Διάταγμα της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις που εισάγει τον απαράδεκτο θεσμό της μαθητείας, προσφέροντας πάμφθηνη εργατική δύναμη στο κεφάλαιο τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας από 15 έως 18 χρόνων.

Καμία απόλυση, καμία μείωση μισθού.

Κρατική υποτροφία στους υπ. Διδάκτορες στα 1400 ευρώ, κατάργηση των διδάκτρων στα ΜΔΕ  τώρα.

Κατάργηση κάθε μορφής ετεροαπασχόλησής τους. Να συμμετέχουν στη διδασκαλία εφόσον αυτό υπηρετεί το ερευνητικό και παιδαγωγικό τους έργο, με την ουσιαστική παρουσία και βοήθεια του καθηγητή

Μόνιμη, σταθερή δουλειά, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και έκτακτων, αύξηση του διδακτικού προσωπικού στα πανεπιστήμια – ΤΕΙ. Οι συμβασιούχοι δάσκαλοι να συμμετέχουν ισότιμα σε όλες τις συλλογικές διαδικασίες και στα συνδικαλιστικά όργανα ΑΕΙ και ΤΕ

Πλήρη και αποκλειστική απασχόληση του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού στο Πανεπιστήμιο. Νέο αξιοπρεπές μισθολόγιο για ζωή και απρόσκοπτη παρακολούθηση της επιστημονικής σκέψης και έρευνας.           

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του διοικητικού και τεχνικού προσωπικού σε γραμματείες, βιβλιοθήκες, εργαστήρια και στις λοιπές λειτουργίες των ΑΕΙ και ΤΕΙ, 1400 ευρώ κατώτατος μισθός, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

 

Μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους και μετανάστες

φοιτητές και σπουδαστές

 

Μέτρα προστασίας των άνεργων πτυχιούχων. Επιδότηση στο 80% του Βασικού μισθού, χωρίς καμία προϋπόθεση από την 1η μέρα ανεργίας. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάρια ασθενείας σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ιδιαίτερα για τους μετανάστες:

Να πάψει το χαράτσι των 150€ γα την ανανέωση της άδειας παραμονής

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Να μην πληρώνουν τίποτα για σίτιση, στέγαση, συγγράμματα

 

 

Δωρεά Υγεία – Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Καμία επιχειρηματική Δραστηριότητα στην Υγεία

 

Ούτε ευρώ από την τσέπη του φοιτητή για εξετάσεις -φάρμακα –νοσηλεία χωρίς περιορισμό.

Τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία να εξετάζουν και να περιθάλπουν όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς χωρίς την επίδειξη βιβλιάριου ασθενείας.

Κατάργηση του εισπρακτικού μηχανισμού στα εξωτερικά ιατρεία και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, των απογευματινών ιατρείων.

Καλούμε τους συναδέλφους φοιτητές-σπουδαστές των Ιατρικών Σχολών, της ΣΕΥΠ, να δημιουργήσουν ασπίδα αλληλεγγύης στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία για άνεργους και ανασφάλιστους, ώστε να μην αποκλείονται από τις αναγκαίες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, να εμποδίσουν μαζί με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό την επιβολή νοσηλίου στα εξωτερικά ιατρεία.

Τώρα μέτωπο στο «φακελάκι» που διαφθείρει τους εργαζόμενους και λεηλατεί το λαό. Δημόσιες καταγγελίες σε όλες τις Γενικές Συνελεύσεις.

 

 

Να δυναμώσει η πάλη για την Παιδεία και την Ανώτατη Εκπαίδευση που έχει ανάγκη ο λαός μας

 

Διεκδικούμε:

Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ενιαία Ανωτάτη Εκπαίδευση

Δημιουργία δημόσιων δωρεάν επαγγελματικών σχολών.

 

Ένας είναι ο λαός μας και σε ένα σχολείο πρέπει να μαθαίνουν τα παιδιά του γράμματα. Όχι στους ταξικούς φραγμούς και στη γνώση ανάλογα με το πορτοφόλι των γονιών. Ένα σχολείο δημόσιο και δωρεάν, 12χρονο σχολείο για όλα τα παιδιά μέχρι τα 18 τους χρόνια. Να καταργηθούν τα φροντιστήρια.

Σχολείο που θα μορφώνει και θα διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες με κριτική σκέψη και όχι να διδάσκει αντιεπιστημονικότητα, το ξαναγράψιμο της ιστορίας, τον αντικομμουνισμό.

Δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές υψηλού επιπέδου

 

Ένα Πανεπιστήμιο Δημόσιο και Δωρεάν. Κατάργηση της αναχρονιστικής διάκρισης σε πανεπιστημιακή και μη πανεπιστημιακή – τεχνολογική εκπαίδευση, που αναπαράγει τις αλληλοεπικαλύψεις και την ανισοτιμία των ΑΕΙ – ΤΕΙ, τις κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα στα Ιδρύματα, τα τμήματα και τους αποφοίτους τους.

Κατάργηση κάθε είδους κολεγίων – κέντρων μεταλυκειακής εκπαίδευσης

Διπλωματική εργασία και πρακτική άσκηση, με ευθύνη του πανεπιστημιακού ιδρύματος, πάνω στο αντικείμενο του σχετικού περιεχομένου σπουδών. Όχι στο σκλαβοπάζαρο της μαθητείας που προσφέρει πάμφθηνη εργατική δύναμη στο κεφάλαιο.

Λέμε όχι στο κλείσιμο και τη συρρίκνωση τμημάτων και σχολών που φέρνει η κυβέρνηση με στόχο την εξυπηρέτηση των αστικών σχεδιασμών στην εκπαίδευση και την προσαρμογή της στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Έξω οι επιχειρήσεις από τις δομές και το περιεχόμενο σχολείων και Πανεπιστημίων.

Μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία και κάλυψη με μόνιμο επιστημονικό δυναμικό των ΑΕΙ-ΤΕΙ. Στα ΤΕΙ δεν μπορεί να συνεχίσουν να είναι απλήρωτοι οι καθηγητές μας και χιλιάδες συμβασιούχοι να είναι όμηροι

Σύγχρονες, πλήρεις και ασφαλείς κτηριακές δομές σε σχολεία-ΑΕΙ-ΤΕΙ χωρίς την εμπλοκή εταιριών και ιδιωτών.

 

Για τα Μεταπτυχιακά και την Έρευνα

Να καταργηθούν οι νόμοι για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, που οξύνουν τους ταξικούς φραγμούς και διευρύνουν την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των πανεπιστημίων

Γενναία χρηματοδότηση της έρευνας αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, απαλλαγή της έρευνας από το μονοπωλιακό της εναγκαλισμό, απόσυρση. Ελεύθερη και πλατιά διάδοση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της για τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής, της ζωής του λαού.

 

 

Έξω οι εταιρείες από τις σχολές

Καμία Επιχειρηματική Δραστηριότητα στην Παιδεία

Παλεύουμε για κατάργηση ιδιωτικών πανεπιστημίων και κολεγίων.

 

Όχι στη λεγόμενη «διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια» που εισάγει manager, οδηγεί τα ιδρύματα να λειτουργούν ως μαγαζιά, ανοίγει το δρόμο για τα δίδακτρ

Να κλείσουν τα γραφεία διασύνδεσης των ιδρυμάτων, που παίζουν το ρόλο του δουλεμπόρου και του μεσάζοντα των επιχειρήσεων στις σχολές (πχ ΤΕΙ Σερρών)

Κατάργηση των spin-off εταιριών, των clusters (συνεργατικών σχηματισμών πανεπιστημίων-επιχειρήσεων), που διαχειρίζονται και διευθύνουν καθηγητές-εργολάβοι της έρευνας, ξεπουλώντας τα ερευνητικά αποτελέσματα, προσανατολίζοντας τις ακαδημαϊκές λειτουργίες στις στοχεύσεις του μονοπωλιακού κεφαλαίου

Να φύγουν οι εργολάβοι από τις λειτουργίες καθαριότητας και φύλαξης των πανεπιστημίων και των εστιών. Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, 1400 ευρώ κατώτατος μισθός, πρόσληψη και νέου μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των ιδρυμάτων.

Αυτά είναι μάχη με τη διαφθορά. Η μεγαλύτερη διαφθορά γίνεται μέσω αυτών των μηχανισμών νόμιμα.

 

Διεκδικούμε τα βασικά κέντρα και οι δομές παραγωγής τέχνης,

πολιτισμού και αθλητισμού να ανήκουν στο Λαό,

να εξυπηρετούν τις ανάγκες του και την κοινωνική πρόοδο.

 

Διεκδικούμε την προστασία των ελεύθερων χώρων και την κατάκτηση νέων. Την αξιοποίησή τους για πράσινο και λειτουργίες που ενισχύουν τη συλλογική κοινωνική δραστηριότητα και γενικότερα, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

 

Κάτω τα χέρια από το άσυλο! Πίσω προβοκάτορες!

Η ευθύνη για το άσυλο ανήκει στο οργανωμένο ταξικό εργατικό λαϊκό κίνημα και στο φοιτητικό-σπουδαστικό κίνημα. Χρόνια τώρα βλέπουμε το παιχνίδι «κλέφτες και αστυνόμοι» που έχουν στήσει οι αντίθετες όψεις των κρατικών υπηρεσιών και του κράτους. Σήμερα είναι το άσυλο, αύριο θα είναι οι απεργίες, οι διαδηλώσεις. Δεν θα μπούμε στο γύψο.  

Αυτή τη στιγμή πάνω από 200 μαθητές σέρνονται στα δικαστήρια. Οι διευθυντές των σχολείων επιλέχτηκαν με κριτήριο πόσο πειθήνιοι είναι στο μνημόνιο και πόσο εχθρικοί στους μαθητικούς αγώνες. Έχουμε ήδη πολλές καταγγελίες μαθητών τους οποίους οι διευθυντές καλούν μαζί με τους γονείς για να δεσμευτούν ότι θα κάτσουν «φρόνιμα» και δε θα πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις.

 

 

Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

Η Πανελλαδική Γραμματεία

Σεπτέμβρης 2010

 

Comments are closed.