ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Κριτική για τις θέσεις/διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο που εξέδωσε η ΔΑΠ για την Ανώτατη Εκπαίδευση»

 

Εκτελεστική Γραμματεία

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Κριτική για τις θέσεις/διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο

που εξέδωσε η ΔΑΠ για την Ανώτατη Εκπαίδευση»

 

     Με το άγχος μην χάσουν την εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και το κόμμα της, η ΝΔ, μέσω του προέδρου της Α.Σαμαρά, παρουσίασαν τη Δευτέρα 21/2 τις θέσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

 

ΠΥΛΩΝΑΣ Ι:  «Ανώτατη Εκπαίδευση και Κοινωνία» ή αλλιώς 

…Πανεπιστήμια  στην υπηρεσία του καπιταλισμού

 

Προσπαθώντας να ξεπεράσει τις αντίστοιχες δηλώσεις της ΠΑΣΠ περίπου ένα μήνα πιο πριν, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με τις θέσεις της προχώρησε ένα βήμα παραπέρα στο ζήτημα της «σύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας». Αφού λοιπόν τα δουλεμπορικά γραφεία διασύνδεσης δεν τους έφταναν όπως δηλώνουν , τώρα ζητούν οι φοιτητές (κυρίως οι πρωτοετείς!) να μπορούν ακόμα και να κάνουν αγγαρεία έναντι αμοιβής σε κάποιο πόστο του Πανεπιστημίου. Η «σύνδεση» με την αγορά εργασίας δεν θα δώσει στους φοιτητές δουλειά! Η σύνδεση με την «αγορά εργασίας» σημαίνει: περιπλάνηση μεταξύ ανεργίας και δουλειάς λάστιχο, ανασφάλιστη εργασία, μισθοί 592€, ανύπαρκτες συλλογικές συμβάσεις.

 Γι αυτό υποστηρίζουν προκλητικά  «να επιτραπεί η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων». Να φτιαχτούνε δηλαδή κι άλλα ιδιωτικά μαγαζιά γνώσης ενώ στα ήδη δημόσια να μπούνε δίδακτρα για να αντέξουν τον «ανταγωνισμό» όπως λένε οι ίδιοι. Οι φοιτητές να πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλα τους για να πάρουν ένα πτυχίο-μενού σκόρπιων γνώσεων που σε καμία περίπτωση δεν θα τους εξασφαλίζει δουλειά.  Σαν μαγαζάτορες που θέλουν να επεκτείνουν την αλυσίδα των καταστημάτων τους, ζητάνε «την ίδρυση παραρτημάτων των ελληνικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό». Αποκαλύπτεται έτσι με τον καλύτερο τρόπο η αντίληψη που έχουν για την παιδεία ως εμπόρευμα.

 Θέλουν να καταργηθεί το Άσυλο! Για να προχωρήσουν πιο εύκολα τα σχέδια των μονοπωλίων, τα οποία στηρίζουν. Θέλουν να χαράξουν στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας ότι είναι νόμιμη η πολιτική που συσσωρεύει αμύθητο πλούτο σε λίγα χέρια και παράνομη η αντίσταση λαού και νεολαίας. Αξιοποιούν υπαρκτά φαινόμενα που δημιουργούν προβοκατόρικες ομάδες που καμία σχέση δεν έχουν με το φοιτητικό κίνημα για να κρύψουν ότι στα ΑΕΙ-ΤΕΙ επιχειρήσεις που ονειρεύονται δεν χωράει η οργανωμένη λαϊκή αντίδραση.

 

 

ΠΥΛΩΝΑΣ ΙΙ: «Ο ρόλος της πολιτείας και η λειτουργία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων» ή αλλιώς  …Πανεπιστήμιο Α.Ε.

 

  Θέλουν να προχωρήσει το Πανεπιστήμιο-επιχείρηση! Από τον τρόπο λειτουργίας των ιδρυμάτων μέχρι να αναλάβουν το ρόλο της επιμόρφωσης των στελεχών επιχειρήσεων .

   Η λεγόμενη  «σύνδεση των αποτελεσμάτων της εξωτερικής αξιολόγησης με τη χρηματοδότηση, μέσω επίσημης κατάταξης των ελληνικών ιδρυμάτων» όπως και η «απευθείας ιδιωτική χρηματοδότηση ως συμπληρωματικό μέτρο οικονομικής ενίσχυσης στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ»  ξεκαθαρίζουν τα πράγματα. Πρόκειται για την ολοκληρωτική παράδοση της παιδείας στο κεφάλαιο!

Όποιο Ίδρυμα αναλαμβάνει αρκετές business στους διάφορους τομείς του πχ έρευνα κλπ θα θεωρείται καλό και θα παίρνει χορηγίες ή bonus, όποιο πάλι δεν τα καταφέρνει είτε θα επιχειρεί να βρει περισσότερους επενδυτές είτε θα οδηγείται σε κλείσιμο.

  Παράλληλα, η λεγόμενη «αυστηρότερη εσωτερική αξιολόγηση του διδακτικού προσωπικού» σημαίνει τις χιλιάδες απολύσεις προσωπικού που ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ήδη βλέπουμε πια είναι η κατάσταση με τους συμβασιούχους καθηγητές που είναι επί μήνες απλήρωτοι.

 

 

ΠΥΛΩΝΑΣ ΙΙΙ: «Οι φοιτητές και σπουδαστές στο σύγχρονο

εκπαιδευτικό σύστημα» ή αλλιώς   

Φοιτητικοί Σύλλογοι Όργανα του Κράτους και πλασιέ  των Επιχειρήσεων

 

Θέλουν φοιτητικούς συλλόγους που θα είναι όργανα του κράτους, έρμαια των ορέξεων του κεφαλαίου και προσκυνητές των μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει το να υπαχθούν σε ειδικό νόμο του κράτους που θα καθορίζει τους όρους ύπαρξης, τις αρχές και τις αξίες του αντιλαϊκού συντάγματος.

        Θέλουν οι σύλλογοι και τα όργανα του φοιτητικού κινήματος να καλλιεργούν την ανοχή, τη συναίνεση και να επικυρώνουν με τη σφραγίδα τους και τη συμμετοχή τους στους διαλόγους και τα αντιλαϊκά μέτρα. Γι αυτό ακόμη επιχειρούν να πείσουν ότι η μόνη διέξοδος είναι η διαχείριση αυτού του συστήματος, άρα να αναζητήσουμε λύσεις σαν κι αυτές που προτείνουν. Να καταργηθεί δηλαδή η φοιτητική μέριμνα. Τα συγγράμματα να αντικατασταθούν με «e-readers και e-books». Γι αυτό ψηφίζουν τους μειωμένους ψηιοποιημένους προϋπολογισμούς του Υπουργείου, οδηγώντας έτσι στις περικοπές της μέριμνας. Και αφού δεν μπορούν να κρύψουν το πάθος τους για την ενίσχυση των μονοπωλίων από την αφαίμαξη της ελληνικής οικογένειας  προβάλουν ως λύσεις  στο επιβαρημένο κόστος σπουδών τα δάνεια και το ξεπούλημα των εστιών στέγασης σε επιχειρηματίες!!

 Τρέμουν στην ιδέα ότι η αγανάκτηση και η οργή των φοιτητών μπορεί να συναντηθεί με την οργάνωση , τον ταξικά προσανατολισμένο και πολιτικοποιημένο αγώνα ,γι αυτό τολμούν να πουν ότι λύση στα προβλήματα μας θα  δώσει ο … Συνήγορος του Φοιτητή!

 

ΠΥΛΩΝΑΣ ΙV: «Μετάβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση»

ή αλλιώς … Το Σχολείο της Αγοράς και οι νέοι Ταξικοί Φραγμοί

 

  Έχουν το θράσος να παίζουν με το άγχος της λαϊκής οικογένειας να σπουδάσει τα παιδιά της που τελειώνουν από το ήδη διαμορφωμένο σχολείο της αγοράς όταν μιλάνε για την «αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση». Προτείνουν τη μεταφορά του φίλτρου εισαγωγής στα ίδια τα Πανεπιστήμια γιατί δήθεν με αυτόν τον τρόπο τα Πανεπιστήμια μπορούν να καθορίσουν τον αριθμό φοιτητών που μπορούν να «σηκώσουν» και άρα να γίνεται καλύτερη διδασκαλία και να έχουν οι απόφοιτοι καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές. Όμως, τα κριτήρια με τα οποία τα Πανεπιστήμια μπορούν να κρίνουν τον αριθμό των εισακτέων είναι είτε για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους είτε επιβάλλονται από την πενιχρή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Είναι ώρα οι φοιτητές και οι σπουδαστές να γυρίσουν την πλάτη στη ΝΔ και την παράταξή της, την ΔΑΠ. Αυτές οι δυνάμεις μαζί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την παράταξη της στα Πανεπιστήμια, την ΠΑΣΠ, έχουν ταχθεί με τα συμφέροντα των βιομήχανων και των μονοπωλίων.

Τώρα η λύση είναι  οργάνωση στις επιτροπές αγώνα του ΜΑΣ, στα ταξικά σωματεία και το ΠΑΜΕ. Με την καθημερινή μας δράση να χτίσουμε τη μεγάλη λαϊκή συμμαχία που θ’ ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική γενικά αλλά και στο χώρο της Παιδείας, πολιτική που με φανατισμό υπερασπίζονται τα στελέχη της ΔΑΠ, η ΝΔ και ο πρόεδρος της. 

Comments are closed.