ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΠΑΚ – ΜΑΣ για τις Προεδρικές Εκλογές των Τμημάτων ΑΕΙ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΠΑΚ – ΜΑΣ

για τις Προεδρικές Εκλογές των Τμημάτων ΑΕΙ

 

Οι Προεδρικές εκλογές των Τμημάτων ΑΕΙ πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που εκτυλίσσεται με οξυμμένα χαρακτηριστικά η επίθεση και βαρβαρότητα του κεφαλαίου στα εργασιακά δικαιώματα, με την κατάργηση εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τις περικοπές μισθών και συντάξεων, τη γενίκευση της προσωρινής απασχόλησης και των ελαστικών σχέσεων, την αύξηση της ανεργίας, την εμπορευματοποίηση Υγείας και Παιδείας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της ΝΔ, των άλλων αστικών κομμάτων, επεξεργάζονται, στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, τους τρόπους καταστροφής μέρους του κεφαλαίου («κούρεμα», αναδιάρθρωση, επιμήκυνση του χρέους), για να βγουν τα μονοπώλια από την κρίση με τις μικρότερες απώλειες.

Η κατάσταση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, όπως διαμορφώνεται και με τις πρόσφατες εξελίξεις, είναι άμεσα ενταγμένη στις στοχεύσεις του κεφαλαίου για την προώθηση της εμπορευματοποίησης της Παιδείας, για την πιο οργανική σύνδεσή της με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων. Αποτελεί μέρος της συνολικής επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, που οξύνεται σήμερα στο έδαφος της καπιταλιστικής κρίσης. Είναι συνέχεια των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων της Μπολόνια και της Λισαβόνας για τη διαμόρφωση του «Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης», που στόχο έχει την παραγωγή ενός φτηνού επιστημονικού δυναμικού, ικανού και πρόθυμου να κινείται, με κάθε είδους καταρτίσεις και ένα συνεχές κυνήγι «προσόντων», από την ανεργία στα νέα πεδία κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Έτσι, πλευρές του Νόμου-Πλαισίου, συνέχεια και εξειδίκευση των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων, μπαίνουν ήδη σε εφαρμογή, προτού ακόμα αυτός ψηφιστεί. Προχωράει η αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, μέσω της πιστοποίησης «προσόντων», της αποδυνάμωσης του επιστημονικού αντικειμένου και των προγραμμάτων σπουδών, καθώς και της παροχής-πώλησης κάθε είδους προγραμμάτων κατάρτισης από τα ίδια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Δρομολογείται πιο μεθοδικά η προώθηση της κινητικότητας φοιτητών/σπουδαστών από την ανεργία, στην ημιαπασχόληση, στα νέα πεδία κερδοφορίας του κεφαλαίου. Εκμηδενίζεται η φοιτητική μέριμνα. Γενικεύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, με μοχλό την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου με αγοραίους όρους.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε και προετοιμάζει νέα μέτρα, που αποτελούν ένα ακόμα βήμα προς την ολοκληρωτική παράδοση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην επιχειρηματική κερδοφορία.

ü Προχωρούν με ένταση οι συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα Τμημάτων, αποσκοπώντας στη βαθύτερη πρόσδεσή τους στις απαιτήσεις κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Κριτήριο γίνεται λοιπόν η κινητικότητα που επιδεικνύουν τα Τμήματα να προσελκύουν μεγάλες επιχειρήσεις, η σημασία που έχουν για το μονοπωλιακό κεφάλαιο.

ü Πτυχή αυτού του στρατηγικού σχεδιασμού του κεφαλαίου για βαθύτερη προσαρμογή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις είναι και οι τεράστιες περικοπές στους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων, που ξεπερνούν το 50%. Οι περικοπές των προϋπολογισμών, οι μεγάλες μειώσεις εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού, που επιβάλλονται με ιδιαίτερη όξυνση σήμερα με πρόσχημα το «δημοσιονομικό έλλειμμα» και άξονα την «οικονομική αυτοτέλεια», είναι ενταγμένες στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική στην εκπαίδευση, που επιδιώκει την πιο βίαιη είσοδο των μονοπωλίων στην ερευνητική, εκπαιδευτική και διοικητική λειτουργία Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Πιο άμεσα επιβάλλεται η ιδιωτικοποίηση πτυχών της ακαδημαϊκής λειτουργίας (μεταπτυχιακά με δίδακτρα, συμπράξεις επιχειρήσεων-ΑΕΙ στην έρευνα, ιδιωτικοποίηση φοιτητικής μέριμνας), το ξεπούλημα των υποδομών και άλλων εκπαιδευτικών και ερευνητικών προϊόντων. Η «διοικητική αυτοτέλεια» είναι στην πραγματικότητα ο μοχλός για την πλήρη εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, είναι η επιβολή των μάνατζερ απευθείας από τις επιχειρήσεις, για να συνδεθεί πιο οργανικά το περιεχόμενο, η δομή και η λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τις στοχεύσεις των μονοπωλίων.

ü τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα γίνονται βήματα αντιεπιστημονικών θεωριών, χυδαίας προπαγάνδισης της υποταγής και του αντικομμουνισμού, στρέβλωσης των λαϊκών αγώνων από μερίδα καθηγητών ταγμένων στην υπεράσπιση των μονοπωλίων και των κομμάτων τους.

Αυτή η πολιτική έχει βρει στηρίγματα όλο το προηγούμενο διάστημα και σήμερα στις Πρυτανικές Αρχές και Συγκλήτους, που δήθεν αντιδρούν στη λαίλαπα των περικοπών με προτάσεις διαχείρισης, ώστε τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να γίνουν πιο «βιώσιμα», να αναζητήσουν τρόπους συνύπαρξης του δημόσιου χαρακτήρα των ΑΕΙ με τους κανόνες της αγοράς. Συμμετείχαν νομιμοποιώντας τις κυβερνητικές διαβουλεύσεις και την εξειδίκευση και εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που έχουν ανταποκριθεί (υπογράφοντας τους 4ετείς προγραμματισμούς, τις περικοπές των προϋπολογισμών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων) στο κάλεσμα συμμαχίας των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και η ΠΟΣΔΕΠ που, κάτω από την πίεση των προβλημάτων λειτουργίας που έχουν επιφέρει οι περικοπές των προϋπολογισμών, καλεί σε συντονισμό δυνάμεων όπου κυριαρχεί ο συντεχνιασμός, η λογική της διαχείρισης και του «μη χείρον βέλτιστον», ο αποπροσανατολισμός από τα πραγματικά προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, την αιτία και τη διέξοδο. Οι πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργάνων έχουν μετατρέψει τα όργανα των διδασκόντων σε αρωγούς της αντιλαϊκής πολιτικής στην εκπαίδευση. Στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιούν και τις θέσεις δυνάμεων όπως του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για την υπεράσπιση της «ακαδημαϊκής αριστείας και δημοκρατίας», της «αυτοτέλειας» ή για πτυχία-master ως πανάκεια απέναντι στην αντιλαϊκή λαίλαπα, θέσεις που συμβάλλουν στην καλλιέργεια αυταπατών, στην ενσωμάτωση και απογοήτευση φοιτητών και εκπαιδευτικών.

Η πολιτική εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης έχει την έμπρακτη στήριξη και μιας μερίδας πανεπιστημιακών που προθυμοποιούνται να μεσολαβήσουν στη σύμπραξη ΑΕΙ και επιχειρήσεων, που διαπλέκονται με διάφορους τρόπους με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Σήμερα, είναι σαφές ότι για τον πανεπιστημιακό δάσκαλο που σέβεται το ρόλο και το χαρακτήρα της επιστήμης του, το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο, υπάρχει μόνο ο δρόμος της συσπείρωσης σε ένα μέτωπο σύγκρουσης και ρήξης με την εκπαίδευση των μονοπωλίων, με την ασκούμενη πολιτική κυβέρνησης-Ε.Ε.-τρόικας, με τους πανεπιστημιακούς που τα υπερασπίζονται.

Η ΔΗΠΑΚ και το ΜΑΣ καλούμε τους πανεπιστημιακούς δασκάλους που αρνούνται την υπαγωγή της ανώτατης εκπαίδευσης στα επιχειρηματικά συμφέροντα, τη μετατροπή των ίδιων σε μεσάζοντες των μονοπωλιακών ομίλων, να καταδικάσουν τα Προεδρικά Σχήματα που δηλώνουν και έχουν αποδείξει ότι θα εφαρμόσουν την αντιλαϊκή επέλαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Να στηρίξουν μαχητικά, αγωνιστικά τα ψηφοδέλτια που στηρίζουν η ΔΗΠΑΚ και το ΜΑΣ, συμβάλλοντας από την πλευρά τους στη διαμόρφωση συσπειρώσεων και μέσα στα ΑΕΙ που θα κινούνται στην κατεύθυνση της ρήξης και σύγκρουσης με αυτή τη βαθιά ταξική πολιτική στην εκπαίδευση, θα ορθώνουν το ανάστημά τους κόντρα στο Σχολείο και στο Πανεπιστήμιο της αγοράς. Θα καθιστούν ευρύτερα αντιληπτή την ανάγκη συμπόρευσης με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με τις συσπειρώσεις των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας και των γυναικών του μόχθου.

Σε αυτή τη συμμαχία πρέπει να ακουμπήσουν και οι καθηγητές πανεπιστημίων που αντιλαμβάνονται ότι η υπεράσπιση της επιστημονικής αλήθειας, η πλέρια ανάπτυξη της επιστήμης για τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού, ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν μπορούν να χωρέσουν σήμερα στα όρια της αστικής πολιτικής, γιατί έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τις στρατηγικές στοχεύσεις του κεφαλαίου.

ΔΗΠΑΚ, ΜΑΣ καλούμε σε συστράτευση, για να διεκδικήσουμε:

· Καμιάς μορφής ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, έξω οι επιχειρήσεις από τα ΑΕΙ και την έρευνα. Έκτακτο κονδύλι ΤΩΡΑ για την κάλυψη όλων των αναγκών λειτουργίας των ΑΕΙ

· Δωρεάν σπουδές για όλους τους φοιτητές-σπουδαστές-μαθητές. Να μην πληρώσει τίποτα η λαϊκή οικογένεια

· Κανένας φοιτητής/σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός ΑΕΙ. Επιδότηση ενοικίου 600 ευρώ, δωρεάν σίτιση–στέγαση-συγγράμματα-αναλώσιμα-μεταφορές. Κανείς να μην εμποδιστεί να τελειώσει απρόσκοπτα τις σπουδές. Να μη χαθούν μαθήματα, εξεταστικές και εξάμηνα.

· Ενιαίες προπτυχιακές σπουδές που θα παρέχουν ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση και ταυτόχρονη επαγγελματική επάρκεια. Το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση κατοχύρωσης της πρόσβασης στο επάγγελμα. Όχι στην πιστοποίηση και στη “Διά Βίου Μάθηση”.

· Υποτροφίες για όλους τους υποψήφιους διδάκτορες αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

· Κατάργηση του θεσμού των συμβασιούχων/εκτάκτων διδασκόντων με άμεση προκήρυξη νέων θέσεων ΔΕΠ, ώστε να καλυφθούν όλες οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες. Μόνιμη, σταθερή, πλήρης και αποκλειστική απασχόληση του ΔΕΠ.

· Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του διοικητικού και τεχνικού προσωπικού σε γραμματείες, βιβλιοθήκες, εργαστήρια και στις λοιπές λειτουργίες των ΑΕΙ. Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

 

Προϋπόθεση για την ολόπλευρη ανάπτυξη της επιστήμης και της έρευνας είναι να τεθεί στον αντίποδα της Παιδείας των μονοπωλίων η Παιδεία των πραγματικών λαϊκών αναγκών. Να τεθούν οι βάσεις για το δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί την ανύψωση του λαϊκού βιοτικού επιπέδου και όχι την κερδοφορία-ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις είναι δυνατή μια πραγματικά Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, χωρίς αντιεπιστημονικούς και παρωχημένους διαχωρισμούς πανεπιστημιακής και μη πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, χωρίς κύκλους σπουδών, με την επιστημονική ειδίκευση και την πρακτική άσκηση διασφαλισμένα στο πτυχίο, το μόνο που θα είναι προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα. Για την Ανώτατη Εκπαίδευση που θα αναδείξει την επιστήμη βασικό παράγοντα απελευθέρωσης και χειραφέτησης του εργαζόμενου ανθρώπου.

Comments are closed.