Προς όλους τους σπουδαστές των ΤΕΙ

Ο πόλεμος κατά των δικαιωμάτων και της ζωής του λαού που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση-τρόικα-μονοπώλια, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και κορύφωση.

Έχουν γονατίσει εσένα, εμάς και τις οικογένειές μας με την ανεργία, τη δραστική μείωση μισθών, το ξήλωμα των συλλογικών συμβάσεων, ενώ με το νέο αντιλαϊκό τερατούργημα-πολυνομοσχέδιο φέρνουν τη συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου, σμπαραλιάζουν τις όποιες «φοροελαφρύνσεις» για τις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών.

Οι σπουδαστές των ΤΕΙ βιώνουν τη βάρβαρη επίθεση

Ειδικά φέτος η κατάσταση είναι πιο εκρηκτική από ποτέ, ενώ με το νόμο πλαίσιο μπαίνει οριστική ταφόπλακα στις σπουδές μας.

Οι σπουδαστές από την αρχή της χρονιάς έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα βουνό από εμπόδια και δυσκολίες για να σπουδάσουν.

Πιο συγκεκριμένα:

ü   Έχουν μειωθεί κατακόρυφα οι ώρες και ο αριθμός των συμβασιούχων ωρομίσθιων διδασκόντων. Ενδεικτικά στα ΤΕΙ Λεκανοπεδίου, ενώ στο ΤΕΙ Πειραιά χρειάζονται πάνω από 6000 ώρες, πέρυσι κουτσουρεύτηκαν σε 3926 και φέτος δίνεται η χαριστική βολή με 1120 ώρες, που αντιστοιχούν σε 70 εκτάκτους με πλήρες ωράριο. Την ίδια ώρα, οι έκτακτοι παραμένουν απλήρωτοι από το Φλεβάρη! Για το ΤΕΙ Αθήνας από τους 498 εκτάκτους πέρυσι, για φέτος προβλέπονται μόνο 220! Για την ΑΣΠΑΙΤΕ μόλις 35! Το ίδιο ισχύει σε όλα τα ΤΕΙ της χώρας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα:

·         Να υπάρχουν σε όλα τα εργαστήρια λίστες αναμονής έως και 100 άτομα.

·         Στα εργαστήρια και στις θεωρίες οι σπουδαστές να είναι στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες. 50 σπουδαστές σε εργαστήριο των 20 θέσεων.

·         Να μην γίνονται θεωρίες.

ü   Στραγγαλίζουν οικονομικά τα ιδρύματα με τους μειωμένους προϋπολογισμούς που φτάνουν σε μείωση κατά 60%. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα:

·         Κόβουν τα δωρεάν πάσο, μας στέλνουν πελατεία στη «Γερμανός Α.Ε.» να τα πληρώνουμε 2,5€.

·         Κόβουν τη δωρεάν σίτιση. Στο ΤΕΙ Πειραιά πρέπει να πληρώσεις 4,5 € για να φας. Το ίδιο ισχύει και για τους σπουδαστές των ΤΕΙ που στεγάζονται στη ΦΕΑ.

·         Για τα παιδιά από την επαρχία το κόστος της στέγασης είναι δυσβάσταχτο, αφού εστίες για τα ΤΕΙ δεν υπάρχουν και τα λίγα δωμάτια που δίνονται δεν φτάνουν ούτε για ζήτω.

ü      Ταυτόχρονα εφαρμόζουν τα μονά-ζυγά εξάμηνα και μειώνουν τις ώρες που μπορούμε να δηλώσουμε το εξάμηνο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα:

·         Να μείνει ακόμα και ένα χρόνο πίσω ένας σπουδαστής στις σπουδές του, αν για παράδειγμα μπει σε λίστα αναμονής.

·         Πολλοί σπουδαστές που εργάζονται ή οι οικογένειες τους δεν τα βγάζουν πέρα θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, ειδικά με την εφαρμογή του ν+2 στο νέο νόμο.

ü      Συνεχίζεται το ξεζούμισμα της τσέπης μας με το ελεεινό καθεστώς με βιβλία που πληρώνουμε, το κόστος για τις μεταφορές, τις σημειώσεις, τα υλικά και τα αναλώσιμα (που σε κάποια τμήματα φτάνει και τα 150 € το εξάμηνο)

ü      Οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική είναι ακόμα απλήρωτοι

ü      Συνεχίζεται η άθλια κατάσταση με την ανύπαρκτη υλικοτεχνική υποδομή

ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΑΙΤΙΑ, ΕΝΟΧΟ ΜΕ ΟΝΟΜΑ

·         Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής του κεφαλαίου, των κατευθύνσεων της ΕΕ, της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ χρόνια τώρα. Στα πλαίσια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, έρχονται με μεγαλύτερη σφοδρότητα. Ο νέος νόμος-πλαίσιο προωθεί με μεγαλύτερη ένταση αυτές τις κατευθύνσεις. Ήρθε η ώρα να ξεκουμπιστούν και αυτοί και η πολιτική τους.

·         Είναι τεράστιες οι ευθύνες των προέδρων και των διοικήσεων των ιδρυμάτων. Αποτελούν το μακρύ χέρι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στα ιδρύματα, χρόνια τώρα υλοποιούν και προωθούν αυτή την πολιτική, ψήφιζαν τους προϋπολογισμούς-φτωχοκομείου. Σήμερα επικαλούνται αδυναμία λειτουργίας των ιδρυμάτων, για να διαπραγματευτούν με το Υπουργείο για τους όρους εφαρμογής των αναδιαρθρώσεων. Είναι αυτοί που εκβίαζαν για να σταματήσουν οι συλλογικοί αγώνες και οι καταλήψεις, απειλώντας με απώλεια εξεταστικής και εξαμήνου. Κανένας σπουδαστής δεν πρέπει να ταυτιστεί μαζί τους.

·         Το παιχνίδι τους παίζουν και οι παρατάξεις των ΠΑΣΠ-ΔΑΠ. Εδώ και χρόνια τους ψηφίζουν και τους στηρίζουν με χέρια και με πόδια, όπως και όλους τους μειωμένους προϋπολογισμούς μαζί με τους προέδρους. Μας έταζαν «λαγούς με πετραχήλια» με το παραμύθι περί ανωτατοποίησης των ΤΕΙ, με ψέματα για επαγγελματικά δικαιώματα και άλλα πολλά.

 

Τώρα πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Οργάνωσε την πάλη σου με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Θέλουν να ζήσουμε με χειρότερους όρους από αυτούς  που έζησαν οι γονείς μας και με τόσους κόπους και βάσανα καταφέρανε να μας φτάσουν εδώ να σπουδάσουμε.

Ο αγώνας των σπουδαστών να συνδεθεί με τον αγώνα του λαού. Να συνδεθεί με το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, ώστε οργανωμένα να πουν οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους όχι στα χαράτσια και τη φοροληστεία, για το εισόδημα και τις ΣΣΕ, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Να ανοίξει ο δρόμος για δωρεάν και υψηλού επιπέδου Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, χωρίς αντιεπιστημονικούς διαχωρισμούς, στη βάση του επανακαθορισμού των επιστημονικών αντικειμένων.

Μπορούμε να τους ανατρέψουμε- Απαιτούμε:

·         Κανείς φοιτητής να μην μείνει έξω από εργαστήριο ή θεωρία.

·         Ούτε ευρώ για σίτιση-στέγαση- μετακίνηση- βιβλία- αναλώσιμα-υλικά εργαστηριών! εστιατόρια, κυλικεία στην ευθύνη του κράτους. τώρα να δοθούν δωρεάν τα ΠΑΣΟ

·         Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης 600€ σε όλους τους φοιτητές που είναι από άλλες πόλεις. Απαγόρευση του μέτρου διακοπής ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΕΥΔΑΠ σε όλους τους σπουδαστές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, στις λαϊκές οικογένειες.

·         Πρακτική άσκηση με μισθό και ασφάλιση στην ευθύνη του ιδρύματος. Φέρτε τώρα τα δεδουλευμένα των πρακτικάριων

·         Μοινιμοποίηση συμβασιούχων και εκτάκτων, αύξηση του διδακτικού προσωπικού.

·         Μόνιμη-πλήρης και σταθερή δουλειά για όλους. Όχι στους μισθούς των 501€ μέχρι τα 25, όχι στην ανασφάλιστη εργασία, τα 4ωρα και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

·         Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Απογευματινά εργαστήρια για όλους τους εργαζόμενους σπουδαστές. Άδεια με αποδοχές στην εξεταστική.

 

Ø      ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 19-20/10 ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ. Στην Αθήνα στις 19/10 όλοι στην Ομόνοια στις 11:00, στις 20/10 όλοι στην περικύκλωση της Βουλής

Ø      ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 24/10 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Στην Αθήνα όλοι στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας στις 12:00

Ø     Κινητοποιήσεις και αγωνιστικές παρεμβάσεις σε όλες τις σχολές και τα τμήματα

Comments are closed.