Ο ΕΟΠΥΥ, τα φάρμακα και η δραστική αφαίμαξη των ασφαλισμένων!

Με την αρχή κιόλας της νέας χρονιάς η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου συνεχίζει τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της και στον κλάδο της Υγείας-Πρόνοιας-Φαρμάκου. Η καπιταλιστική κρίση δεν αποτέλεσε παρά την αφορμή, για να επιταχύνουν την εφαρμογή των στρατηγικών τους επιδιώξεων για μείωση του «μη μισθολογικού κόστους».

Με την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ, όλα τα κόμματα και οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας μίλησαν με διθυράμβους, για ένα καινοτόμο οργανισμό που θα ενοποιήσει τις παροχές Υγείας και θα «νοικοκυρέψει», θα «περιορίσει της σπατάλη».

Σύντομα όμως αποδείχτηκε πως όλα αυτά δεν ήταν παρά ένα περιτύλιγμα για να κρυφτεί ο πραγματικός στόχος, ο περιορισμός δηλαδή των δαπανών του κράτους για Υγεία και φάρμακα.

Όλα αυτά γίνονται ακόμη πιο εμφανή με τις νέες κατευθύνσεις που με την αρχή του νέου έτους έρχονται να τεθούν σε εφαρμογή:

Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός για τον ΕΟΠΥΥ προβλέπει επιδότηση ύψους 0,6% του ΑΕΠ, όταν μόνο το ΙΚΑ, που κάλυπτε περίπου τους μισούς ασφαλισμένους, είχε στον περσινό προϋπολογισμό 1,4% .Πρόκειται δηλαδή για τεράστια μείωση της κρατικής χρηματοδότησης που θα οδηγήσει τα λεηλατημένα από κράτος κε κεφάλαιο ταμεία στην αύξηση των εισφορών και στην περικοπή των παροχών.

Με τον νέο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, η οικονομική επιβάρυνση των ασθενών αυξάνεται, με ιδιαίτερη αρνητικές επιπτώσεις για τους αναπήρους, τους χρονίως πάσχοντες, τις γυναίκες και τα παιδιά. Ουσιαστικά εισάγουν υψηλά ποσοστά συμμετοχής των ασθενών στην πληρωμή ακόμη και για τα βασικά, από τις εξετάσεις που πραγματοποιούνται στα ιδιωτικά κέντρα, την τροφή, το αναπηρικό αμαξίδιο, το επίδομα τοκετού για τη γυναίκα, μέχρι τα σκιαγραφικά για τις εξετάσεις, τα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά, τα μηχανήματα έκχυσης φαρμάκων, ακόμη και τη μεταφορά των νεφροπαθών!

Με τη υιοθέτηση των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (ΚΕΝ), το νέο τρόπο αποζημίωσης των ασφαλιστικών ταμείων, πραγματοποιείται μεγάλη αύξηση στα νοσήλια.

Έρχονται να εφαρμοστούν μέτρα που έχουν σκοπό να μειώσουν τις δαπάνες του κράτους για φάρμακα. Έτσι 1300 σκευάσματα βγήκαν από τη λίστα και οι ασθενείς πρέπει να τα πληρώσουν ολόκληρα. Ανάμεσά τους είναι φάρμακα μαζικής κυκλοφορίας, από την ασπιρίνη μέχρι τα αντιβηχικά. Την ίδια ώρα οι ανασφάλιστοι πολλαπλασιάζονται και χιλιάδες δεν πηγαίνουν στο γιατρό γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τα φάρμακα!

Ταυτόχρονα δημιουργούνται τα φαρμακευτικά πρωτόκολλα, τα οποία επιβάλλουν στα νοσοκομεία και τους συμβεβλημένους γιατρούς να αγοράζουν και να προμηθεύουν 30% αντίγραφα φάρμακα, πράγμα που περιορίζει τη δυνατότητα των γιατρών να συνταγογραφούν με βάση το επιστημονικό τους κριτήριο και επιβαρύνει τον ασθενή όταν το φάρμακο που επιλέγει ο γιατρός δεν εντάσσεται στα πρωτόκολλα!

Τα νοσοκομεία αγοράζουν φάρμακα με διαγωνισμούς, στους οποίους η όποια «καλύτερη συμφωνία» επιτευχθεί με τις φαρμακευτικές αφορά το λειτουργικό κόστος του νοσοκομείου επιχείρηση και όχι ο ασθενής καθώς τα ΚΕΝ παραμένουν τρομερά αυξημένα. Την ίδια ώρα χωρίς καμία κύρωση οι φαρμακευτικές δεν έχουν επιστρέψει 262 εκ. ευρώ που χρωστάνε στα ταμεία!

Είναι η ίδια πολιτική που κλείνει 1.000 κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία

και θέλει γιατρούς πολλών ταχυτήτων!

 

Στόχος των κομμάτων της πλουτοκρατίας είναι να μειώσουν τρομερά τη δαπάνη του κράτους για υπηρεσίες Υγείας. Θέλουν να εξασφαλίσουν ακόμη πιο φτηνή εργατική δύναμη και ταυτόχρονα τεράστια ποσά που θα διοχετεύονται άμεσα στα μονοπώλια και θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα τους, μαζί με πακέτα φοροαπαλλαγών.

Την ίδια στιγμή οι νέες κρατικές ρυθμίσεις βοηθούν στην περαιτέρω εξάπλωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις εργασίες που αφορούν την Υγεία, εκτοπίζοντας ένα μέρος των αυτοαπασχολούμενων γιατρών και φαρμακοποιών και του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Όλες αυτές οι κατευθύνσεις, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι βιώνουν την απόλυτη χειροτέρευση του βιοτικού τους επιπέδου αποδεικνύουν, ότι στην πολιτική στήριξης του κεφαλαίου ενοχοποιείται και θυσιάζεται κάθε λαϊκή ανάγκη και δικαίωμα, επιδεινώνονται οι όροι παροχής υπηρεσιών Υγείας στους εργαζομένους και τις οικογένειές τους, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζεται η επαγγελματική και επιστημονική θέση ενός μεγάλου μέρους των αυτοαπασχολούμενων γιατρών και φαρμακοποιών.

 

Οι φοιτητές δε σκύβουν το κεφάλι!

Κάθε φοιτητής ως μελλοντικός υγειονομικός πρέπει να πάρει θέση!

 

Η θέση μας δεν είναι να γίνουμε πλασιέδες των εταιριών μέσα σε νοσοκομεία επιχειρήσεις που θα εμπορεύονται την αρρώστια. Είναι μαζί με το λαό μας που υποφέρει, μακριά από καριερισμούς, φακελάκια και ατομικά οφέλη. Για μια κοινωνία που κουμάντο θα κάνει ο λαός και οι ανάγκες του, χωρίς μονοπώλια και εκμετάλλευση! Για Υγεία και υγειονομικούς στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του.

Γυρίζουμε την πλάτη στην ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ! Τόσα χρόνια στηρίζουν έμπρακτα αυτή την πολιτική, μιλούν συνεχώς για την τεράστια σπατάλη του συστήματος Υγείας, είναι η φωνή του κεφαλαίου μέσα στις σχολές Υγείας και όχι μόνο, στηρίζουν τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική στο σύνολό της.

Καταδικάζουμε τις παρατάξεις των ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ! Δεν έχουν βγάλει άχνα για αυτές τις κατευθύνσεις. Το δήθεν αγωνιστικό τους προσωπείο, αφορά μονάχα τα μισθολογικά των γιατρών, στρέφοντάς τα πολλές φορές κόντρα στις ανάγκες του ασθενή, αποκρύπτοντας ότι χωρίς αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας που να έχει κριτήριο τις ανάγκες του ασθενή, χωρίς σύγκρουση με τα μονοπώλια και την εξουσία τους, δεν μπορεί να υπάρχει και γιατρός με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Όλοι μαζί τα βρίσκουν και κρύβονται πίσω από τους Ιατρικούς Συλλόγους και τα «πανιατρικά» μέτωπα

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Πλήρη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων Υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων, για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να πληρωθούν τα χρωστούμενα σε γιατρούς-φαρμακοποιούς, μέχρι την πλήρη εξόφλησή τους να μην καταβάλλουν ΦΠΑ και φόρο.

Να καταργηθούν για όλους οι εισφορές, οι πληρωμές και οι συμμετοχές για υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας, για φάρμακα. Να αναπτυχθούν κρατικά Κέντρα Υγείας σε κάθε πόλη και Δήμο που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, να μην καταργηθεί καμία κρατική μονάδα Υγείας, καθώς και του ΙΚΑ. Τα Πολυιατρεία του ΙΚΑ να μετατραπούν σε κρατικά Κέντρα Υγείας.

Αφορολόγητο εισόδημα 40.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 για κάθε παιδί και κατάργηση όλων των χαρατσιών.

Να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και φαρμακοποιοί με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. 6ωρο – 5ήμερο-30ωρο, ένταξη στα ΒΑΕ, μία εφημερία τη βδομάδα και άδεια ανάπαυσης την επόμενη ημέρα.

 

Comments are closed.