Για τη συνεδρίαση της επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας για την εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο

Η συνεδρίαση της επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας που εξετάζει πως θα προχωρήσει ταχύτερα και αποτελεσματικότερα η εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο επιβεβαίωσε αυτό που το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή: Μετά το «κούρεμα» των αποθεματικών των ιδρυμάτων και το γεγονός πως δεν εγκρίθηκαν ολόκληροι οι προϋπολογισμοί τους για το 2012 τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ κινδυνεύουν  να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν σε βασικές λειτουργίες τους από το Σεπτέμβρη.  Μάλιστα μετά τον Ιούλη δεν έχουν εγκριθεί κονδύλια για τις σχολές με ορατό το ενδεχόμενο να βάλουν λουκέτο.

Ακόμα και τα τελευταία ψίχουλα της φοιτητικής μέριμνας σε σίτιση και στέγαση πολύ σύντομα θα αφανιστούν αν δεν βρεθούν οι πόροι που χρειάζονται. Ήδη οι λέσχες σίτισης έχουν παραδοθεί σε εργολάβους όπως και πλευρές της λειτπουργίας των εστιών. Τώρα θα βάλουν τους φοιτητές να πληρώνουν ακόμα περισσότερα από την τσέπη τους για την φοιτητική μέριμνα.

Αυτό είναι το πανεπιστήμιο-επιχείρηση που ετοιμάζουν. Πανάκριβο για εμάς και τις οικογένειές μας, με υποβαθμισμένα πακέτα γνώσης και πτυχία-διαβατήρια για την ανεργία.

Αυτό το πανεπιστήμιο χτίζουν με το νόμο-πλαίσιο και υπερασπίζονται οι πρυτάνεις και οι μεγαλοκαθηγητάδες που συμμετέχουν στην επιτροπή του υπουργείου. Οι όποιες διαφωνίες και «βελτιώσεις» που προτείνουν δεν αγγίζουν την ουσία του νόμου αλλά τη διατήρηση θέσεων και προνομίων στο νέο αστικό πανεπιστήμιο. Η στενότερη πρόσδεση των ΑΕΙ με τις επιχειρήσεις και η λειτουργία και των ίδιων των ΑΕΙ ως επιχειρήσεις, η αποσάθρωση των επιστημονικών αντικειμένων και η εκτίναξη του κόστους σπουδών μένουν στο απυρόβλητο.

Να τους χαλάσουμε τα σχέδια!

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί κάθε φοιτητή και σπουδαστή να πάρει τώρα θέση στον αγώνα ενάντια στον οικονομικό στραγγαλισμό των ιδρυμάτων και στη ληστεία των αποθεματικών τους. Να μην πληρώσει ούτε ευρώ από την τσέπη του για  σίτιση-στέγαση-μετακίνηση-βιβλία-αναλώσιμα. Να καταδικάσει τις παρατάξεις του κεφαλαίου, την ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ που υπερασπίζονται την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων και βάζουν πλάτη στην εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο. Οι φοιτητικές εκλογές στις 16 Μάη πρέπει να γίνουν βήμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής που στραγγαλίζει τα ιδρύματα και οργάνωσης της πάλης των φοιτητών για μόρφωση, δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια.

Comments are closed.