Για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ τους επόμενους μήνες

Σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η πενιχρή χρηματοδότηση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, θα συνεχιστεί μέχρι 31 Αυγούστου όπου λήγει η θητεία των υπαρχόντων διοικήσεών τους. Μέχρι στιγμής, στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ έχει δοθεί (πετσοκομμένη) χρηματοδότηση μόνο μέχρι το τέλος του Ιούνη ενώ για το επόμενο εξάμηνο δεν έχουν εγκριθεί κονδύλια, λόγω της μη εκλογής των Συμβουλίων Διοίκησης, των αντιδραστικών δηλαδή οργάνων που θα κληθούν να υλοποιήσουν κατά γράμμα το νέο νόμο-πλαίσιο.
Όμως από 1η Σεπτέμβρη θα διακοπεί η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων αν δεν προχωρήσουν στην εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο και την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης. Δηλαδή τα ιδρύματα δεν θα πάρουν φράγκο αν δεν συμμορφωθούν με το νόμο-πλαίσιο που δημιουργεί το πανεπιστήμιο-επιχείρηση με υποβαθμισμένα πακέτα γνώσης και πτυχία-διαβατήρια για την ανεργία.
Αφού «κούρεψαν» τα από θεματικά των ιδρυμάτων, αφού μείωσαν τους προϋπολογισμούς τους κατά 60%, αφού έκοψαν άλλα 80 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες για την ανώτατη εκπαίδευση φέρνοντας τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ στο χείλος του γκρεμού, τώρα απειλούν ότι δεν θα δώσουν ούτε αυτά τα ψίχουλα! Ήδη το κράτος έχει κηρύξει στάση πληρωμών σε μια σειρά κοινωνικές παροχές όπως τα φάρμακα, τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Τώρα έρχεται η σειρά των ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Κανένας φοιτητής να μην υποκύψει στον εκβιασμό. Από τη μία απειλούν ότι αν δεν εφαρμοστεί ο νόμος θα κόψουν τη χρηματοδότηση από την άλλη ο ίδιος ο νόμος προβλέπει δίδακτρα και φορτώνει το κόστος σπουδών στις οικογένειές μας.
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί κάθε φοιτητή και σπουδαστή να πάρει τώρα θέση στον αγώνα ενάντια στην εφαρμογή του νέου νόμου πλαίσιο, ενάντια στον οικονομικό στραγγαλισμό των ιδρυμάτων. Κανείς φοιτητής να μην πληρώσει ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του για  σίτιση-στέγαση-μετακίνηση-βιβλία-αναλώσιμα. Να διεκδικήσει την κάλυψη όλων των αναγκών των φοιτητών και των ιδρυμάτων.

Comments are closed.