Κάλεσμα για οργάνωση της πάλης μπροστά στα νέα βάρβαρα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση

Συνάδελφε-ισσα,
Το νέο πακέτο μέτρων των 11,5 δις της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που αναμένεται να ανακοινωθεί, είναι η συνέχεια του εφιάλτη που ζούμε τα τελευταία χρόνια χωρίς σταματημό.
Με τα παλιά και τα νέα μνημόνια, τις οδηγίες της ΕΕ και της τρόικας καταδικάζουν τις οικογένειές μας περισσότερο στη φτώχεια και την χρεοκοπία. Οι άνεργοι ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. και στους νέους το 50%! Χιλιάδες πτυχιούχοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό ή δουλεύουν σε συνθήκες μεσσαίωνα, με μισθούς πείνας, ωράρια-λάστιχο και το φόβο της απόλυσης.
Τώρα ζητούν νέες θυσίες για να πληρωθούν οι δανειστές, να σωθούν τα κέρδη των βιομήχανων, των εφοπλιστών, των μεγαλοεπιχειρηματιών, των μονοπωλίων της ΕΕ. Αποδείχτηκε περίτρανα ξανά τι σημαίνουν οι όροι «αναδιαπραγμάτευση», «ανταγωνιστικότητα», «ανάπτυξη», «επιμήκυνση»: Να τα παίρνουν όλα από το λαό για να ενισχύουν το κεφάλαιο.
Με τα νέα μέτρα τσακίζουν:
 • Μισθούς και συντάξεις, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, κοινωνικά επιδόματα και πρόνοια. Τα ασφαλιστικά ταμεία αφού καταληστεύθηκαν για χρόνια, πάνε για στάση πληρωμών συντάξεων και περίθαλψης.
 • Οι μισθοί κόβονται πάνω από 50% με κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, ατομικές συμβάσεις, μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία.
 • Στις χιλιάδες απολύσεις εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα προσθέτουν εφεδρείες – απολύσεις  χιλιάδων υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα.
 • Γονατίζουν με νέα χαράτσια τα λαϊκά νοικοκυριά που δεν μπορούν πια να επιβιώσουν.
 • Ξεχαρβαλώνουν σχολεία και πανεπιστήμια, αφήνουν δεκάδες χιλιάδες παιδιά έξω από τους παιδικούς σταθμούς.
 • Διαλύουν τα νοσοκομεία, κόβουν τα φάρμακα από τους ασθενείς που δεν έχουν να τα πληρώσουν. Βάζουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του λαού.
 • Ξεπουλάνε σε ιδιώτες λιμάνια, αεροδρόμια, δημόσιες εκτάσεις, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, Ύδρευση, όλο τον πλούτο της χώρας.
Δεν αντέχουμε να πληρώνουμε άλλο για την κρίση εμείς και οι οικογένειές μας!!!
 
Ήδη με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς θα έρθουμε αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ όλης της Ελλάδας που βάζουν τεράστια εμπόδια στις σπουδές μας. Ήδη πολλοί φοιτητές και σπουδαστές δεν γυρίζουν από τα χωριά τους παρατώντας τη σχολή τους. Πολύ περισσότερα παιδιά από κάθε άλλη χρονιά που πέτυχαν στις πανελλήνιες, δεν θα πάνε να γραφτούν γιατί ξέρουν ότι δεν θα τα βγάλουν πέρα.
Με τις τεράστιες περικοπές στη χρηματοδότηση και τη ληστεία των αποθεματικών των ιδρυμάτων, οδηγούν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ σε οικονομικό αδιέξοδο.
 • Οι περισσότερες λέσχες σίτισης (εδώ και χρόνια παραδομένες σε ιδιώτες)  είναι στον αέρα αφού δεν υπάρχουν κονδύλια για να λειτουργήσουν από Σεπτέμβρη. Πολλές από αυτές απειλούνταν με κλείσιμο πριν το τέλος της εξεταστικής του Ιούνη(όπως στο ΤΕΙ Ηπείρου, στις εστίες του Πανεπιστημίου Αθήνας και του ΕΜΠ). Με πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση, αυξάνουν τις προϋποθέσεις για δωρεάν σίτιση αποκλείοντας χιλιάδες φοιτητές, απειλούν με κόψιμο της δωρεάν σίτισης αν δεν επαρκεί η χρηματοδότηση.
 • Οι εστίες, που δεν αρκούν ούτε για «ζήτω», ρημάζουν κάτω από τα συσσωρευμένα προβλήματα και οδηγούνται στο ξεπούλημα ή το κλείσιμο όπως π.χ. η εστία της ΑΣΟΕΕ στη Δροσοπούλου.
 • Οι νέες μειώσεις στον αριθμό και στις ώρες των συμβασιούχων ωρομισθίων διδασκόντων, θα οδηγήσουν σε κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο στα ΤΕΙ, σε περισσότερες λίστες αναμονής στα εργαστήρια, σε καθυστέρηση λήψης πτυχίου για τους σπουδαστές .
 • Οι απλήρωτες πρακτικές έχουν γίνει καθεστώς και θα γενικευθούν το επόμενο διάστημα.
 • Όλο και περισσότερα ιδρύματα αδυνατούν να πληρώσουν για την καθαριότητα και τη συντήρηση των κτιρίων με συνέπειες στην υγιεινή, την ασφάλεια και τη λειτουργία τους.
 • Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των φοιτητών και των σπουδαστών είναι στον αέρα.
Με αποφασιστικότητα θέλουν να υλοποιήσουν πλήρως τον νόμο – πλαίσιο που ψηφίστηκε πέρσι και οδηγεί στο πανεπιστήμιο-επιχείρηση, πανάκριβο για τους φοιτητές και κερδοφόρο για τα μονοπώλια. Χιλιάδες φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα στις σχολές που σκοπεύει να κλείσει ή να συγχωνεύσει η κυβέρνηση. Σκέφτονται μέχρι και δίδακτρα να βάλουν σε όσους δεν τελειώνουν τις σπουδές τους έγκαιρα! Να που στοχεύουν οι «τροποποιήσεις» του νόμου που ψηφίστηκαν μέσα στο καλοκαίρι.
 
Δεν θα έρθουν καλύτερες μέρες όσο κρατάμε το κεφάλι σκυμμένο. Καμιά καθυστέρηση! Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!
 
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί τους φοιτητικούς συλλόγους, τις επιτροπές αγώνα, κάθε αγωνιστή φοιτητή και φοιτήτρια:
 • να πρωτοστατήσουν στην ενημέρωση των φοιτητών μπροστά στην νέα επίθεση που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στις εναπομείναντες κατακτήσεις του λαού και της νεολαίας. 
 • Να απαντήσουν με αγώνες στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και να προετοιμαστούν για κλιμάκωση της πάλης μπροστά στην ανακοίνωση των νέων μέτρων. Να κάνουν δική τους υπόθεση την πρόταση του ΠΑΜΕ για 24ωρη γενική απεργία.
 • να οργανώσουν τον αγώνα με κάθε τρόπο ώστε το κάθε έτος και εξάμηνο, το κάθε εργαστήριο και αμφιθέατρο, ο κάθε φοιτητικός σύλλογος να γίνει κάστρο αντίστασης.
 • να βάλουν στην άκρη τους φοιτητοπατέρες των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ που τα κόμματά τους είναι στην κυβέρνηση.
 • να ενωθούν με τους εργαζόμενους και το ΠΑΜΕ, τους αυτοαπασχολούμενους και την ΠΑΣΕΒΕ για να βάλουν φρένο στην εξαθλίωση του λαού.
Όλοι οι φοιτητές και σπουδαστές στον αγώνα  για να μην περάσουν τα νέα μέτρα.

 

Λύση για το λαό και τα παιδιά του είναι η κατάργηση των μνημονίων, η μονομερής διαγραφή του χρέους, η αποδέσμευση από την ΕΕ

Comments are closed.