Για την εξίσωση των κολεγίων με τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ

Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, προχώρησε στην εξίσωση των κολλεγίων με τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Στην ουσία, μπήκε ένα ακόμα λιθαράκι στο «πάρε δώσε» κυβέρνησης και μεγαλοκολλεγιαρχών για την αναγνώριση των πιστοποιητικών που παρέχουν, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικοί-ανταγωνιστικοί.

Σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που τέθηκε σε ισχύ στις 19 Νοέμβρη «τα πτυχία, οι τίτλοι, οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών και οποιασδήποτε ονομασίας βεβαίωση που χορηγούν τα κολλέγια (…) δύνανται της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης».

Πατάνε στην απελπισία των νέων για να πουλήσουν δήθεν πτυχία, για να παράγουν εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων. Ακριβά πιστοποιητικά άλλωστε πουλάει σήμερα και το κατά τα άλλα «δημόσιο» πανεπιστήμιο, μεταξύ τους ανταγωνίζονται ποιος είναι καλύτερος έμπορος πτυχίων και ελπίδων. Η ύπαρξη αποφοίτων σε παραπλήσιο αντικείμενο από διάφορους δρόμους (ΑΕΙ, ΤΕΙ, κολέγια), δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να επιλέγει τον πιο «ανταγωνιστικό», δηλαδή αυτόν που έχει τις απαραίτητες δεξιότητες και είναι φτηνός. Οι άνεργοι, που θα περιμένουν για την ίδια θέση, είναι απαραίτητοι για το ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών συμβάσεων, τη συρρίκνωση των μισθών.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και κατά κύριο λόγο οι σημερινοί μαθητές και σπουδαστές, ιδιαίτερα αυτοί που προέρχονται από φτωχές λαϊκές οικογένειες, θα κυνηγούν τίτλους και πιστοποιητικά  απ’ τις σχολές τους, τα ιδιωτικά κολέγια, τα ΙΕΚ, τα συνέδρια, τις ημερίδες, τη συμμετοχή σε ΜΚΟ και την κάθε είδους δραστηριότητα ώστε να μπορέσουν να βρουν και να διατηρήσουν τη δουλειά τους.

Τελικά σε αυτή την εργασιακή ζούγκλα θα επιβιώνει μόνο αυτός που θα δουλεύει με τους χειρότερους όρους, θα είναι για μεγάλα διαστήματα άνεργος. Άλλωστε, και η προηγούμενη υπουργός παιδείας, όταν δήλωνε ότι: «Η αγορά εργασίας…θα αποφασίσει ποιος είναι καλός και ποιος κακός», εννοούσε ότι ο καλός-φτηνός-υποταγμένος θα δουλεύει (φτηνά και υποταγμένα), ενώ η πλειοψηφία θα είναι άνεργοι.

Στην πραγματικότητα ανοίγει ο δρόμος για να μετατρέψουν τα περισσότερα πανεπιστήμια και κυρίως τα ΤΕΙ σε κολέγια και ιδιωτικά ΙΕΚ με ακριβά δίδακτρα, γνώσεις με ημερομηνία λήξης. Θέλουν η πλειοψηφία να κάνει 2-3 χρόνια σπουδές, για να μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα από τους εργοδότες και μετά να τους πετούνε ξανά στην κατάρτιση και στην ανεργία.

Η αναγνώριση των παραμάγαζων, που έχουν συνάψει εμπορικές συμφωνίες με ξένα ιδρύματα, δεν θα βελτιώσει την εργασιακή προοπτική των αποφοίτων τους, ούτε είναι η αιτία που ολοένα χειροτερεύει η θέση των αποφοίτων των ΑΕΙ. Κανείς λοιπόν να μην «τσιμπήσει» στα καλέσματα των δυνάμεων εκείνων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, που από τη μια σηκώνουν παντιέρες για τα κολέγια και από την άλλη ουσιαστικά σε θεωρούν υπεύθυνο για την ανεργία, όχι «αρκετά ανταγωνιστικό». Αιτία της ανεργίας είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Ποιο άλλωστε το όφελος να μπορεί να δίνει ο απόφοιτος ΑΣΕΠ, όταν στο δημόσιο και παντού γίνονται μόνο απολύσεις; Όλοι οι απόφοιτοι, είτε από πανεπιστήμια/ΤΕΙ, είτε από κολλέγια, θα έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στους μισθούς των 430€ και την ανεργία.

Τώρα πρέπει οι φοιτητές να πάρουν θέση στον αγώνα με το ΜΑΣ. Να παλέψουν  για:

Καμιά αναγνώριση κολεγίων και ιδιωτικών μαγαζιών της παιδείας

Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην παιδεία. Έξω οι εταιρίες από τις σχολές.

Να μην εφαρμοστεί καμιά πτυχή του νόμου-πλαίσιο

Κατάργηση των μνημονίων και των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου

Ενιαία Ανώτατη Εκπαιδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.

Δημόσιες και δωρεάν επαγγελματικές σχολές μετά το 12χρονο σχολείο.

Comments are closed.