Για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ»

Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός σπουδών – να ολοκληρώνει τις σπουδές του απερίσπαστος στο τμήμα που εντάχθηκε – να μην υποχρεωθεί να μετακινηθεί σε άλλη πόλη για να τελειώσει τις σπουδές.
Καμιά απόλυση προσωπικού.
Προσλήψεις καθηγητών με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.
Συνάδελφε, συναδέλφισσα
Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με το σχέδιο «Αθηνά», προχωρά άμεσα στο κλείσιμο και τη συγχώνευση 10άδων τμημάτων ακόμα και σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα.
Τα όσα λέγονται «για νέο χωροταξικό σχεδιασμό» που θα βάλει τάξη στην πληθώρα των τμημάτων χωρίς ζήτηση, είναι φούμαρα. Οι ίδιοι που έσπειραν παντού σχολές και τμήματα με χρήματα και κατεύθυνση της ΕΕ, πολλές φορές χωρίς επιστημονικό αντικείμενο, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και προσωπικό, είναι οι ίδιοι που ετοιμάζονται να πετάξουν χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενους στο δρόμο! Όπως και τότε που «φύτευαν» παντού τμήματα έτσι και τώρα που τα κλείνουν, δεν το κάνουν για το καλό των φοιτητών, για τη βελτίωση της ανώτατης εκπαίδευσης.
Απορρίπτουμε το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» όχι επειδή αποδεχόμαστε την τρέχουσα διάρθρωση και κατάσταση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δεν αποδεχόμαστε όμως αυτή η κατάσταση να γίνει το πρόσχημα για το τσάκισμα των δικαιωμάτων φοιτητών και εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και την ολοκληρωτική παράδοση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις επιδιώξεις της κερδοφορίας των μονοπωλίων.
Αυτό που πραγματικά επιδιώκει η κυβέρνηση με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» είναι:
Να προσαρμοστούν καλύτερα οι σχολές μας «στα μέτρα» των εταιριών. Όποιες σχολές δεν τα βγάζουν πέρα στην «πιάτσα» της αγοράς θα κλείνουν, θα συγχωνεύονται, θα αλλάζουν όνομα. Οι υπόλοιπες θα χρηματοδοτούνται ανάλογα με τις επιδόσεις τους στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων. Να λειτουργούν τα ιδρύματα πλήρως σαν επιχειρήσεις με δίδακτρα χωρίς δωρεάν βιβλία και διαλυμένη φοιτητική μέριμνα.
Οι σχολές να βγάζουν απόφοιτους καλύτερα προσαρμοσμένους στον εργασιακό μεσαίωνα που έχουν επιβάλει: με 400€ μισθό, ωράρια λάστιχο από 4 έως 13 ώρες τη μέρα, χωρίς συλλογικές συμβάσεις και ασφάλιση που θα τους απολύουν τα αφεντικά όποτε θέλουν χωρίς αποζημίωση. Γι’ αυτό τα νέα συγχωνευμένα τμήματα που στοχεύουν να φτιάξουν, θέλουν να είναι πιο ευέλικτα, να παρέχουν σκόρπιες γνώσεις μέσω πιστοποιητικών και σεμιναρίων όπως τα κολλέγια και τα ΙΕΚ. Γι’ αυτό προχώρησαν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου στην εξίσωση των κολλεγίων με τα ΑΕΙ – ΤΕΙ.
Να «εξοικονομηθούν πόροι» από την παιδεία για να χρηματοδοτούνται οι τραπεζίτες και οι βιομήχανοι, να πληρωθούν οι καπιταλιστές-δανειστές,.
Η σημερινή διάρθρωση των σχολών και τμημάτων και το σχέδιο για τον  επανασχεδιασμό της, δεν γίνεται με βάση τις λαϊκές ανάγκες αλλά τις απαιτήσεις των μονοπωλίων για περισσότερα κέρδη
Για παράδειγμα την στιγμή που χρειάζονται περισσότεροι δάσκαλοι στα σχολεία και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία για να καλυφθούν οι ανάγκες σε παιδεία και υγεία, χιλιάδες δάσκαλοι και νοσηλευτές πετάγονται στην ανεργία, σχολεία και νοσοκομεία συγχωνεύονται. Τη στιγμή που ο λαός έχει ανάγκη από χιλιάδες φτηνές κατοικίες, νοσοκομεία, σχολεία, έργα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης κτλ, χιλιάδες απόφοιτοι από τις ΣΤΕΦ και τα Πολυτεχνεία μένουν άνεργοι.
Να απομονωθούν τώρα οι παρατάξεις της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων, η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ
Η ΔΑΠ, έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ των συγχωνεύσεων. Άλλωστε η ίδια πρωτοστάτησε στην αξιολόγηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ με τα κριτήρια της αγοράς στρώνοντας το έδαφος για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ». Η ΠΑΣΠ ζητά σήμερα τον εξορθολογισμό της ανώτατης εκπαίδευσης ενώ πανηγύριζε όταν το κόμμα της, το ΠΑΣΟΚ, έσπερνε τμήματα σε κάθε πόλη και χωριό.
ΣΥΡΙΖΑ και ΕΑΑΚ αποπροσανατολίζουν
Προβάλλουν τη θέση για «ισχυρά πτυχία που ανοίγουν περισσότερες πόρτες», την στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι με «ισχυρά πτυχία» απολύονται, μεταναστεύουν και η ανεργία στους νέους αγγίζει το 50%. Καταλήγουν να ταυτίζονται με τον Υπουργό Παιδείας, τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ που ζητούν «ανταγωνιστικά πτυχία για την αγορά εργασίας» εννοώντας κατάρτιση και πιστοποιητικά διαβατήρια για την ανεργία. Καλούν σε συντεχνιακή «υπεράσπιση του τμήματος» μαζί με Πρυτάνεις και μεγαλοκαθηγητές ενάντια σε άλλα τμήματα, «να κλείσει το δικό τους, όχι το δικό μας».
Κανείς να μην παραπλανηθεί από τη στάση Πρυτάνεων και Προέδρων
Από τοπικές διοικήσεις, Δημάρχους και Περιφερειάρχες
Οι πρώτοι δήθεν αντιδρούν ενάντια στις συγχωνεύσεις γιατί θέλουν στην ουσία να υποδείξουν οι ίδιοι το σχέδιο συγχωνεύσεων για να εξασφαλίσουν τις μπίζνες και τις θεσούλες τους στα όργανα διοίκησης των νέων τμημάτων. Μαζί με διάφορα μέλη ΔΕΠ όλο το προηγούμενο διάστημα επεξεργάζονταν τέτοιου είδους προτάσεις στα πλαίσια της κυβερνητικής κατεύθυνσης για ενίσχυση του πανεπιστημίου της αγοράς. Οι δεύτεροι ζητάνε να «εξαιρεθούν» συγκεκριμένα τμήματα γιατί βλέπουν τους φοιτητές και τους σπουδαστές ως πελάτες για τις τοπικές επιχειρήσεις.
Δεν υπερασπιζόμαστε το σημερινό αστικό Πανεπιστήμιο.
Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του
Μόνο έτσι μπορεί η επιστήμη, η έρευνα να τεθούν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων. Γι’ αυτό χρειάζεται σήμερα να δυναμώσει η πάλη για Δημόσια Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση χωρίς κύκλους σπουδών και αντιεπιστημονικούς διαχωρισμούς στη βάση του επανακαθορισμού των επιστημονικών αντικειμένων. Επανακαθορισμός κεντρικά σχεδιασμένος με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και το συμφέρον του λαού, το βαθμό εξέλιξης της κάθε επιστήμης και όχι τις ανάγκες των επιχειρήσεων για αύξηση των κερδών. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει σωστός καθορισμός των τμημάτων ανά επιστημονικό αντικείμενο, να μην υπάρχουν επικαλύψεις, να εξαλειφθεί η ανεργία των αποφοίτων. Με υψηλό επίπεδο παρεχόμενων γενικών και ειδικών γνώσεων. Με μεταπτυχιακές σπουδές που οδηγούν αποκλειστικά σε διδακτορικό, με το πτυχίο μοναδική πρόθεση για πρόσβαση στο επάγγελμα, με ΔΕΠ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης
Διεκδικούμε άμεσα:
Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός σπουδών – να ολοκληρώνει τις σπουδές του απερίσπαστος στο τμήμα που εντάχθηκε – να μην υποχρεωθεί να μετακινηθεί σε άλλη πόλη για να τελειώσει τις σπουδές.
Καμιά απόλυση προσωπικού.
Προσλήψεις καθηγητών με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.
Τώρα επαρκής χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών. Επιστροφή των αποθεματικών που «κουρεύτηκαν». Όχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων!
Ούτε ευρώ για σίτιση – στέγαση – μετακίνηση – βιβλία – αναλώσιμα! Για τους σπουδαστές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στις εστίες.
Κατάργηση του νόμου πλαίσιο, καμιά εφαρμογή του.
Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Έξω οι επιχειρήσεις και οι manager.
Καμιά αναγνώριση κολεγίων και ιδιωτικών μαγαζιών της παιδείας

Comments are closed.