«Μεταρρυθμίσεις τώρα ή ποτέ» – Η αντιλαϊκή πρόταση της κυβέρνησης όπως πλασάρεται από τη ΔΑΠ

Για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται ο ρόλος της ΔΑΠ ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, των μεγαλοεπιχειρηματιών και της αντιλαϊκής πολιτικής στις σχολές.

Να τι προτείνει η ΔΑΠ:

1)     «Η προσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών στις ανάγκες της αγοράς και η άμεση σύνδεση εκπαίδευσης και εργασίας, δεν πρέπει να μείνει άλλο ως μία κοινότυπη ευχή, αλλά να γίνει επιτέλους πράξη». Δεν απαντά η ΔΑΠ όμως: Ποιες είναι οι ανάγκες «της αγοράς» (δηλαδή των επιχειρηματιών); Είναι αυτό που ζούμε όσοι ήδη δουλεύουμε, αυτό που ζουν οι γονείς και τα αδέρφια μας: Μισθοί χαρτζιλίκι, περιπλάνηση μεταξύ 6μηνης δουλειάς και ανεργίας, δουλειά όποτε και όσο θέλει το αφεντικό, απληρωσιά, ούτε λόγος για ένσημα και υγειονομική κάλυψη. Έτσι θα ζούμε για μια ζωή; Γι’ αυτό στηρίζουν τη διάλυση των προγραμμάτων σπουδών.

2)     «…να προχωρήσουμε σε πραγματική Αξιολόγηση, τα αποτελέσματα της οποίας θα συνδέονται με τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων», «…τα Συμβούλια Διοίκησης απέτυχαν στη σύνθεση τους, μιας και αντί για ανθρώπους της αγοράς και των τοπικών κοινωνιών που θα προωθήσουν την καλή φήμη των ιδρυμάτων, θα συγκεντρώσουν ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις…».  Αυτό σημαίνει Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Α.Ε.! Όποιο Ίδρυμα κάνει αρκετές business με ιδιώτες και πουλάει ακριβά τη γνώση (αυτό ελέγχει η αξιολόγηση),  θα θεωρείται καλό και θα παίρνει bonus, όποιο πάλι δεν τα καταφέρνει στην «πιάτσα της αγοράς» θα υποχρηματοδοτείται και θα κλείνει. Γι’ αυτό θέλουν εφοπλιστές, βιομηχάνους και τραπεζίτες στη διοίκηση των ιδρυμάτων για να ελέγχουν και να κλείνουν τις επιχειρηματικές συμφωνίες, να διαμορφώνουν προγράμματα σπουδών και έρευνα για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

3)     «…να προχωρήσουμε άμεσα στη δημιουργία ομάδων Φύλαξης μέσα στα Ιδρύματα υπό την εποπτεία της Ελληνικής Αστυνομίας…». Όσοι φοιτητές αρνούνται να είναι πελάτες, να πληρώνουν «ένα σκασμό λεφτά» για να σπουδάσουν και οργανώνονται για να αγωνιστούν θα έχουν δίπλα τους και τον χωροφύλακα της σχολής για να τους συλλάβει!

4)     «Επιπλέον, ζητάμε την αξιοποίηση δημοσίων κτιρίων, προκειμένου με χρήση της πρακτικής των ΣΔΙΤ να κατασκευαστούν νέες εστίες…». Έχουμε πείρα από την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων για το τι σημαίνει έργα με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα: Για να περάσουμε πληρώνουμε ένα κάρο διόδια. Κατασκευή εστιών με ΣΔΙΤ σημαίνει νοίκια!

5)     «Η επόμενη αναθεωρητική Βουλή άλλωστε έχει μοναδική ευκαιρία να δώσει άλλη πνοή στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, (…) αναθεωρώντας το Άρθρο 16 για τη λειτουργία και μη κρατικών Πανεπιστήμιων». Δηλαδή να φτιαχτούν κι άλλα ιδιωτικά μαγαζιά γνώσης ενώ στα ήδη δημόσια να μπούνε δίδακτρα για να αντέξουν τον «υγιή ανταγωνισμό» όπως λένε οι ίδιοι.

Δεν έχουμε ανάγκη τέτοιο Πανεπιστήμιο, τέτοιο ΤΕΙ. Έχουμε ανάγκη από μια ανώτατη εκπαίδευση που θα μας μορφώνει επιστημονικά, από επιστήμη που θα υπηρετεί το λαό και τη φιλολαϊκή ανάπτυξη και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Έχουμε ανάγκη να σπουδάζουμε δωρεάν, να δουλεύουμε πάνω στο αντικείμενο που σπουδάσαμε με πλήρη δικαιώματα. Καλούμε τους φοιτητές και τους σπουδαστές να οργανώσουν την πάλη τους γι’ αυτές τις ανάγκες, να απομονώσουν όσους – όπως η ΔΑΠ – στηρίζουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

 

Comments are closed.