Καμία θυσία! Δυναμώνουμε τον αγώνα για πανεπιστήμιο στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του!

Πέμπτη 14/3, στις 12:00, αποκλείουμε όλη μέρα το Υπ. Παιδείας ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» και για την ανέγερση νέων εστιών.  
Οργανώνουμε κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των σχολών για το δικαίωμά μας στη δωρεάν σίτιση και στέγαση, τα δωρεάν συγγράμματα και αναλώσιμα.
Μπλοκάρουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα στις σχολές μας. Να κηρυχτούν υπό διωγμό οι επιχειρήσεις, τα σεμινάρια που οργανώνουν, οι εκπρόσωποι τους στις σχολές.
Η απεργία στις 20 Φλεβάρη και οι μαζικές κινητοποιήσεις χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών σε όλη την Ελλάδα ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» και στη υποβάθμιση των σπουδών μας ήταν μια πρώτη απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ-πλουτοκρατίας στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των φοιτητών και των οικογενειών μας. 
Τώρα πρέπει να μπούμε πιο αποφασιστικά στον αγώνα! Για την μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή που μας αξίζει!
Δεν μας αξίζει τέτοια ζωή. Έχουν γονατίσει εμάς και τις οικογένειές μας με τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών-συντάξεων, τα χαράτσια και τους φόρους, τα δάνεια, τις αυξήσεις στη ΔΕΗ, τις περικοπές στην υγεία και τα φάρμακα.
Κανένας μόνος του. Να καταργηθούν τώρα οι φόροι και τα χαράτσια. Οργανωμένη αλληλεγγύη σε κάθε συμφοιτητή μας που απολύεται, δεν έχει να πληρώσει για θέρμανση, ρεύμα και στέγη. 
Δεν μας αξίζει τέτοιο Πανεπιστήμιο. Δεν αντέχουμε να πληρώνουμε άλλο για τις σπουδές μας, να είμαστε «πελάτες» σε ΑΕΙ – ΤΕΙ επιχειρήσεις!
Δεν δεχόμαστε να πληρώσουμε για τη σίτιση, τη στέγαση, για συγγράμματα που ήδη τα έχουν κόψει για τους κατατακτήριους, για αναλώσιμα και υλικά εργαστηρίων. Δεν δεχόμαστε να μην υπάρχουν εστίες και να μένουμε στο νοίκι, χωρίς θέρμανση, συμφοιτητές μας να πεθαίνουν από το κρύο ή αυτοσχέδια μαγκάλια, όπως οι σπουδασατές στο ΤΕΙ της Λάρισας.
Το σχέδιο «Αθηνά» να μείνει στα χαρτιά. Μπορεί η κυβέρνηση να μείωσε κάποιες μετακινήσεις όμως η ουσία παραμένει: τα ευέλικτα προγράμματα σπουδών, το πέταγμα της όποιας επαγγελματικής ειδίκευσης εκτός πτυχίου, την οποία θα αγοράζουμε στη συνέχεια με πιστοποιητικά επί πληρωμή από τα ίδια τα Τμήματα. Διαμορφώνουν τα επιστημονικά αντικείμενα πλήρως «κομμένα και ραμμένα» στις στοχεύσεις των επιχειρηματικών ομίλων για αύξηση των κερδών τους.
Δεν θα περάσει η ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας, η μετατροπή των ΑΕΙ–ΤΕΙ σε επιχειρήσεις που θα πουλάνε γνώση στους φοιτητές «πελάτες» και έρευνα στα μονοπώλια.
Έχουμε ανάγκη από μια ανώτατη εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν, που θα μας μορφώνει επιστημονικά, από επιστήμη και έρευνα που θα υπηρετεί το λαό και τη φιλολαϊκή ανάπτυξη και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Παλεύουμε για επιστήμη στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του.
Το μέλλον μας δεν μπορεί να είναι οι ουρές της ανεργίας και ο εργασιακός μεσαίωνας. Καμία θυσία για τα κέρδη των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και των εφοπλιστών. Η ανάπτυξη που τάζουν δεν θα λύσει τα προβλήματα μας. Θα γίνει με κριτήριο την κερδοφορία των λίγων, θα είναι στηριγμένη στα νεκροταφεία των δικαιωμάτων μας. Τα μέτρα τους το αποδεικνύουν:
Με το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων» που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση μας κάνουν φθηνή τροφή για τα μονοπώλια.  Θέλουν να καθιερώσουν ότι όποιος «τυχερός» κάτω των 29 χρονών βρει «μια θέση στον ήλιο» και πιάσει δουλειά, θα δουλεύει για κάνα πεντάμηνο με 400 ευρώ, χωρίς ασφάλιση και σύμβαση και μετά ξανά στην ανεργία.
Καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ουσιαστικά μετατρέπουν τα πτυχία μας σε κουρελόχαρτα αφού οι συλλογικές συμβάσεις κατοχυρώνουν τα εργασιακά δικαιώματα, το μισθό, τα επιδόματα, τις άδειες, το ωράριο, την ασφάλιση. Κατάργησή τους σημαίνει ότι ο κάθε εργαζόμενος διαπραγματεύεται μόνος του για τους όρους εργασίας με το αφεντικό τη στιγμή που τα αφεντικά έχουν στα χέρια τους τις επιχειρήσεις, έχουν με το μέρος τους το κράτος, τα ΜΜΕ, τις δυνάμεις καταστολής, αξιοποιούν έναν εφεδρικό στρατό 1,5 εκατομμυρίων ανέργων. 
Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, αξιοποιώντας τις παραγωγικές δυνατότητες και τον πλούτο της χώρας, την επιστήμη και την έρευνα προς όφελος του λαού. Για να γίνει αυτό πρέπει να ξεμπερδεύουμε με την εξουσία των μονοπωλίων. Να μην πληρώσει ο λαός την κρίση και το χρέος της πλουτοκρατίας, να παλέψει για αποδέσμευση από την λυκοσυμμαχία της ΕΕ.
Να ξηλώσουμε τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και των επιχειρηματιών από τα όργανα των συλλόγων μας
Αυτοί που πρέπει να φύγουν από τις σχολές είναι οι παρατάξεις της κυβέρνησης, η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ, που εδώ και χρόνια στηρίζουν με χέρια και με πόδια την αντιλαϊκή πολιτική μέσα στα ιδρύματα και μας θέλουν με το κεφάλι σκυμμένο. Είναι παρατάξεις της ίδιας κυβέρνησης, οι προτάσεις τους είναι καρμπόν οι νόμοι του υπουργείου.
Γυρνάμε την πλάτη στις δυνάμεις εκείνες που καλούν σε αγώνα μόνο και μόνο για να καθίσουν οι ίδιοι στις κυβερνητικές καρέκλες, να γίνουν «χαλίφης στη θέση του χαλίφη». Οι δυνάμεις των ΣΥΡΙΖΑ – ΕΑΑΚ δεν θέλουν κίνημα που θα βάζει εμπόδια στα μέτρα και θα παλεύει για την ανακούφιση του λαού αλλά κίνημα που θα μετατρέπεται σε στρατιά ψηφοφόρων μιας νέας κυβέρνησης εξίσου αντιλαϊκής.
Η αγωνιστικότητά τους εξαντλείται σε φιέστες 1-2 φορές τον χρόνο. Δεν θέλουν οργανωμένη με διάρκεια διεκδίκηση, αλλά «εκρηκτικά» στιγμιότυπα πού και πού, όχι αγώνα ρήξης αλλά τυχοδιωκτισμούς. Τους δύο προηγούμενους μήνες απείχαν πλήρως από τις κινητοποιήσεις και τώρα που ξύπνησαν από το λήθαργο οργανώνουν αγώνα φαρσοκωμωδία επειδή σε ένα μήνα θα γίνουν οι φοιτητικές εκλογές.
Όσο τους ανέχεσαι η κατάσταση θα χειροτερεύει. Πάρε θέση!
Ξέρουμε πως κάτι πρέπει να γίνει, πως δεν πάει άλλο. Η διέξοδος βρίσκεται στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας
 
Οι φοιτητές των λαϊκών οικογενειών πρέπει να μπούμε στον αγώνα, δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε! Η λογική «δεν αλλάζει τίποτα» βολεύει όσους τα αλλάζουν όλα εναντίον μας! Όχι άλλη υποχώρηση γιατί πίσω μας είναι ο γκρεμός. Να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους τους νέους που πλήττονται, με το ταξικό εργατικό κίνημα, τους μικρομαγαζάτορες, τους φτωχούς αγρότες!
Ο αγώνας ενάντια στο εφιαλτικό παρόν και μέλλον που μας ετοιμάζουν πρέπει να είναι μαζικός!  Δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα όσο συμβιβαζόμαστε με το «μικρότερο κακό», όσο ο καθένας κοιτάει να βρει λύση στα προβλήματα μόνος του, όσο σκύβουμε το κεφάλι. 
Χρειάζεται οργάνωση σε κάθε έτος και τμήμα. Μόνο αν πάρουμε τους συλλόγους στα χέρια μας και τους μετατρέψουμε σε όργανα πάλης, αν οργανωθούμε σε κάθε έτος, αν φτιαχτούν παντού και δυναμώσουν οι επιτροπές αγώνα, αν μεγαλώσει η συσπείρωση γύρω από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών θα έχουμε αποτέλεσμα!
Κανείς να μη δουλεύει χωρίς Συλλογική Σύμβαση.
Να μην εφαρμοστεί το «Εθνικό Σχέδιο για την Απασχόληση των Νέων». Μόνιμη, πλήρης και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Να μην εφαρμοστεί το σχέδιο «Αθηνά». Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός σπουδών – να εξασφαλιστεί ότι θα ολοκληρώσει τις σπουδές του απερίσπαστος και εντελώς δωρεάν.
Τώρα επαρκής χρηματοδότηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών.
Επιστροφή των αποθεματικών που «κουρεύτηκαν». Όχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων!
ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ!
Ούτε ευρώ για σίτιση –μετακίνηση – βιβλία – αναλώσιμα!
Τώρα να δοθεί λύση στο πρόβλημα της στέγασης! Να αξιοποιηθεί η περιουσία των ιδρυμάτων και δημόσια κτήρια για την δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες, νοίκια. Για τους σπουδαστές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στις εστίες.
Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Έξω οι επιχειρήσεις και οι manager από τα  ιδρύματα.
Καμιά αναγνώριση κολεγίων και ιδιωτικών μαγαζιών της παιδείας
Κατάργηση του νόμου πλαίσιο, καμιά εφαρμογή του. Κανείς φοιτητής στα συμβούλια διοίκησης.
Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Μέτρα στήριξης των ανέργων.
Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που είναι απλήρωτοι.
Καμιά απόλυση προσωπικού. Να παρθούν πίσω οι απολύσεις-εφεδρεία των διοικητικών υπαλλήλων.

Comments are closed.