Όχι στη διάλυση των ΤΕΙ! 28 Μάρτη οι ΤΕΙτζήδες από όλη την Ελλάδα διαδηλώνουμε στην Αθήνα 13:00 στην Ομόνοια!

Χαιρετίζουμε τις μαζικές κινητοποιήσεις χιλιάδων σπουδαστών των ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» και στη υποβάθμιση των σπουδών μας. Οι κινητοποιήσεις μας είναι δίκαιες και δικαιολογημένες γιατί οι κόποι και οι θυσίες οι δικές μας και των οικογενειών μας όλα αυτά τα χρόνια κινδυνεύουν να πάνε χαμένες.
Συνάδελφε, συναδέλφισσα,
Η επίθεση που έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και η ΕΕ στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των λαϊκών οικογενειών δεν έχει τέλος. Έχουν γονατίσει εμάς και τις οικογένειές μας με τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών-συντάξεων, τα χαράτσια και τους φόρους, τα δάνεια, τις αυξήσεις στη ΔΕΗ, τις περικοπές στην υγεία και τα φάρμακα.
Βλέπουμε την ανεργία να γιγαντώνει, την απληρωσιά ακόμα και στην πρακτική. Σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε τελειώνοντας την σχολή, πως θα τα βγάλουμε πέρα. Έχουν «φροντίσει» για εμάς η κυβέρνηση και οι μεγάλες επιχειρήσεις: Με το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων» που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση μάς τελειώνουν. Θέλουν να καθιερώσουν ότι όποιος «τυχερός» κάτω των 29 χρονών βρει «μια θέση στον ήλιο» και πιάσει δουλειά, θα δουλεύει για κάνα πεντάμηνο με 400 ευρώ, χωρίς ασφάλιση και σύμβαση και μετά ξανά στην ανεργία. 
Κυβέρνηση-τρόικα-πλουτοκρατία τσακίζουν τους σπουδαστές των ΤΕΙ γιατί μας θέλουν πελάτες, αυριανούς ανέργους και φθηνούς εργάτες!
Εδώ και χρόνια βλέπουμε το δικαίωμά μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή με αξιοπρέπεια να γίνεται στάχτη και την ίδια στιγμή πληρώνουμε ένα «σκασμό» λεφτά για να πάρουμε ένα πτυχίο χωρίς αντίκρισμα.
Το σίριαλ υποβάθμισης των ΤΕΙ κρατάει χρόνια. Δε χρειάζονται και άλλες αποδείξεις:
Τα ιδρύματα φυτοζωούν με προϋπολογισμούς φτώχειας. Βλέπουμε τα κενά σε καθηγητές, τις τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για αναλώσιμα και εργαστηριακό εξοπλισμό. Βιώνουμε καθημερινά την άθλια πραγματικότητα με τα μονά-ζυγά εξάμηνα, τις λίστες αναμονής, που οδηγούν ως και να χαθεί ένα έτος. Ήδη πληρώνουμε ένα «σκασμό» λεφτά για στέγαση, σίτιση, μετακίνηση και βιβλία.
Με το σχέδιο «Αθηνά» το ποτήρι ξεχείλισε!!
Με το σχέδιο «Αθηνά» μετατρέπουν τα ΤΕΙ σε ΙΕΚ. Για αυτό κλείνουν για παράδειγμα το τμήμα Βρεφών αφού στους βρεφονηπιακούς σταθμούς οι δήμοι προσλαμβάνουν προσωπικό από ΙΕΚ, ΕΠΑΣ κτλ. Μπορεί η κυβέρνηση να μείωσε κάποιες μετακινήσεις όμως η ουσία παραμένει: τα ευέλικτα προγράμματα σπουδών, το πέταγμα της όποιας επαγγελματικής ειδίκευσης εκτός πτυχίου, την οποία θα αγοράζουμε στη συνέχεια με πιστοποιητικά επί πληρωμή από τα ίδια τα Τμήματα. Διαμορφώνουν τα επιστημονικά αντικείμενα πλήρως «κομμένα και ραμμένα» στις στοχεύσεις των επιχειρηματικών ομίλων για αύξηση των κερδών τους. Μετατρέπουν πλήρως τα ιδρύματα σε μαγαζιά που θα προσελκύουν πελάτες πουλώντας γνώση «με το κομμάτι».
Όποιος τη γλιτώσει από το σχέδιο «Αθηνά» τον περιμένουν οι προϋπολογισμοί φτώχειας των ΤΕΙ.
Τα κονδύλια μειώνονται στο μισό. Δηλαδή πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη των σπουδαστών. Τέλος η σίτιση και τα συγγράμματα!
Το 90% των εκτάκτων καθηγητών απολύονται! Δηλαδή σταματάει να διδάσκεται το 2/3 των μαθημάτων! Τεράστιες λίστες αναμονής σε κάθε εργαστήριο.
Με την εφεδρεία και τις απολύσεις, εκατοντάδες εργαζόμενοι των ΤΕΙ πετάγονται στο δρόμο.
Αν αυτά εφαρμοστούν χιλιάδες σπουδαστές θα οδηγηθούν να παρατήσουν τις σπουδές τους, εκατοντάδες έκτακτοι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι θα βρεθούν άνεργοι.
Ξέρουμε πως κάτι πρέπει να γίνει, πως δεν πάει άλλο. Η διέξοδος βρίσκεται στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας
Οι σπουδαστές των λαϊκών οικογενειών πρέπει να μπούμε στον αγώνα, δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε! Η λογική «δεν αλλάζει τίποτα» βολεύει όσους τα αλλάζουν όλα εναντίον μας! Όχι άλλη υποχώρηση γιατί πίσω μας είναι ο γκρεμός. Να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους τους νέους που πλήττονται, με το ταξικό εργατικό κίνημα, τους μικρομαγαζάτορες, τους φτωχούς αγρότες!
Ο αγώνας ενάντια στο εφιαλτικό παρόν και μέλλον που μας ετοιμάζουν πρέπει να είναι μαζικός!  Δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα όσο συμβιβαζόμαστε με το «μικρότερο κακό», όσο ο καθένας κοιτάει να βρει λύση στα προβλήματα μόνος του, όσο σκύβουμε το κεφάλι.
Χρειάζεται οργάνωση σε κάθε έτος και τμήμα. Μόνο αν πάρουμε τους συλλόγους στα χέρια μας και τους μετατρέψουμε σε όργανα πάλης όπως οι συνάδελφοί μας στην ΑΣΠΑΙΤΕ, αν οργανωθούμε σε κάθε έτος, αν φτιαχτούν παντού και δυναμώσουν οι επιτροπές αγώνα, αν μεγαλώσει η συσπείρωση γύρω από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών θα έχουμε αποτέλεσμα!
Να ξηλώσουμε τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και των επιχειρηματιών από τα όργανα των συλλόγων μας
Αυτοί που πρέπει να φύγουν από τις σχολές είναι οι παρατάξεις της κυβέρνησης, η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ, που εδώ και χρόνια στηρίζουν με χέρια και με πόδια την αντιλαϊκή πολιτική μέσα στα ΤΕΙ και μας θέλουν με το κεφάλι σκυμμένο.
Γυρνάμε την πλάτη στις δυνάμεις εκείνες που καλούν σε αγώνα μόνο και μόνο για να καθίσουν οι ίδιοι στις κυβερνητικές καρέκλες, να γίνουν «χαλίφης στη θέση του χαλίφη». Οι δυνάμεις της κυβερνώσας αριστεράς, ΕΑΑΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν κίνημα που θα βάζει εμπόδια στα μέτρα και θα παλεύει για την ανακούφιση του λαού αλλά κίνημα που θα μετατρέπεται σε στρατιά ψηφοφόρων μιας νέας κυβέρνησης εξίσου αντιλαϊκής.
Στελέχη της ΔΑΠ, της ΠΑΣΠ και διάφοροι καθηγητές, παρουσιάζονται ως «ανεξάρτητοι» για να ξεχάσουμε τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για την άθλια κατάσταση που ζούμε στις σχολές. Προπαγανδίζουν φανατικά «έξω τα κόμματα» για να διώξουν από τους συλλόγους και την πάλη τους αγωνιστές που λένε την αλήθεια: Ότι δεν είναι μοίρα μας να ζούμε έτσι, ότι πρέπει να παλέψουμε ενάντια στα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους για τις πραγματικές μας ανάγκες στις σπουδές, τη δουλειά, τη ζωή. Θέλουν να «λύνουν και να δένουν» ανενόχλητοι, να μας χρησιμοποιούν για τα συμφέροντά τους. Οι εχθροί μας ήρθαν σα «φίλοι».
Οι δυνάμεις του ΜΑΣ στα ΤΕΙ απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους σπουδαστές, εργαζόμενους και καθηγητές, στους συλλόγους και τα σωματεία τους.
Την Πέμπτη 28/3 στις 13:00 στην Ομόνοια να ενώσουμε τη φωνή μας από όλη την Ελλάδα και να στείλουμε το μήνυμα: ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΤΕΙ!
Την Πέμπτη 14/3, 12:00, ολοήμερος αποκλεισμός του Υπ. Παιδείας.
Οργανώνουμε αγωνιστικό διήμερο δράσης μέσα στις σχολές 21-22/3.
Απαιτούμε:
Να μην εφαρμοστεί το σχέδιο «Αθηνά». Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός σπουδών – να εξασφαλιστεί ότι θα ολοκληρώσει τις σπουδές του απερίσπαστος και εντελώς δωρεάν.
Τώρα επαρκής χρηματοδότηση των ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών.
Επιστροφή των αποθεματικών που «κουρεύτηκαν». Όχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων!
ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ!
Ούτε ευρώ για σίτιση –μετακίνηση – βιβλία – αναλώσιμα!
Τώρα να δοθεί λύση στο πρόβλημα της στέγασης! Να αξιοποιηθεί η περιουσία των ιδρυμάτων και δημόσια κτήρια για την δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες, νοίκια. Για τους σπουδαστές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στις εστίες.
Όχι στις λίστες αναμονής στα εργαστήρια και τις θεωρίες. Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, που να καλύπτει όλο το πρόγραμμα σπουδών.
Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Έξω οι επιχειρήσεις και οι manager από τα  ΤΕΙ .
Καμιά αναγνώριση κολεγίων και ιδιωτικών μαγαζιών της παιδείας
Κατάργηση του νόμου πλαίσιο, καμιά εφαρμογή του. Κανείς φοιτητής στα συμβούλια διοίκησης.
Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Μέτρα στήριξης των ανέργων.
Πρακτική άσκηση με ευθύνη των ιδρυμάτων, στο αντικείμενο σπουδών με επιβλέπον καθηγητή στην πράξη. Αμοιβή των σπουδαστών με βάση τις συμβάσεις των κλάδων. Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που είναι απλήρωτοι.
Καμιά απόλυση προσωπικού. Να παρθούν πίσω οι απολύσεις-εφεδρεία των διοικητικών υπαλλήλων. Καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων και των καθηγητών.

Comments are closed.