Συνέντευξη Τύπου της Γραμματείας Λάρισας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών με αφορμή την οριστικοποίηση του ΣΧΕΔΙΟΥ “ΑΘΗΝΑ”

Την Τρίτη 5/3/13 το υπουργείο Παιδείας παρουσίασε το τελικό και αναδιαμορφωμένο Σχέδιο «Αθηνά», τον κατάπτυστο Νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Στις 6/3/13 το «Αθηνά» κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ! ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ»!
Στην τελική του διαμόρφωση το «Αθηνά» αφήνει πίσω του «καμένη γη» στην Σ.Τ.ΕΦ! Συγχωνεύεται το Τμήμα Π.Ε.Υ. με τα τμήματα των Τρικάλων, Πολιτικών Δομικών Έργων και Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων, φτιάχνεται νέο τμήμα. Μετονομάζεται και αλλάζει γνωστικό αντικείμενο το Τ.Π.Τ με τη δημιουργία κατευθύνσεων. Καταργείται το Γενικό Τμήμα Θετικών Επιστημών, Ξένων Γλωσσών, Φυσικής Αγωγής. Τέλος, καταργούνται τα τμήματα Μηχανολογίας και Ηλεκτρολογίας τον Οκτώβρη του 2018. Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα τμήματα βγαίνουνε φέτος από το Μηχανογραφικό και μπαίνουν σε μία πορεία τέτοια ώστε να κλείσουν.
Σήμερα επιβεβαιωνόμαστε σ’ αυτό που λέγαμε από την πρώτη παρουσίαση του Σχεδίου «Αθηνά», ότι τα ακαδημαϊκά κριτήρια είναι ένα και μοναδικό. Το κριτήριο των επιχειρηματιών. Να φτιάξουν ιδρύματα-εταιρίες και εμάς και τις οικογένειες μας, πελάτες. Ότι σήμερα είμαστε εμείς αλλά αύριο μπορεί να είναι κάποιος άλλος στη θέση μας! ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ. Είτε το τμήμα μας «χτυπιέται» ή όχι στην παρούσα φάση από το «Αθηνά».
Συνάδελφοι η εμπειρία του τελευταίου μήνα στον αγώνα που δίναμε είναι πλούσια και πρέπει άμεσα να βγουν συμπεράσματα .Καμιά διαβούλευση δεν άσκησε πίεση. Οι αγώνες μας πίεσαν και οι αγώνες μας θα τους αναγκάσουν να το πάρουν πίσω.
Πρέπει να βγει πείρα από τον αγώνα των σπουδαστών της ΣΤΕΦ και κυρίως του Τ.Π.Τ. που θιγόταν από την πρώτη στιγμή. Φάνηκε ότι κάτω από την πίεση το υπουργείο κάνει πίσω στην αρχική του θέση για μεταφορά του τμήματος στη Λαμία. Ποιος τελικά είναι ο ρόλος Περιφερειαρχών, Δημάρχων, Υπουργών; Αλλά πρέπει να σκεφτούμε και να κρίνουμε τη στάση που κράτησαν κάποιοι καθηγητάδες στην ΣΤΕΦ. Τι στάση κράτησε το Νέο Συμβούλιο του ΤΕΙ;
ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ»! ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΠΙΣΩ ΤΩΡΑ!
Οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες μας βλέπουν σαν πελάτες στις πόλεις τους και γι’ αυτό δε θέλανε να φύγει, και στη Λάρισα αλλά και αλλού, κανένα τμήμα από την πόλη τους. Γι’ αυτό και δεν εναντιώθηκαν συνολικά πάνω στο «Αθηνά». Άλλωστε και πώς θα μπορούσαν, αφού η δικοί τους υπουργοί φέρνουν το Σχέδιο. Πού ήταν άραγε κάποιοι καθηγητές της ΣΤΕΦ το προηγούμενο διάστημα; Τώρα που θίγονται οι θεσούλες τους καίει ξαφνικά το καλό των σπουδαστών, ενώ το προηγούμενο διάστημα στήριξαν και ψήφισαν τα πάντα, νόμο-πλαίσιο, περνούσαν προϋπολογισμούς, κούρεμα των αποθεματικών κ.τ.λ.
Κανείς σπουδαστής να μην ξεχάσει τη στάση της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ. Που το τελευταίο διάστημα με το «καπέλο» του «ανεξάρτητου», μιλούσαν ότι το πρόβλημα είναι μόνο στο ΤΠΤ. Κάτω από τα γενικόλογα ΟΧΙ στο σχέδιο Αθήνα, το στηρίζουν αρκεί να τηρηθούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια. Ξαφνικά έγιναν κι αυτοί αγωνιστές ενώ το περασμένο διάστημα, ακόμα και τώρα, ψήφισαν και στηρίζουν όλες τις πολιτικές που «άνοιξαν» το δρόμο στο «Αθηνά». Δε βγάζουν άχνα για τα εργαστήρια και τις αίθουσες που δεν έχουμε.
Κανένας σπουδαστής να μην ξεχάσει ότι από κοινού και ΠΑΣΠ και ΔΑΠ στήριξαν το νόμο-πλαίσιο για την παιδεία, να μην ξεχάσει ότι η ΔΑΠ πρωτοστάτησε στην Αξιολόγηση των ιδρυμάτων που έφερε το «Αθηνά». Κανείς να μην ξεχάσει την ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ που εδώ και καιρό κλείνουν τα αυτιά τους στα οξυμένα προβλήματα των σπουδαστών. Είχαν το θράσος να «πνίξουν» μέχρι και το επίκαιρο γεγονός με τους 2 συναδέλφους μας και εδώ και αλλού ότι τάχα δεν φταίει η άθλια οικονομική κατάσταση που δεν έχουμε λεφτά ούτε για θέρμανση, αλλά ήταν αφελής οι σπουδαστές.
ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ»!
Κάθε σπουδαστής να τελειώνει απερίσπαστος τις σπουδές του στην πόλη την οποία πέρασε!

Comments are closed.