Κοινό κάλεσμα του Συλλόγου Οικότροφων ΝΦΕΕΜΠ και των Φοιτητικών-Σπουδαστικών Συλλόγων ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, ΤΕΑΠΗ και Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ

Συναγερμός! Καταργούν την δωρεάν στέγαση και σίτιση των φοιτητών

Από 1η Σεπτέμβρη η διαχείριση των εστιών περνάει από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, φορέα του Υπουργείου Παιδείας, στα ιδρύματα χωρίς όμως τους πόρους για να λειτουργήσουν.

Ουσιαστικά πρόκειται για εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο που ανοίγει τον δρόμο για νοίκια και ξεπούλημα των εστιών σε ιδιώτες. Οι εστίες εντάσσονται σε ΝΠΙΔ δηλαδή μετατρέπονται σε επιχειρήσεις που θα λειτουργούν όσο τα έσοδα είναι περισσότερα από τα έξοδα, φορτώνοντας το κόστος στους ίδιους τους οικότροφους και τις οικογένειές τους. Οι οικότροφοι είτε θα πληρώσουν 200-300€ νοίκι για να παραμείνουν στις εστίες είτε θα ξεσπιτωθούν. Με αυτό τον τρόπο οι εστίες μετατρέπονται σε ξενοδοχεία με νοίκια. Όσες δεν τα βγάζουν πέρα θα βάζουν λουκέτο.

Στόχος είναι η παράδοση της φοιτητικής μέριμνας σε ιδιώτες. Αυτό αποδεικνύει και το κλείσιμο της εστίας της ΑΣΟΕΕ στη Δροσοπούλου και η μετατροπή της σε ιδιωτική εστία με νοίκι από 160€.

Παράλληλα χτυπιέται και το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση. Οι λέσχες σίτισης (χρόνια παραδομένες σε εργολάβους) οδηγούνται σε κλείσιμο λόγω υποχρηματοδότησης, χιλιάδες φοιτητές μένουν χωρίς κάρτα σίτισης.

Για την κυβέρνηση, το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση αποτελεί «κόστος»

Τα ψίχουλα που δίνει στις σχολές και τις εστίες, είναι όσα περισσεύουν από τα δισεκατομμύρια με τα οποία ταΐζει τους βιομήχανους και τους τραπεζίτες για να αυξάνουν τα κέρδη τους. Μετά το «κούρεμα» των αποθεματικών των ιδρυμάτων, τους μειωμένους προϋπολογισμούς και τις συνεχιζόμενες περικοπές, τώρα φορτώνουν τη λειτουργία των εστιών στα ιδρύματα.

Δωρεάν εστίες στην ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες και νοίκια!

Την στιγμή που πολλαπλασιάζονται οι φοιτητές που έχουν ανάγκη τη δωρεάν στέγη οδηγούν και τις ελάχιστες εστίες στο ξεπούλημα και το κλείσιμο. Την στιγμή που οι ήδη υπάρχουσες εστίες δεν φτάνουν ούτε για ζήτω, η τεράστια ακίνητη περιουσία των ιδρυμάτων είτε εγκαταλείπεται στην τύχη της είτε αξιοποιείται για επιχειρηματικούς σκοπούς.

Απαιτούμε να αξιοποιηθούν κτίρια των ιδρυμάτων και εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία για την δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους χωρίς επιχειρήσεις, ιδιώτες, ενοίκια. Συγκεκριμένα:

  • Η “Μαθητική Εστία Αγ. Αναργύρων”, που βρίσκεται δίπλα στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» να μετατραπεί σε εστία για τους σπουδαστές των ΤΕΙ.
  • Το ξενοδοχείο “La Mirage” να γίνει ΤΩΡΑ δωρεάν φοιτητική εστία.
  • Το κτίριο της οδού Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα,  ιδιοκτησίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

Καλούμε όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές, τους φοιτητικούς-σπουδαστικούς συλλόγους, σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας την Τετάρτη 5 Ιούνη στις 12πμ.

Απαιτούμε:

  • Επαρκής χρηματοδότηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών.
  • Ούτε ευρώ για σίτιση –μετακίνηση – βιβλία – αναλώσιμα
  • Ούτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση, ξεπούλημα, επιβολή ενοικίων στις ήδη υπάρχουσες εστίες.
  • Καμιά εστία να μην κλείσει, κανείς φοιτητής να μην πεταχτεί έξω από το δωμάτιό του.
  • Δωρεάν σίτιση για όλους, να μην κλείσει κανένα εστιατόριο.
  • Για τους φοιτητές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα.
  • Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στις εστίες.

Comments are closed.