«Αυτός που αγωνίζεται μπορεί και να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται έχει ήδη χάσει» Μπ. Μπρέχτ

Η ακαδημαική χρονιά που ξεκινά στα ΤΕΙ αμέσως μετά την εξεταστική του Σεπτέμβρη, δεν θα είναι απλά μία ακόμα χρονιά

Με απανωτά μέτρα και ρυθμίσεις, έχουν φέρει από πέρυσι κιόλας, όλα τα ΤΕΙ της χώρας στο χείλος του γκρεμού. Αυτή είναι η κατάσταση στις σχολές και τα τμήματά μας. Είναι ήδη εδώ και καιρό ανυπόφορη για όλους τους ΤΕΙτζήδες.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών από την πρώτη στιγμή και κόντρα στο ρεύμα, αποκάλυψε στα μάτια των σπουδαστών και του λαού το σχέδιο που επεξεργάζονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες καπιταλιστές όλων των κλάδων της οικονομίας, από κοινού με την Ευρωπαική Ένωση, και όλες φυσικά τις κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα του συστήματος.

Υπάρχει σχέδιο διάλυσης των ΤΕΙ, σχέδιο μετατροπής των ΤΕΙ σε ΙΕΚ

Θέλουν τους αποφοίτους μισό – καταρτισμένους, φτηνούς και ευέλικτους για τις ορέξεις τους. Μας θέλουν στην ανεργία με διαλλείματα ολιγόμηνης δουλειάς, στο διαρκές κυνήγι των πιστοποιητικών και των σεμιναρίων, να ακριβοπληρώνουμε για την απόκτηση δεξιοτήτων και προσόντων. Να ανταγωνίζεται ο ένας τον άλλο ακόμα και για μια θέση στην κόλαση.

Χαλάνε την πιάτσα των ιδιοκτητών ΙΕΚ και των κολλεγίων οι σχολές μας, για αυτό απαιτούν κατάργηση των τμημάτων που αλληλοεπικαλύπτονται με τα δικά τους. Μεθοδικά επιδιώκουν να φέρουν τα ΤΕΙ προ του τέλους, ώστε την κατάλληλη στιγμή η κυβέρνηση και το κράτος – σκηνοθέτης να μας τους πλασάρουν για σωτήρες.

Όσο αυτοί συνεχίζουν προσηλωμένοι την εφαρμογή του δικού τους σχεδίου………

Συνέχιση των περικοπών των προϋπολογισμών των ΤΕΙ.

Από τους 1500 πανελλαδικά εκτάκτους καθηγητές μετά τις απολύσεις θα μείνουν 150. Το μισό πρόγραμμα σπουδών δεν θα διδάσκεται. Απολύουν σχεδόν όλους τους έκτακτους. Αν σήμερα περισσεύουν χιλιάδες σπουδαστές έξω από εργαστήρια, κλινικές και πρακτικές,πόσοι θα μένουν απ’έξω στη λίστα αναμονής φέτος με 150 έκτακτους πανελλαδικά;

Ήδη μιλάνε για εξορθολογισμό δαπανών και σπατάλη, ετοιμάζονται δηλαδή νέες περικοπές στη φοιτητική μέριμνα (κλείσιμο εστιατορίων όπως στο κτήριο Σαρακάκη στη ΣΕΥΠ που κάλυπτε 4000 σπουδαστές !!!), κατάργηση δωρεάν συγγραμάτων, εργαστηριακού εξοπλισμού και πολλά άλλα.

Ουτέ μια εστία για τα ΤΕΙ στην Αττική την ώρα που χιλιάδες οικογένειες αδυνατούν να στείλουν στην Αθήνα το παιδί τους για να σπουδάσει.

Συρρίκνωση ή κατάργηση της ασφάλισης που για πολλούς σπουδαστές ήταν μοναδική για πρόσβαση στην Υγεία. Που έστω και τυπικά την παρείχε ώς τώρα το ΤΕΙ.

……τόσο περισσότερους θα μας βρίσκουν μπροστά τους, τόσο πιο αποφασισμένους να διεκδικήσουμε:

Τώρα επαρκής χρηματοδότηση των ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών.

Κατάργηση του νόμου πλαίσιο και του σχεδίου «Αθηνά» που θέλει τους σπουδαστές πελάτες σε ΤΕΙ μαγαζιά, αυριανούς άνεργους και φτηνού εργάτες.

Ούτε ευρώ για τις σπουδές μας, δωρεάν σίτιση, βιβλία αναλώσιμα. Να ανοίξει η ΤΩΡΑ η λέσχη σίτισης στο κτίριο Σαρακάκη της ΣΕΥΠ.  Να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα σίτισης των σπουδαστών.

Τώρα να γίνει εστία για τα ΤΕΙ, η πρώην μαθητική στο Πάρκο Τρίτση .Να αξιοποιηθεί επίσης η περιουσία των ιδρυμάτων και δημόσια κτήρια για την δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες, νοίκια.

Καμία απόλυση εκτάκτων, τώρα πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού δυναμικού.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη από την ασφάλιση του ΤΕΙ.

Να ξέρουν ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αποκομίσουμε όσο περισσότερη γνώση μπορούμε, χωρίς να ξεχνάμε ότι λύση θα έρθει από τους μαζικούς και συλλογικά οργανωμένους αγώνες!

Οι χιλιάδες σπουδαστές που περικύκλωναν πέρυσι το Υπουργείο και τη Βουλή, που ήρθαν από όλη την Ελλάδα στην Αθήνα στα συλλαλητήρια που οργάνωσε το ΜΑΣ,που συμμετείχαν στα βδομαδιάτικα συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις και έδωσαν έναν δίκαιο αγώνα, κατά περιπτώσεις νικηφόρο, είναι ένα μέρος της αναξιοποίητης ακόμη δυναμής μας.

Ήδη βρίσκονται σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα ιδρύματα για να μην πεταχτούν στο δρόμο, για να μην τσαλαπατηθούν τα εργασιακά τους δικαιώματα. Στηρίζουμε τον αγώνα τους, προχωράμε στην οργάνωση Γενικών Συνελεύσεων για τη συνέχεια του αγώνα μας από φέτος, καλούμε τα Δ.Σ. σε συνεδριάσεις για να πάρουν θέση υπεράσπισης και συμπαράστασης.Καμία απόλυση εκτάκτων καθηγητών και διοικητικών υπαλλήλων στα ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια!

Οι ίδιοι που τσακίζουν κάθε λαϊκό δικαίωμα μέσα στη χώρα μας ετοιμάζονται ταυτόχρονα να συμμετάσχουν στο μακελειό ενάντια στο συριακό λαό που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε παραχωρώντας τη βάση της Σούδας και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Να σηκώσουμε το ανάστημα μας απέναντι σε αυτό τον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας! Να προστεθούν οι αποφάσεις καταδίκης και των δικών μας Συλλόγων στις ήδη 100άδες αποφάσεις πανελλαδικά.

Μπορούμε να βγούμε νικητές αν αξιοποιήσουμε σωστά τη δύναμή μας, αν ξεμπερδέψουμε με τα τσιράκια του συστήματος μέσα στο κίνημά μας.

Δύναμή μας είναι μέσα από τους συλλόγους μας, τις αποφάσεις των Συνελεύσεων, τις επιτροπές ετών και τμημάτων να πορευόμαστε ενωμένοι στοχεύοντας στον πραγματικό υπεύθυνο, στη ρίζα του προβλήματος.

Τελευταία, οι Πρόεδροι και οι Διοικήσεις, αρκετοί προϊστάμενοι και καθηγητές, οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, οι δήθεν «αριστεροί» του ΣΥΡΙΖΑ είτε είναι ροζ, είτε ξεθωριασμένο πράσινο πλασάρουν μια νέα μόδα. Το σύνθημα αυτής της μόδας είναι «έξω τα κόμματα και η οργάνωση των σπουδαστών, έξω οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι» .Ποιον βολεύει αυτό; Με άλλα λόγια ο καθένας μόνος του σαν το πρόβατο στη σφαγή, ή όλοι μαζί ένα μπάχαλο χωρίς στόχο και προσανατολισμό. Οι μάσκες της δήθεν «ανεξαρτησίας» και τα ψέματα είναι για τους ενόχους όχι για εμάς που είμαστε παιδιά βιοπαλαιστών. Καμιά δουλειά δεν έχουμε με τις νεολαίες των σημερινών και αυριανών κυβερνήσεων, ούτε με τα μαντρόσκυλα των αφεντικών, τους φασίστες.

Είμαστε κομμάτι του λαού, αντιμετωπίζουμε εμείς και οι οικογένειές μας όλα τα λαϊκά προβλήματα, μαζί με το λαό θα δώσουμε και απάντηση. Οργανώνουμε τον αγώνα μας μαζί με τους εργάτες και τους φτωχούς επαγγελματίες για την οριστική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας κόντρα στη μιζέρια που μας επιβάλουν!

Στοχεύουμε στη μήτρα που δημιουργεί τα μνημόνια και κάνει κόλαση τη ζωή του λαού. Την εξουσία των μονοπωλίων. Αυτή είναι η μόνη ελπιδοφόρα προοπτική.

Εμείς δεν θα είμαστε από αυτούς που έχουν «ήδη χάσει»…

Comments are closed.