Για τις απαράδεκτες προτάσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Επιχειρήσεων (ΚΕΠΕ)

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, καταγγέλλει τις απαράδεκτες προτάσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Επιχειρήσεων (ΚΕΠΕ). Οι προτάσεις του ΚΕΠΕ, που έχει ρόλο συμβούλου της κυβέρνησης, αποτελούν νέα πρόκληση για τους νέους και τις οικογένειες τους.

Αυτές οι προτάσεις δεν πέφτουν από τον ουρανό. Είναι ένα δείγμα από αυτά που μας επιφυλάσσουν για το μέλλον κυβέρνηση – ΕΕ – μονοπώλια.

Έρχονται να προστεθούν στα προγράμματα ψευτοαπασχόλησης των νέων για 5 μήνες (επιταγή εισόδου των νέων στην εργασία) όπου μετά τους περιμένει πάλι η ανεργία, στην τζάμπα εργασία με τον τίτλο «πρακτική» ή «δοκιμαστική περίοδο», στα ψίχουλα που παίρνουν όσοι νέοι τελικά πληρώνονται που δεν καλύπτουν ούτε καν τις βασικές τους ανάγκες.

Μέσα σ’ αυτήν λοιπόν την κατάσταση, το ΚΕΠΕ, προκειμένου να μειωθεί η ανεργία – όπως ισχυρίζεται – έκανε τις εξής προτάσεις:

  • «Κατάργηση του κατώτατου μισθού για νέους μέχρι 29 ετών έως ένα έτος από την πρόσληψή τους, ώστε να δίνεται ισχυρό κίνητρο στην επιχείρηση να τον προσλάβει και να κρίνει την καταλληλότητά του». Δηλαδή οι νέοι μέχρι 29 ετών, να παίρνουν λιγότερα και από τα ψίχουλα του κατώτατου μισθού για τουλάχιστον ένα χρόνο! Στην πράξη, οι εργοδότες θα το εφαρμόζουν όχι για ένα χρόνο, αλλά για όσο θέλουν! Ουσιαστικά, γενικεύουν για τους νέους μέχρι 29 ετών, αυτό που έχουν ψηφίσει για τους νέους μέχρι 25 ετών! Θέλουν να δουλεύουμε για ένα κομμάτι ψωμί και μετά αν είμαστε «κατάλληλοι» (βλέπε: να αποδέχεσαι να δουλεύεις με τους ίδιους άθλιους όρους) μπορεί να μας κάνουν την χάρη οι εργοδότες να μας κρατήσουν.
  • «Θεσμοθέτηση της πρακτικής άσκησης για όλους στην τριτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια τεχνική – επαγγελματική εκπαίδευση, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, µε επιδότηση του κόστους από το κράτος». Δηλαδή γενίκευση της «τσάμπα εργασίας» για τα αφεντικά και μισθοί ξεροκόμματα, καθυστερήσεις πληρωμών, ανασφάλιστη εργασία κλπ για τους πρακτικάριους όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
  • «Διακρατικές συμφωνίες (µε χώρες εκτός ΕΕ, π.χ. ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Νορβηγία) για την απορρόφηση ανέργων στη βάση μιας προσεκτικά σχεδιασμένης μεταναστευτικής πολιτικής και για δεδομένο χρονικό διάστημα, αντί της άτακτης μετανάστευσης που παρατηρείται». Να περιπλανιόμαστε διαρκώς από άκρη σ’ άκρη και ό,τι κάτσει!!! Αυτό πάει να πει εξασφαλισμένο μέλλον…
  • «Αντικατάσταση του επιδόματος ανεργίας µε επίδομα απασχόλησης στα πρότυπα της επιταγής εργασίας». Άλλη μια φορά ζεστό χρήμα στις επιχειρήσεις και ό,τι περισσεύει στους μισοάνεργους των προγραμμάτων απασχόλησης αντί για επίδομα που να καλύπτει τις ανάγκες όλων των ανέργων και σταθερή δουλειά.

Δεν ανεχόμαστε την κοροϊδία! Παλεύουμε για το μέλλον που μας αξίζει!!!

Διεκδικούμε: Σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους. Κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που καθορίζει μισθό 429€ για τους νέους κάτω των 25 χρονών. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Πρακτική άσκηση με αξιοπρεπή μισθό και πάνω στο αντικείμενο σπουδών με όλα τα δικαιώματα. Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που είναι απλήρωτοι. Για τους απόφοιτους, επίδομα χωρίς καμία προϋπόθεση από την πρώτη μέρα ανεργίας, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάρια ασθενείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Comments are closed.