Εκρηκτικά τα προβλήματα στα ΤΕΙ

Τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές των ΤΕΙ και σμπαραλιάζουν τις σπουδές τους, αναδείχθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο ΤΕΙ Αθήνας εκπρόσωποι των Σπουδαστικών Συλλόγων Νοσηλευτικής και Σχολής Γραφικών Τεχνών Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) και των Επιτροπών Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών από τις σχολές Επαγγελμάτων Υγείας – Πρόνοιας (ΣΕΥΠ), Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) του ΤΕΙ Αθήνας και της ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ).Αναφερόμενος στην άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ΤΕΙ, ο Ανδρέας Πούλος, εκ μέρους της ΕΓ του ΜΑΣ επισήμανε ότι «ο υπεύθυνος υπάρχει και έχει ονοματεπώνυμο. Είναι οι κατευθύνσεις και η πολιτική της ΕΕ για την ανώτατη εκπαίδευση που πιστά ακολουθούν και έκαναν νόμους όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή. Τέτοιοι νόμοι είναι και ο νόμος πλαίσιο και το σχέδιο "ΑΘΗΝΑ". Με αυτούς τους νόμους κάνουν τα ΤΕΙ επιχειρήσεις και μας μετατρέπουν από σπουδαστές σε πελάτες για να μας κάνουν αύριο τσάμπα εργάτες». Κάλεσε επίσης τους σπουδαστές σε κάθε εξάμηνο και τμήμα να αγωνιστούν ενάντια στην υποχρηματοδότηση και την υποβάθμιση των σπουδών τους, με το πλαίσιο πάλης του ΜΑΣ.

Χαοτική είναι η κατάσταση που επικρατεί και στην ΑΣΠΑΙΤΕ λόγω της υποχρηματοδότησης, καθώς ο προϋπολογισμός της έχει μειωθεί τα δύο τελευταία χρόνια κατά περίπου 70%. Οι έκτακτοι καθηγητές έχουν μειωθεί περίπου 50% κι όσοι έχουν απομείνει δεν έχουν υπογράψει σύμβαση, άρα δεν αμείβονται, είναι στον αέρα κι εφόσον δεν προσληφθούν υπάρχει κίνδυνος στα μέσα του εξαμήνου να φύγουν και να σταματήσουν τα μαθήματα.

Ειδικότερα:

– Στο Τμήμα Μηχανολόγων: Υπάρχουν ακόμη και σήμερα εργαστήρια που δεν έχουν ξεκινήσει λόγω έλλειψη καθηγητών. Οι σπουδαστές του 1ου έτους μπήκαν πρώτη φορά σε εργαστήριο χωρίς καθηγητή, ενώ τους ζητήθηκε να αγοράσουν τα σχεδιαστικά για το εργαστήριο σχεδίου αξίας 50 ευρώ. Χθες τους ζητήθηκε να αγοράσουν τις φόρμες εργασίας και τα γυαλιά προστασίας. Στα μεγαλύτερα έτη κυριαρχούν τα υπεράριθμα τμήματα και ως «λύση» τους πρότειναν να παρακολουθούν τα εργαστήρια εκ περιτροπής κάθε τρίτη εβδομάδα για να μη μείνει κανείς σπουδαστής εκτός. Δηλαδή αυτό το εξάμηνο κάθε σπουδαστής θα παρακολουθήσει κάποια εργαστήρια το πολύ τέσσερις φορές! Το πρόβλημα εντοπίζεται και στα βασικά μαθήματα για τους Μηχανολόγους όπως η «Μηχανική Ρευστών» και οι «ΑΠΕ» που τα παρακολουθούν ανά 3 εβδομάδες, ενώ στο εργαστήριο «Στροβιλομηχανής» δεν υπάρχει ακόμη καθηγητής.

– Στο Τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών: Τα μισά εργαστήρια γίνονται στη θεωρία, δηλαδή βασικά εργαστήρια καταργούνται. Για παράδειγμα τα σχεδιαστικά προγράμματα και ο προγραμματισμός αντί να γίνουν σε Η/Υ, λόγω έλλειψης υποδομών, για τους υπεράριθμους σπουδαστές γίνονται στον …πίνακα. Άρα κανείς πολιτικός μηχανικός δε θα μάθει να σχεδιάζει και θα αναγκαστεί να δώσει 2.000 ευρώ για να μάθει σε κάποιον ιδιώτη και να πάρει πιστοποίηση Autocad, κάτι που θα έπρεπε να δίνονταν από την ίδια τη σχολή.

– Στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών: Στο εργαστήριο Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων οι 55 σπουδαστές θα πρέπει ή να θέσουν άμεσα σε κίνδυνο τη ζωή τους, καθώς κάθε εργαστηριακή ομάδα – 11 άτομα – συνωστίζονται πάνω από πάγκους με τάση 400 V κι οποιοδήποτε λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο ή να μην κάνουν μάθημα, αφού οι καθηγητές αρνούνται να πάρουν την ευθύνη και να τροφοδοτήσουν τα κυκλώματα. Στην ουσία το εργαστήριο δεν πραγματοποιείται αφού τα όργανα δεν μπαίνουν σε λειτουργία και δεν παίρνονται μετρήσεις. Και τα υπόλοιπα εργαστήρια είναι υπεράριθμα, οι σπουδαστές τα παρακολουθούν εκ περιτροπής ανά δύο εβδομάδες. Για παράδειγμα εργαστήριο με την χρήση Η/Υ έχει 44 σπουδαστές σε 5 Η/Υ! Το εργαστήριο προγραμματισμού με περίπου 350 σπουδαστές γίνεται στο αμφιθέατρο, δηλαδή στον πίνακα!

«Όλοι θα βγούμε χωρίς γνώσεις πάνω σε βασικά μαθήματα, ενώ το τμήμα και η σχολή κάθε χρόνο ρίχνει όλο και περισσότερο τις απαιτήσεις καλύπτει όλο και λιγότερες ανάγκες μας. Το παράδειγμα της ΑΣΠΑΙΤΕ είναι χαρακτηριστικό για το πώς μια σχολή που ανήκει στο ΤΕΙ με 5 χρόνια φοίτησης θα μετατραπεί εύκολα σε 2ετή – 3ετή φοίτηση, καθώς τα μισά μαθήματα δεν γίνονται και άρα γιατί να υπάρχουν στο πρόγραμμα σπουδών; Αυτό θα έχει πολλές επιπτώσεις σε μας που σπουδάζουμε», σημείωσε ο Λάμπρος Παπαϊωάννου, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών ΑΣΠΑΙΤΕ, παρουσιάζοντας τα προβλήματα της σχολής του.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές της ΣΓΤΚΣ, μίλησε η Στέλλα Παναγιώτου πρόεδρος του Σπουδαστικού Συλλόγου:

 Σε Αρχιτεκτονική, Βασικό σχέδιο (Β' εξάμηνο) και Διακοσμητική (Στ' εξάμηνο) ο κάθε σπουδαστής είναι υποχρεωμένος να δίνει 30 ευρώ για υλικά. Στη Γραφιστική (Α' εξάμηνο) δίνουν 80 ευρώ για υλικά, ενώ στη Μεταξοτυπία (Β' εξάμηνο) το εργαστήριο είναι υπεράριθμο (33 άτομα και χωρούν 23). Στο Τμήμα Τεχνολογίας δεν υπάρχουν μελάνια για να εκτυπώνουν σημειώσεις. Στο Τμήμα Ψηφιακής Φωτογραφίας σε κάθε υπολογιστή κάθονται 3 – 4 σπουδαστές και τώρα τους ζητάνε να φέρνουν laptop από το σπίτι τους. «Ο Σπουδαστικός Σύλλογος – επισήμανε η Στ. Παναγιώτου – βγαίνει μπροστά, κινητοποιείται και θα συνεχίσει να το κάνει ώστε κανένας σπουδαστής να μη μείνει έξω από εργαστήριο, να μη βάζει ούτε 1 ευρώ από τη τσέπη του. Θα δυναμώσουμε την πάλη μας μπροστά στα αντιλαϊκά μέτρα που δυσκολεύουν τη ζωή μας».

O oργανωμένος αγώνας φέρνει αποτελέσματα

Στο Τμήμα Νοσηλευτικής, από την αρχή του εξαμήνου οι σπουδαστές ήρθαν αντιμέτωποι με προβλήματα όπως: Υπεράριθμα εργαστήρια, υπεράριθμες νοσοκομειακές ομάδες, ελλείψεις καθηγητών, εργαστηριακού εξοπλισμού και κόστος μετακίνησης. Από την αρχή του εξαμήνου οι Επιτροπές Ετών και το ΔΣ του Συλλόγου Νοσηλευτικής κινητοποιήθηκαν άμεσα για αυτά. Απέναντι σε αυτή την προσπάθεια όμως, η διοίκηση του Τμήματος και μερίδα καθηγητών με δικαιολογία την υποχρηματοδότηση, πίεζαν τους σπουδαστές να συμβιβαστούν με αυτή την κατάσταση. Σε πείσμα των παραπάνω οι σπουδαστές Νοσηλευτικής απάντησαν με οργάνωση και μαζικές κινητοποιήσεις και κατέκτησαν:

  • Αλλαγές σε όλες τις κλινικές για να περιοριστεί το κόστος σπουδών.
  • Αίθουσες όπου χωράνε όλοι οι σπουδαστές και γίνεται αξιοπρεπώς το μάθημα.
  • Καθηγητές σε κλινικές ομάδες, όπως στο Λαϊκό, που πριν ήταν χωρίς καθηγητές.

«Το κυριότερο – σημείωσε η Άντα Τερβόλη, πρόεδρος του Σπουδαστικού Συλλόγου – είναι το πως ένας ζωντανός σύλλογος ενθαρρύνει τους σπουδαστές να πιστέψουν στην αξία τους και να μην παραιτηθούν από τη μάχη. Ο Σύλλογος έδειξε έμπρακτα την αλληλεγγύη του σε φτωχή σπουδάστρια μετανάστρια που δεν είχε ούτε το 1,5 ευρώ για τις μετακινήσεις της. Δόθηκε βοήθεια τόσο από τις κλινικές για να μην πληρώνει έξοδα μετακίνησης αλλά και ένα επίδομα από το ΤΕΙ για την καθημερινότητά της».

Comments are closed.