Οργανώνουμε την πάλη για τις σπουδές και το μέλλον που μας αξίζει!

Οι κατευθύνσεις της ΕΕ για την ανώτατη εκπαίδευση που υλοποιούνται στην Ελλάδα από την κυβέρνηση μέσα από την εφαρμογή του νόμου πλαίσιο, του σχεδίου «Αθηνά» κλπ, διαμορφώνουν μια εφιαλτική εικόνα στις σπουδές και το μέλλον μας.

Η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων έχει φτάσει στον πάτο και την ίδια στιγμή εντείνεται η επιχειρηματική και ανταποδοτική τους λειτουργία, η εύρεση πόρων απο ιδιώτες που θα βάλουν ακόμα περισσότερο «χέρι» σε υποδομές, περιεχόμενο σπουδών και έρευνα.

Αποτέλεσμα; Τα πάντα γίνονται εμπόρευμα, εμείς γινόμαστε πελάτες, οι ανάγκες μας αποτελούν «κόστος»!

Και όσους δεν τα βγάζουμε πέρα, λένε ότι θα μας διαγράψουν!

Στο ΕΚΠΑ, 200 φοιτητές που έκαναν αίτηση για δωμάτιο, έμειναν εκτός εστίας. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο ΕΜΠ, ενώ σε Πα. Πει., Γεωπονικό, Πάντειο, Χαροκόπειο δεν έχουν καν εστία!

Σε αρκετές σχολές (Φυσικό, Φαρμακευτική, Ξενόγλωσσα, Νομική…), αρκετά συγγράμματα δεν δίνονται δωρεάν. Είτε δίνουν έναν από τους δύο τόμους είτε ανεβάζουν σημειώσεις στο eclass!!!.Στην Νοσηλευτική οι πρωτοετείς καλούνται να πληρώσουν ρόμπες και στηθοσκόπια!

Η βιβλιοθήκη των Σχολών Θετικών Επιστημών δεν μπορεί να λειτουργήσει πλήρως επειδή δεν ανανέωσαν τις συμβάσεις στους εργαζόμενους.

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στις πρακτικές όπου δεν υπάρχει κατάλληλο προσωπικό με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να κάνουν την πρακτική τους με την «βοήθεια» μεταπτυχιακών(;) ή μελών ΔΕΠ που δεν είναι κατάλληλα καταρτισμένοι (π.χ. στο Παιδαγωγικό ή στο τμήμα Νηπιαγωγών). Οξυμένα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πρακτικάριοι και επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις μένουν απλήρωτοι και επειδή και εκεί που πληρώνονται οι μισθοί μειώνονται (πχ στο Χαροκόπειο από 150 ευρώ πλέον παίρνουν 80).

Οι μεταφορές αποτελούν ένα μεγάλο κόστος για τους φοιτητές.

Την ίδια στιγμή μαθήματα που ενώ θα έπρεπε να διδάσκονται στο δομημένο πρόγραμμα σπουδών, αφαιρούνται και πουλιούνται «με το κομμάτι». Π.χ. Το τμήμα Χρηματοοικονομικής στο ΠΑΠΕΙ διαθέτει τα πιο «ανταγωνιστικά» μαθήματα του προγράμματος σπουδών με δίδακτρα από 60 έως και 700 ευρώ ανά ενότητα. Στο ΕΚΠΑ, με 700 ευρώ, ο καθένας μέσα σε 3–4 μήνες μπορεί να πάρει πιστοποιητικό για κάποια ειδικότητα. Τελειώνεις μηχανικός στο ΕΜΠ και δεν μπορείς να κάνεις ελέγχους ενεργειακής επάρκειας αν δεν πληρώσεις σεμινάρια στο ΕΜΠ!!!

Η έρευνα αντί να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες ξεπουλιέται στα μονοπώλια, «βαφτίζεται» πατέντα, εταιρικό μυστικό και αξιοποιείται για την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Π.χ. στο ΕΜΠ, δόθηκαν από την ΕΕ τελευταία 3.288.272€ μόνο για 3 ερευνητικά προγράμματα για παραγωγή, μετατροπή και διαχείριση ενέργειας που αξιοποιούνται από επιχειρήσεις την ίδια στιγμή που τα νοικοκυριά χρυσοπληρώνουν!!!

Η συγκρότηση εταιρειών που στο εξής θα διαχειρίζονται την περιουσία των ΑΕΙ, θα επιταχύνει το ξεπούλημα εστιών, λεσχών σίτισης, τις ενοικιάσεις συνεδριακών χώρων και αιθουσών.

Διαμορφώνουν τα προγράμματα και το περιεχόμενο σπουδών με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων για φτηνό, ευέλικτο και υποταγμένο εργατικό δυναμικό, για υποταγμένους επιστήμονες!

Το προσχέδιο με βάση το οποίο τα ιδρύματα θα καταρτίσουν τα οργανογράμματα και τους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας τους προβλέπει:

«Οι σπουδές διαρθρώνονται σε τρεις κύκλους. Ο πρώτος κύκλος σπουδών συνίσταται στην παρακολούθηση προγράμματος προπτυχιακών σπουδών, περιλαμβάνει μαθήματα που αντιστοιχούν σε πιστωτικές μονάδες που  δεν είναι λιγότερες των 180 και ολοκληρώνεται με την απονομή τίτλου σπουδών. Κάθε ακαδημαϊκό έτος περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αντιστοιχούν σε 60 πιστωτικές μονάδες. Ο δεύτερος κύκλος σπουδών συνίσταται στην παρακολούθηση προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών…. Ο τρίτος κύκλος σπουδών συνίσταται στην παρακολούθηση προγράμματος διδακτορικών σπουδών…».

«Κάθε Σχολή μπορεί να οργανώνει προγράμματα σύντομου κύκλου σπουδών, τα οποία περιλαμβάνουν μαθήματα που αντιστοιχούν κατά μέγιστο σε 120 πιστωτικές μονάδες…»

Θέλουν να υποβαθμίσουν το επίπεδο σπουδών, να μετατρέψουν τη μόρφωσή μας σε κατάρτιση με ημερομηνία λήξης, σε άθροισμα δεξιοτήτων. Γι’ αυτό θέλουν να μετατρέψουν τις 4ετείς ή 5ετείς σπουδές σε 3ετείς ή και 2ετείς, γι’ αυτό εισάγουν παντού τις πιστωτικές μονάδες λες και το πτυχίο είναι …πιστωτική κάρτα που μαζεύει πόντους από τις αγορές στο σούπερ μάρκετ.

Οι αλλαγές αυτές στοχεύουν στο να μας προετοιμάζουν από τώρα, από την εκπαίδευση, γι’ αυτό που θα συναντήσουμε αύριο – και πολλοί από μας ήδη το γνωρίζουμε – στην αγορά εργασίας: Τη διαρκή περιπλάνηση μεταξύ ανεργίας και 5μηνης κακοπληρωμένης δουλειάς των 400€ χωρίς ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Περιπλάνηση από δουλειά σε δουλειά, από κλάδο σε κλάδο, ακόμα και από χώρα σε χώρα «για μια θέση στον ήλιο».

Γι' αυτό η επιστημονική γνώση μετατρέπεται σε εφήμερη κατάρτιση και άθροισμα δεξιοτήτων. Για να μαθαίνουμε και να καταρτιζόμαστε πάνω σε ότι είναι απαραίτητο στον επιχειρηματία που μας προσλαμβάνει. Μετά να μας πετάει ξανά στην ανεργία και εμείς να πρέπει να καταρτιστούμε ξανά πάνω σε αυτό που θα θέλει ένας άλλος επιχειρηματίας για να μας προσλάβει… Κι αυτό για μια ζωή. Ανασφάλεια και περιπλάνηση.

Αυτό είναι το μοντέλο εργαζόμενου που θέλουν η ΕΕ και τα αφεντικά.

Δεν είναι τυχαίο που η ΕΕ δίνει  – μέσω προγραμμάτων – εκατομμύρια ευρώ, όχι για μόνιμες θέσεις εργασίας, αλλά για 5μηνες «ευκαιρίες απασχόλησης» με 400€ και μάλιστα στο τέλος, χωρίς ασφάλιση. Πρόκειται για προγράμματα που προσφέρουν κι άλλο «ζεστό» χρήμα στις επιχειρήσεις. Που δίνουν στους εργοδότες «τσάμπα» εργαζόμενους αφού μεγάλο μέρος του μισθού δεν το πληρώνουν αυτοί! Που τους δίνουν τη δυνατότητα να αντικαθιστούν το υπάρχον προσωπικό με καινούργιο, πιο φτηνό και ευέλικτο!

Την ίδια στιγμή αποσυνδέουν πλήρως το πτυχίο από την ικανότητα άσκησης του επαγγέλματος. Σπουδάζεις 4 χρόνια στο ΤΕΦΑΑ και για να γίνεις προπονητής πρέπει να πληρώσεις πανάκριβα σεμινάρια. Ή σπουδάζεις 4 χρόνια στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό και για να γίνεις ξεναγός πρέπει να κάνεις 2 μήνες σεμινάρια με 600€.

Ταυτόχρονα, μας «γαζώνουν» το μυαλό με το «πόσο καλή είναι η ΕΕ», μας μαθαίνουν να ενδιαφερόμαστε μόνο για το πως θα κερδίσει η επιχείρηση, να μισούμε τους αγώνες.

Δεν έχουμε ονειρευτεί έτσι τη ζωή μας!

Καλούμε τους φοιτητές να μην ανεχτούν αυτό το παρόν και μέλλον! Να οργανωθούν σε κάθε έτος, σε κάθε τμήμα, να αλλάξουν τους συσχετισμούς στους συλλόγους και να τους μετατρέψουν σε όργανα πάλης. Να παλέψουμε όλοι μαζί:

Για να μην πληρώνουμε ούτε ένα ευρώ για τις σπουδές μας!

Ενάντια στην επιχειρηματική λειτουργία και την ιδιωτικοποίηση των σχολών μας!

Ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών μας, στη μετατροπή των πτυχίων σε χαρτιά χωρίς αντίκρισμα!

Για επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία του λαού! Όχι των μονοπωλίων!

Ενάντια στα προγράμματα υπερεκμετάλλευσης της ΕΕ! Για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα!

Για να μην διαγραφτεί κανείς που θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του!

Comments are closed.