Δελτίο τύπου της Γραμματείας Αττικής του ΜΑΣ‏

Οι σύλλογοι φοιτητών Νοσηλευτικής, Φυσικού, Νηπιαγωγών, Τούρκικων Σπουδών, Ιστορικού – Αρχαιολογικού, ΜΙΘΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο σύλλογος φοιτητών Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, με αποφάσεις τους, οργανώνουν συλλαλητήριο την Παρασκευή 20 Ιούνη στις 12 μμ στο Υπ. Παιδείας και καλούν και όλους τους φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας να συμμετάσχουν.

Οι σύλλογοι διαδηλώνουν ενάντια στους νέους Οργανισμούς λειτουργίας των ΑΕΙ που επιχειρείται να περάσουν αυτή την περίοδο που ενσωματώνουν στη λειτουργία των ιδρυμάτων όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που έφερε ο νόμος πλαίσιο στην ανώτατη εκπαίδευση. Αλλαγές που στόχο έχουν τη μετατροπή των ΑΕΙ σε επιχειρήσεις και τους φοιτητές σε πελάτες, την πλήρη προσαρμογή της έρευνας, του περιεχομένου σπουδών και των αποφοίτων, στις ανάγκες των μονοπωλίων για περισσότερα κέρδη.

Διαδηλώνουν επίσης ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να απολύσει εκατοντάδες διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ. Η μείωση του προσωπικού θα πλήξει βίαια τις σπουδές των φοιτητών καθώς τα εργαστήρια, η φοιτητική μέριμνα, η έρευνα, οι υπηρεσίες των ιδρυμάτων, οι γραμματείες, οι βιβλιοθήκες, ολόκληρος ο διοικητικός μηχανισμός θα ξεχαρβαλωθεί. Πολλά ιδρύματα θα φτάσουν σε κατάσταση αδυναμίας λειτουργίας.

Οι σύλλογοι διεκδικούν:

Να μην περάσουν οι νέοι Οργανισμοί λειτουργίας.

Επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών. Όχι στην υποχρηματοδότηση και την ιδιωτική χρηματοδότηση για να «βάζουν χέρι» οι επιχειρηματίες σε υποδομές, περιεχόμενο σπουδών και έρευνα.

Κατάργηση του νόμου πλαίσιο και του σχεδίου «Αθηνά», μπλοκάρισμά τους. Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Έξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές και την έρευνα.

Ούτε ευρώ για σίτιση – μετακίνηση – βιβλία – αναλώσιμα! Αξιοποίηση της περιουσίας των ΑΕΙ και δημοσίων κτιρίων για δημιουργία εστιών στην ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες, νοίκια.

Επιστημονική γνώση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου. Όχι στη μετατροπή της επιστημονικής γνώσης σε εφήμερη κατάρτιση και άθροισμα δεξιοτήτων. Δωρεάν μεταπτυχιακά που να οδηγούν αποκλειστικά σε παραγωγή νέας γνώσης.

Σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπή μισθό και εξασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών. Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα χωρίς το συνεχές κυνήγι πιστοποιητικών, δεξιοτήτων, μεταπτυχιακών επί πληρωμή κλπ για «μια θέση στον ήλιο».

Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Πρακτική άσκηση με αξιοπρεπή μισθό και πάνω στο αντικείμενο σπουδών με όλα τα δικαιώματα. Για τους απόφοιτους, επίδομα χωρίς καμία προϋπόθεση από την πρώτη μέρα ανεργίας, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάρια ασθενείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Καμιά διαγραφή φοιτητών που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Καμιά απόλυση προσωπικού στα ιδρύματα.

Καλούν επίσης σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνεται από συνδικάτα και συνταξιουχικές οργανώσεις την Πέμπτη 19 Ιούνη στις 6 μμ στα Προπύλαια ενάντια στη νέα αντιασφαλιστική καταιγίδα μέτρων. 

Comments are closed.