Για τη συνάντηση φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων με τα κόμματα της Βουλής (πλην των φασιστών της Χρυσής Αυγής) για να καταθέσουν τις διεκδικήσεις τους με αφορμή την τροπολογία για τις διαγραφές φοιτητών

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Νοσηλευτικής, του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Αγωγή, του Γεωλογικού, του Βιολογικού, της Φιλοσοφικής, της Ιατρικής και του Οικονομικού της Νομικής, από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, του Συλλόγου Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ και των Χημικών Μηχανικών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών και της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών από το ΤΕΙ Αθήνας, στα πλαίσια των κινητοποιήσεών που οργανώνουν ενάντια στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να διαγράψει χιλιάδες φοιτητές, συναντήθηκαν με τα κόμματα της Βουλής, πλην της φασιστικής Χρυσής Αυγής ,την Τρίτη 26/8, μέρα που το θέμα των λεγόμενων «αιώνιων» φοιτητών θα συζητιόταν στη Βουλή, προκειμένου να τους καταθέσουν τις θέσεις και τα αιτήματά τους.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι συγκεκριμένα κατέθεσαν στα κόμματα το παρακάτω κείμενο:
«Δηλώνουμε για μια ακόμη φορά, την ξεκάθαρη αντίθεσή μας στο μέτρο που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας με τις διαγραφές φοιτητών που έχουν καθυστερήσει να τελειώσουν τις σπουδές τους.
Για την κατάσταση αυτή δεν ευθύνονται οι φοιτητές οι οποίοι παλεύουν να τελειώσουν τις σπουδές τους. Πολλοί φοιτητές καθυστερούν γιατί αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους αφού δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Αρκετοί φοιτητές επιβραδύνουν τις σπουδές του γιατί στην πορεία κατάλαβαν ότι δεν θα μπορέσουν να βρουν δουλειά στο επιστημονικό του αντικείμενο.
Ακόμα πάρα πολλοί φοιτητές από την επαρχία αναγκάζονται να επιστρέψουν στα σπίτια τους και είτε να εγκαταλείψουν οριστικά τις σπουδές τους, είτε να πηγαίνουν στις σχολές τους μόνο για την εξεταστική, επειδή οι οικογένειές τους δεν αντέχουν να πληρώνουν για το ενοίκιο, αφού οι όποιες εστίες υπάρχουν δεν καλύπτουν ούτε κατ' ελάχιστο τις ανάγκες. Πέραν αυτών, χιλιάδες φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με απειλές για κατασχέσεις σπιτιών, τους κόβουν το ρεύμα, το νερό, οι οικογένειές τους και οι ίδιοι στενάζουν για να μπορέσουν να σπουδάσουν. Για  τους φοιτητές με έναν ή και δυο γονείς απολυμένους, ανέργους και με μισθούς πετσοκομμένους, το κόστος σπουδών είναι δύσκολο έως και αδύνατο να καλυφτεί από τον κουτσουρεμένο οικογενειακό προϋπολογισμό. Αλλά και σε πολλές περιπτώσεις, είναι η ίδια η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ιδρύματα, ως αποτέλεσμα των τεράστιων μειώσεων στους προϋπολογισμούς τους και της μη πρόσληψης του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού, που αναγκάζει σε παράταση των σπουδών με χαρακτηριστικότερη την κατάσταση που επικρατεί στα ΤΕΙ.
Με την τροπολογία που δήλωσε ότι θα καταθέσει το Υπουργείο δεν λύνεται το πρόβλημα. Πολλοί από τους φοιτητές δεν θα προλάβουν να περάσουν όλα τα μαθήματα σε αυτές τις δύο εξεταστικές. Το κύριο ζήτημα όμως είναι ότι όλοι οι παράγοντες, που οδήγησαν χιλιάδες φοιτητές να καθυστερήσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, παραμένουν. Χιλιάδες φοιτητές θα συνεχίσουν να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους, χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους και δεν τα βγάζουν πέρα θα γυρνάνε πίσω, χιλιάδες φοιτητές δεν θα μπορούν να αντέξουν το κόστος σπουδών.
Το μέτρο των διαγραφών των φοιτητών, είτε γίνει τώρα είτε σε 6 μήνες, δεν παύει να είναι κομμάτι από την συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-μονοπωλίων που έχει γονατίσει τα σπίτια μας. Έρχεται να διαμορφώσει τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ σύμφωνα με τα πρότυπα του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης που προωθείται μέσα από τους Οργανισμούς και από τις αξιολογήσεις που γίνονται στα Ιδρύματα, να διαμορφώσει δηλαδή ΑΕΙ-ΤΕΙ που θα τα παραδώσουν ελεύθερα από υποχρεώσεις στις επιχειρήσεις. Έχει στόχο να σπρώξει τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών στην ψευτοκατάρτιση και  στα προγράμματα ανακύκλωσης των ανέργων, φτηνό εργατικό δυναμικό για τα αφεντικά.»
 
Απαιτούμε:
  • Κανένας φοιτητής ή σπουδαστής που θέλει να τελειώσει τις σπουδές του, να μην στερηθεί τη φοιτητική του ιδιότητα και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή, εκτός κι αν το επιθυμεί ο ίδιος.
  • Να καταργηθούν οι παράγραφοι 9α, 9β και 9γ του άρθρου 80 του ν. 4009/2011.
  • Το κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ να εξασφαλίσει ότι θα ολοκληρώσουν όλοι οι φοιτητές που θέλουν τις σπουδές τους. Να δοθεί επιπλέον παράταση από αυτή που προβλέπει η τροπολογία του Υπουργείου.
  • Να μπορούμε όλοι να σπουδάζουμε απρόσκοπτα χωρίς να αναγκαζόμαστε να κυνηγάμε μεροκάματα! Δωρεάν σίτιση – στέγαση – συγγράμματα – μεταφορές – αναλώσιμα για όλους. Ανέγερση νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους και έκτακτα μέτρα λύσης του οξυμένου προβλήματος της φοιτητικής στέγης.
  • Να προχωρήσει το μέτρο των μετεγγραφών για όλους τους φοιτητές που το αιτούνται και η οικογένεια τους έχει χαμηλό εισόδημα, μαστίζεται από την ανεργία έχει και άλλο παιδί που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη.   
  • Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών και σπουδαστών. Πρόσθετες εξεταστικές περίοδοι, ειδικά ωράρια μαθημάτων (π.χ. απογευματινά εργαστήρια), άδεια με αποδοχές στην εξεταστική κλπ.
  • Καθηγητές πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που καλύπτουν όλο το πρόγραμμα σπουδών
 Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, έπειτα από πρόταση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, καλούν με αποφάσεις τους σε μαζική συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας στις 28/8 στις 12:00 στο Υπουργείο Παιδείας καθώς επίσης οργανώνουν και άλλες κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων. 
 

Comments are closed.