Κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ στο πλαίσιο του διήμερου αγωνιστικής δράσης των φοιτητών

Τις συνέπειες από την υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και συγκεκριμένα του ΕΚΠΑ, για την οποία ευθύνεται η προηγούμενη, αλλά και η νέα πρυτανεία και αποτέλεσμα έχει την απόλυση του αναγκαίου προσωπικού φύλαξης και την ανάθεση της φύλαξης σε ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι, κατήγγειλε ο Ανδρέας Πατσιμάς, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μαθηματικού, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το πρωί οι φοιτητές στο πλαίσιο του διήμερου αγωνιστικής δράσης που διοργανώνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, σήμερα και αύριο. 

Η πρυτανεία του ΕΚΠΑ, συνέχισε, επιχειρεί να επιβάλει μέτρα αστυνόμευσης και ελέγχου στα Πανεπιστήμια, που στρέφονται ενάντια στη συλλογική δράση και διεκδίκηση, ακολουθώντας το δόγμα «νόμος και τάξη». Το συγκεκριμένο μέτρο συνδέεται με την κατάργηση του ασύλου, αποτυπώνει άμεσα την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ για Πανεπιστήμιο-επιχείρηση.

Στην κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια, συμμετείχαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μαθηματικού, Νοσηλευτικής, Νηπιαγωγών και Ιστορικού – Αρχαιολογικού του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΕΚΠΑ), καθώς και Επιτροπές Αγώνα του (ΕΚΠΑ) που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), με σύνθημα: «Θέλουμε να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια και να μορφωνόμαστε ολοκληρωμένα!». 

Στη συνέχεια ο Νίκος Σμυρνιούδης, πρόεδρος του ΦΣ Ιστορικού – Αρχαιολογικού, επανέφερε το θέμα της καθαριότητας στις σχολές, τονίζοντας ότι η Φιλοσοφική, αλλά και άλλες σχολές θυμίζουν απέραντες χωματερές. Η ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβους σημαίνει απολύσεις και βρωμιά.

Νωρίτερα αντιπροσωπεία των παρευρισκομένων κατέθεσε το πλαίσιο των αιτημάτων στην Πρυτανεία. 

Οι φοιτητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για αύριο Παρασκευή, που προγραμματίζουν συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας μαζί με τους μαθητές, καθώς και για την 1η Νοέμβρη στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές σε μαζική συμμετοχή για να απαιτήσουν:

  • Επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό!
  • Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές! Ούτε 1 ευρώ για σίτιση – στέγαση – βιβλία – σημειώσεις – αναλώσιμα – μεταφορές!
  • Ακίνητα των ιδρυμάτων και δημόσια κτίρια να μετατραπούν σε εστίες στην ευθύνη του κράτους! Επίδομα ενοικίου, δωρεάν δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους κάνουν αίτηση και δεν μπαίνουν σε εστία!
  • Πρόσληψη μόνιμων καθηγητών που να καλύπτουν όλο το πρόγραμμα σπουδών!
  • Κανένας φοιτητής έξω από εργαστήριο ή θεωρία! Κανένα υπεράριθμο εργαστηριακό τμήμα ή θεωρία!
  • Οι πρωτοετείς που θα πάρουν μεταγραφή να μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα και εργαστήρια! Να μη χάσει κανείς το 1ο εξάμηνο!
  • Να φύγουν οι εταιρείες και οι εργολάβοι από τις σχολές! Έξω η εταιρεία security από το ΕΚΠΑ!
  • Να μην περάσουν οι νέοι Οργανισμοί των ιδρυμάτων που εφαρμόζουν τον αντιδραστικό νόμο-πλαίσιο!
  • Καμιά διαγραφή φοιτητή που θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του!

Βίντεο από την κινητοποίηση

Comments are closed.