Καταγγελία της Επιτροπής Αγώνα Φαρμακευτικής για τη στάση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μπροστά στην τρομοκρατική διακοπή της πρακτικής φοιτήτριας που θέλει να απεργήσει!

Δύο μέρες πριν την  πανελλαδική – πανεργατική απεργία της Πέμπτης 27 Νοέμβρη, τη στιγμή που η καταστολή εντείνεται και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στηρίζει την επίθεση στις σπουδές και το μέλλον μας, βάζει πλάτη στο χτύπημα όσων θέλουν να διαδηλώσουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ που έχει γονατίσει εμάς !

Μπροστά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της 27ης Νοέμβρη συνάδελφοι μας που κάνουν την πρακτική τους άσκηση στο φαρμακείο του νοσοκομείου  «Ανδρέας Συγγρός» ενημέρωσαν τις προηγούμενες μέρες ότι δεν θα πάνε στην πρακτική γιατί θα συμμετέχουν στην απεργία. Η υπεύθυνη του φαρμακείου απείλησε ότι όποιος συμμετέχει στην απεργία θα λήξη επιτόπου η πρακτική του άσκηση. Συγκεκριμένα μίλησε για αντικατάσταση των συναδέλφων τη μέρα εκείνη και όταν μία φοιτήτρια εναντιώθηκε, την απείλησε ανοιχτά για διώξιμο! Για τη θέση της αυτή η υπεύθυνη αξιοποίησε την οδηγία της Περιφέρειας Αττικής να στοχοποιηθεί οποιοσδήποτε πρακτικάριος ή εργαζόμενος απεργήσει.

Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί στην ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής. Αυτό που τους φοβίζει και θέλουν να εμποδίσουν και να καταστείλουν με κάθε τρόπο είναι η οργανωμένη πάλη των φοιτητών πλάι στους εργάτες και το λαό, η ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος. Για αυτό κλείνουν αυθαίρετα τις σχολές και χτυπάνε με τα ΜΑΤ τους φοιτητές, προσλαμβάνουν εταιρεία  security, ζητούν την παρέμβαση εισαγγελέων, προχωρούν σε εκβιασμούς και προσπαθούν να διαλύσουν τους φοιτητικούς συλλόγους και τις συλλογικές διαδικασίες μιλώντας για ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα.

Μετά την απειλή που δέχθηκε η φοιτήτρια της Φαρμακευτικής Μ. Α καταθέσαμε  πρόταση στο ΔΣ  για καταγγελία του γεγονότος και για στήριξη στη συνάδελφο που της ανακοίνωσαν ότι θα την διώξουν. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αρνήθηκε να υπογράψει με την αιτιολογία ότι «η πρακτική άσκηση θεωρείται μέρος του οδηγού σπουδών και όχι ως εργασία που απαιτεί αμοιβή»! Είναι πραγματικοί δουλέμποροι. Θέλουν τους φοιτητές με σκυμμένο το κεφάλι, να ονομάζουν πρακτική και μάθημα την τσάμπα εργασία.

Τα ίδια λένε και στα ΤΕΙ Τουριστικών σπουδών όπου οι φοιτητές δουλεύουν ολόκληρα καλοκαίρια με λιγότερα από 200€ ή απλήρωτοι και ανασφάλιστοι στο όνομα της ‘προϋπηρεσίας’, ενώ οι μεγαλοξενοδόχοι αυξάνουν τα κέρδη τους με τη τσάμπα εργασία των πρακτικάριων. Στο παιχνίδι δε λείπουν και εταιρείες ‘μεσάζοντες-δουλεμπορικές’ που υπόσχονται στους εργοδότες ξενοδοχειακό προσωπικό για πρακτική έως και 3 φορές φτηνότερο από την (πενιχρή) κλαδική σύμβαση εργασίας!

Η πρακτική είναι αναγκαία για να αποκτάται επαφή με το επαγγελματικό αντικείμενο, να εφαρμόζεις τη γνώσεις σου ως φοιτητής. Η πρακτική άσκηση πρέπει να τελείται υπό την επίβλεψη του Πανεπιστημίου και των καθηγητών. Αλλά παράλληλα με κάθε πρακτική άσκηση παράγουμε έργο, εργαζόμαστε. Για αυτό απαιτούμε η πρακτική άσκηση να περιλαμβάνει εργασιακά δικαιώματα, ασφάλιση σε περίπτωση ατυχήματος και αξιοπρεπή μισθό.

Οι φοιτητές να απομονώσουν τη ΔΑΠ και όποιον στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική!

Την πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες μας δεν θα τη σταματήσει κανείς!

Comments are closed.