Δυναμικό και μαζικό συλλαλητήριο μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών στην Αθήνα

Δυναμικό και μαζικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί στην Αθήνα μετά από κάλεσμα 15μελών, 5μελών συμβουλίων, συντονιστικών αγώνα σχολείων και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.
Οι διαδηλωτές διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, συγκεντρώθηκαν το πρωί στα Προπύλαια, ενώ με πορεία κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα, όπου και παρέμειναν μέχρι το τέλος της συγκέντρωσης.
Στο Σύνταγμα εκπρόσωποι 15μελών των μαθητών χαιρέτισαν το συλλαλητήριο και ανέδειξαν την ανάγκη συντονισμού όλων των σχολείων.
Οι μαθητές ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού τους για να εκτιμήσουν και να αποφασίσουν τη συνέχεια του αγώνα τους σε συσκέψεις εκλεγμένων σε 15μελή και 5μελή συμβούλια σε Αθήνα και Πειραιά το Σάββατο 15 Νοέμβρη.
Μιλώντας στη συγκέντρωση, εκ μέρους των φοιτητών, ο Αντρέας Πατσιμάς έστειλε μήνυμα ενότητας μαθητών, φοιτητών και εργατών ενώ οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη απεργία στις 27 Νοέμβρη.
Επίσης, την Παρασκευή, 7 Νοέμβρη, στις 10 το πρωί, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Γεωλογικού, Νοσηλευτικής, Νηπιαγωγών, Ιστορικού – Αρχαιολογικού και Τούρκικων Σπουδών του ΕΚΠΑ θα πάνε στο κτίριο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ και θα απαιτήσουν συνάντηση με τον πρύτανη για να του θέσουν τις διεκδικήσεις τους και να απαιτήσουν να πάρει θέση για τα μεγάλα προβλήματα των φοιτητών του Ιδρύματος. Αμέσως μετά τη συνάντηση στο χώρο της Πρυτανείας οι φοιτητικοί σύλλογοι θα προχωρήσουν σε συνέντευξη Τύπου.
Σε ανακοίνωσή τους, οι μαθητές, μετά τις δεκάδες μαθητικές διαδηλώσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες σε όλη την Ελλάδα, με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών, δηλώνουν: «Θέλουμε ένα σχολείο που θα μας μορφώνει και δεν θα μας εξοντώνει, που δεν θα κοιτάει τους γονείς μας στην τσέπη, αλλά θα δίνει ολόπλευρη μόρφωση σε όλα τα παιδιά. Το σχολείο που έχουν ετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις που την στηρίζουν, έχει κάνει την Παιδεία εμπόρευμα, μοιράζει σκόρπιες γνώσεις και δεξιότητες ανάλογα με αυτά που θέλουν να μαθαίνουμε για να είμαστε, όπως οι ίδιοι λένε, φτηνοί, ευέλικτοι εργαζόμενοι με το κεφάλι σκυφτό. Ως εδώ! Δεν θα ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση!».
Οι μαθητές καλούν επίσης τα νέα μαθητικά συμβούλια να μπουν μπροστά και να οργανώσουν τον αγώνα σε κάθε σχολείο. Να συγκροτηθούν Συντονιστικά σε κάθε περιοχή και να δοθεί συνέχεια στον αγώνα των μαθητών με κινητοποιήσεις, κλεισίματα δρόμων, μαθητικές συναυλίες, συνεντεύξεις Τύπου, οργάνωση εξορμήσεων σε γειτονιές για να γίνουν γνωστά τα αιτήματά τους.
Κάλεσμα συμμετοχής στο σημερινό συλλαλητήριο είχε απευθύνει και η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.
Οι φοιτητές και οι σπουδαστές, μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την 1η Νοέμβρη, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 70 φοιτητικοί σύλλογοι, εκατοντάδες Επιτροπές Αγώνα, δεκάδες επιτροπές ετών και εξαμήνων, χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές από όλη την Ελλάδα, συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην υποβάθμιση της Παιδείας και απαιτούν:
  • Επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό!
  • Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές!
  • Να μετατραπούν πανεπιστημιακά ακίνητα και δημόσια κτίρια σε εστίες στην ευθύνη του κράτους! Μέχρι τότε να δίνεται επίδομα ενοικίου, δωρεάν δωμάτια σε ξενοδοχεία!
  • Πρόσληψη μόνιμων καθηγητών που να καλύπτουν όλο το πρόγραμμα σπουδών! Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που να καλύπτει όλες τις ανάγκες λειτουργίας του ιδρύματος!
  • Κανένας φοιτητής έξω από εργαστήριο ή θεωρία! Κανένα υπεράριθμο εργαστήριο ή θεωρία! Κανένας πρωτοετής από μεταγραφή να μη χάσει το 1ο εξάμηνο!
  • Να φύγουν οι εταιρείες και οι εργολάβοι από τις σχολές! Έξω η εταιρεία security από το ΕΚΠΑ!
  • Να μην περάσει ο νέος Οργανισμός που εφαρμόζει τον αντιδραστικό νόμο-πλαίσιο!
  • Επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου. Επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι για τα συμφέροντα των μονοπωλίων!
  • Σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας! Να μην υπάρχει νέος που θα δουλεύει με λιγότερα από 751 ευρώ! Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών! Να μη διαγράφεται κανείς που θέλει να τελειώσει τις σπουδές του!
  • Πρακτική άσκηση ενταγμένη στο πρόγραμμα σπουδών, πάνω στην ειδικότητα, στην επίβλεψη του ιδρύματος! Με αξιοπρεπή μισθό, πλήρη εργασιακά – ασφαλιστικά δικαιώματα!
  • Ενάντια στην ένταση του αυταρχισμού στα ιδρύματα, στα μέτρα που έχουν στόχο να εμποδίσουν τη συλλογική διεκδίκηση για να περνά ανεμπόδιστα η αντιλαϊκή πολιτική για ιδρύματα – επιχειρήσεις.
 

Comments are closed.