Όλοι στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες την Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Κλαυθμώνος ώρα 7 μ.μ

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Νοσηλευτικής, ΤΕΑΠΗ, ΠΤΔΕ, Ιστορικού – Αρχαιολογικού, Τούρκικων Σπουδών, Πληροφορικής, Οδοντιατρικής και Νομικής του ΕΚΠΑ, ο Φοιτητικός Σύλλογος Γεωπονικής, οι Σύλλογοι Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών και της Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ και οι Σύλλογοι Σπουδαστών της ΣΓΤΚΣ και Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Αθήνας καλούν στη συγκέντρωση αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες, σήμερα Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. Οι Σύλλογοι αποφάσισαν επίσης τη συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης που θα παραδώσουν στους πρόσφυγες το επόμενο διάστημα.

Η απόφαση των συλλόγων έχει ως εξής:

«Η τραγωδία για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζεται. Οι καιρικές συνθήκες προστίθενται στις δυσκολίες του δρόμου της προσφυγιάς τους. Η κατάσταση στα νησιά που καταφθάνουν είναι οριακή. Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες. Η αλληλεγγύη των κατοίκων είναι σημαντική.

Ταλαιπωρίες, πνιγμοί, θάνατοι, άρρωστα, πεινασμένα γυναικόπαιδα, διαλυμένες οικογένειες είναι τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Αποτελέσματα της πολιτικής των αντιδραστικών – δολοφονικών οργανώσεων όπως ο ISIS, που η ΕΕ και οι ΗΠΑ εκπαίδευσαν, χρηματοδότησαν κι εξόπλισαν αρχικά, προκαλώντας τεράστια προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα.

Προκλητικά ανοιγοκλείνουν τη στρόφιγγα του Δουβλίνου και της Σένγκεν, ανάλογα με τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους. Ενώ, μαζί, αποφασίζουν το μακέλεμα των λαών, ανταγωνίζονται για το μοίρασμα της λείας, καθώς αυτό υπαγορεύει το συμφέρον της τάξης των καπιταλιστών που εκπροσωπούν. Η ΕΕ όχι μόνο δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα, αλλά παράλληλα συμφώνησαν για την ένταση της καταστολής στα σύνορα, με την ενίσχυση της Frontex, ενώ προωθούν την ανάπτυξη μονάδων άμεσης επέμβασης στα σύνορα. Συμφώνησαν ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου, που ευθύνεται για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, παραμένει, με την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίζει να παραχωρεί λιμάνια, αεροδρόμια σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, που σφαγιάζουν τους λαούς.

Η συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα 23/9/2015, με συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού, δεν θα συζητήσει την άμεση παύση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων παρά κάποια μέτρα-"ασπιρίνη" στο τεράστιο πρόβλημα που αυτές δημιουργούν.

Για τους ηγέτες της ΕΕ οι μετανάστες και πρόσφυγες αποτελούν μια τράπεζα φτηνού, ευέλικτου, υποταγμένου εργατικού δυναμικού και μόνο τέτοια μέτρα αποφασίζουν.

Καλούμε τους φοιτητές να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Απαιτούμε:

  • Απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ.
  • Δημιουργία αξιοπρεπών κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας, που θα παρέχουν σίτιση, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, διερμηνεία και νομική βοήθεια.
  • Ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών που σχετίζονται με τη διάσωση, καταγραφή – ταυτοποίηση, στέγαση – σίτιση – περίθαλψη και ασφαλή μεταφορά από τα νησιά στα σημεία εξόδου από τη χώρα.
  • Άμεση χρηματοδότηση από ΟΗΕ και ΕΕ.
  • Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Σένγκεν.
  • Όχι σε νέες επεμβάσεις σε τρίτες χώρες με πρόσχημα δήθεν το χτύπημα των διακινητών. Όχι στα νέα μέτρα της ΕΕ για καταστολή στα σύνορα, που μόνο περιπλέκουν και οξύνουν το πρόβλημα, παρά οδηγούν στην επίλυσή του.
  • Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές αποστολές και επεμβάσεις των ΕΕ – ΝΑΤΟ -ΗΠΑ σε τρίτες χώρες

Όλοι στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες την Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Κλαυθμώνος ώρα 7 μ.μ.».

Comments are closed.