Κάλεσμα προς τους φοιτητικούς, τους σπουδαστικούς συλλόγους και τους φοιτητές όλων των σχολών

Με την έναρξη της νέας χρονιάς ξεκινά και η νέα προσπάθεια από όλους μας για να πάρουμε όση περισσότερη γνώση και εφόδια για το μέλλον μας. Σε αυτή την προσπάθεια μπαίνουν πλέον και οι πρωτοετείς συνάδελφοι μας, για τους οποίους ανοίγει μία νέα πρόκληση.
Να βρεθούμε μαζί και στον συλλογικό αγώνα για να διεκδικήσουμε όσα δικαιούμαστε.  Γιατί η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε αλλά τα προβλήματα και τα εμπόδια στις σπουδές παραμένουν. Σε αυτά φέτος προστίθενται και καινούργια, μέσω του 3ου μνημονίου.
 
Κατακτάμε τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει!
Έχουμε δικαίωμα να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια
Όλο και περισσότερα είναι τα εμπόδια που συναντάμε στις σπουδές μας, δίνουμε ένα σκασμό λεφτά για σίτιση, ενοίκια, συγγράμματα αφού δικαιούμαστε 1 σε κάθε μάθημα, αναλώσιμα και μετακινήσεις. Οι πρωτοετείς συνάδελφοι μας λόγο των ελλείψεων σε υποδομές και καθηγητές στοιβάζονται σε αίθουσες, μπαίνουν σε ουρές αναμονής για να παρακολουθήσουν ένα εργαστήριο στα ΤΕΙ.
Όλα αυτά την ώρα που μειώνουν συνεχώς τους μισθούς των οικογενειών μας, τους φορτώνουν συνεχώς νέους φόρους, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να δουλεύουμε από το 1ο κιόλας έτος ώστε να ανταπεξέρθουμε στο τεράστιο κόστος σπουδών ή να παρατάνε τις σπουδές.
Η αιτία για αυτή την εκρηκτική κατάσταση, βρίσκεται στην τεράστια υποχρηματοδότηση:
 • Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεπεράσει το 80% η μείωση των χρημάτων για ΑΕΙ-ΤΕΙ.
 • Το κούρεμα των αποθεματικών των σχολών που έγινε 2 φορές μία το 2012 και το 2015.
 • Στο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2016 προβλέπονται νέες μειώσεις 20% της χρηματοδότησης για την Παιδεία.
Αφού πρώτα οδήγησαν τις σχολές μας σε οικονομική ασφυξία, τώρα θέλουν να τις μετατρέψουν σε επιχειρήσεις. Αυτό αποδεικνύουν οι προκλητικές δηλώσεις του νέου Υπουργού Παιδείας κ.Φίλης ότι αν θέλουμε χρηματοδότηση…να βγάλουμε «στο σφυρί» τις σχολές μας και την περιουσία τους, να ψάξουμε δηλαδή για εταιρίες χορηγούς.
Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι για πρώτη φορά σε μνημόνιο, μαζί με τη μείωση δαπανών για την Παιδεία, αναφέρεται σε αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία, με σύμβουλο της κυβέρνησης για αυτές τις αλλαγές τον ΟΟΣΑ. Μια ματιά σε παλαιότερες προτάσεις αυτού του οργανισμού φτάνει: δίδακτρα στις σχολές, αύξηση επιμερισμού του κόστους της Ανώτατης Εκπαίδευσης στους ίδιους τους φοιτητές, κλείσιμο ή συγχώνευση τμημάτων.      
Η υποχρηματοδότηση λοιπόν αποτελεί το άρμα για το μπάσιμο των επιχειρήσεων στις σχολές μας. Αυτό σημαίνει ότι όλα γίνονται εμπόρευμα, εμείς γινόμαστε «πελάτες», οι ανάγκες μας αποτελούν «κόστος»!
Διεκδικούμε: 
 • Να επιστραφούν τώρα τα αποθεματικά των σχολών! Επαρκής κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών μας!
 • Ούτε 1€ για σίτιση-στέγαση-βιβλία-σημειώσεις-αναλώσιμα-μεταφορές!
 • Ακίνητα των ιδρυμάτων και δημόσια κτήρια να μετατραπούν σε εστίες στην ευθύνη του κράτους!
 • Επίδομα ενοικίου, δωρεάν δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους κάνουν αίτηση και δεν μπαίνουν σε εστία! 
 • Κανένας φοιτητής έξω από εργαστήριο ή θεωρία! Κανένα υπεράριθμο εργαστηριακό τμήμα ή θεωρία!
 • Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές!
Έχουμε δικαίωμα να σπουδάζουμε ολοκληρωμένα
 
Δεν ανεχόμαστε τη συνεχή υποβάθμιση των σπουδών μας, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό διογκώνονται λόγο της απαγόρευσης προσλήψεων από το 2ο μνημόνιο, με αποτέλεσμα βασικά εργαστήρια και θεωρίες να μην γίνονται.
Την ίδια στιγμή μαθήματα που ενώ θα έπρεπε να διδάσκονται στο δομημένο πρόγραμμα σπουδών, αφαιρούνται και πουλιούνται «με το κομμάτι» σε πανάκριβα σεμινάρια και μεταπτυχιακά.
Τα προγράμματα σπουδών διαμορφώνονται με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να γίνονται μενού χωρίς καμία συνοχή και με όλο και λιγότερες γνώσεις.
Η έρευνα αντί να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες παραδίδεται στα μονοπώλια, για την αύξηση της κερδοφορίας τους. Μέχρι και έρευνα που αξιοποιείται από τους δολοφόνους των λαών το ΝΑΤΟ πραγματοποιείται.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν κατευθύνσεις της Ε.Ε. που για χρόνια υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις (π.χ. νόμος-πλαίσιο, σχέδιο Αθηνά, νομοσχέδιο για την έρευνα). Με στόχο η επιστημονική μόρφωση να υποβαθμίζεται σε εφήμερη κατάρτιση και άθροισμα δεξιοτήτων, να μαθαίνουμε ίσα-ίσα όσα επιτρέπουν τα συμφέροντα των εταιριών και να αποφοιτούμε ως μισό-μορφωμένοι και υποταγμένοι επιστήμονες.  
Διεκδικούμε 
 • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου. Όλη η γνώση στο πτυχίο και όχι σε πανάκριβα μεταπτυχιακά και πιστοποιητικά.!
 • Παλεύουμε ενάντια στην εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων της Ε.Ε.!
 • Καμία εμπλοκή επιχειρήσεων στη λειτουργία των Πανεπιστημίων!
 • Πρόσληψη μόνιμων καθηγητών που να καλύπτουν όλο το πρόγραμμα σπουδών!
Έχουμε δικαίωμα στη δουλειά πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας!
Τα εμπόδια που συναντάμε στις σπουδές μας, η υποβάθμιση της γνώσης μας έχει σκοπό να μας προετοιμάσει για τις συνθήκες "εργασιακού μεσαίωνα" που επικρατούν στους χώρους δουλειάς.
Κυβέρνηση και Ε.Ε. θέλουν όλο και περισσότερο οι απόφοιτοι να αποτελούν φθηνό επιστημονικό και εργατικό δυναμικό, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των επιχειρηματιών για κερδοφορία.
Οι περισσότεροι απόφοιτοι δεν δουλεύουν στο αντικείμενο που σπούδασαν, η ανεργία χτυπάει «κόκκινο» στους νέους μέχρι 25 ετών και όσοι πιάνουν δουλειά αυτή είναι για λίγους μήνες με μισθούς ψίχουλα. Ενώ την ίδια ώρα μέσα στον Οκτώβρη θα κατατεθεί το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2016 – 2019, με αντιλαϊκά μέτρα για την ασφάλιση, τις εργασιακές σχέσεις που θα μεγαλώσουν τα προβλήματα και των αποφοίτων.
Διεκδικούμε 
 • Πρακτική άσκηση ενταγμένη στο πρόγραμμα σπουδών, με αξιοπρεπείς συνθήκες!
 • Σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας!
 • Κάλυψη ΟΛΩΝ των ανέργων αποφοίτων για όσο διαρκεί η ανεργία!
 • Να μην υπάρχει νέος που θα δουλεύει με λιγότερα από 751€! Να σταματήσει ο απαράδεκτος διαχωρισμός των εργαζομένων σε άνω και κάτω των 25 ετών!
ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ
 
Με αγώνες ενάντια στον ένοχο για όσα ζούμε, δηλαδή την πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε. που προς όφελος των κερδών των μονοπωλίων στερούν το παρόν και το μέλλον μας.
Με αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας στις σπουδές, στη δουλειά, τη ζωή.
Με την αγωνιστική ανασυγκρότηση των συλλόγων την ενιαία κοινή συντονισμένη πάλη. Στη συμπόρευσή μας με τους εργάτες και το ΠΑΜΕ, με όλο το λαό ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που μας πλήττει όλους. Έτσι δίνουμε και παίρνουμε τεράστια δύναμη!
Καλούμε σε:  
 • Πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων και Διοικητικών Συμβουλίων σε όλους τους συλλόγους.
 • Πραγματοποίηση διημέρου δράσης στις 21-22 Οκτώβρη ενάντια στην υποχρηματοδότηση των σχολών και συμμετοχή στις 22 Οκτώβρη στα απογευματινά συλλαλητήρια  σε όλη τη χώρα.
 • Πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλες τις σχολές στις 5 Νοέμβρη.
 • 12 Νοέμβρη κλείνουμε τις σχολές μας και συμμετέχουμε στις Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Comments are closed.