ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΣΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ? ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!

   Τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016 ο αναπληρωτής υφυπουργός παιδείας Πελεγρίνης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Alpha 9,89» ρωτήθηκε για ενδεχόμενη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16. Ο υφυπουργός όχι μόνο δεν τάχθηκε εναντίον της, αλλά αντίθετα προσκάλεσε ουσιαστικά μεγαλοεπιχειρηματίες να φτιάξουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, με τον όρο να είναι ιδρύματα «υψηλού κόστους» (με εργαστήρια, υποδομές κ.τ.λ.) και να επενδυθούν μεγάλα κεφάλαια σε αυτά!

   Η παραπάνω δήλωση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία! Είναι συνέχεια όλων των δηλώσεων που έκαναν στο παρελθόν αρμόδιοι, καθηγητές πανεπιστημίων και άνθρωποι του Υπουργείου Παιδείας περί διδάκτρων στα σχολεία (Τριανταφυλλίδης- βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) ή περί διδάκτρων εγγραφής στα Πανεπιστήμια (καθηγητής Πανεπιστημίου ΑΠΘ). Η δήλωση αυτή πάει χέρι -χέρι με τα πρόσφατα πορίσματα του διαλόγου για την παιδεία που μιλούν για αυτονομία των Πανεπιστημίων και την απαλλαγή του κράτους από την αποκλειστική ευθύνη για την χρηματοδότηση των σχολών!

   Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι δεν είναι τυχαία η τεράστια υποχρηματοδότηση που μαστίζει τα ΑΕΙ-ΤΕΙ αλλά εξυπηρετεί ακριβώς αυτό τον σκοπό: Την πλήρη παράδοση των σχολών μας στα σαγόνια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων!

  Αυτές οι δηλώσεις αποδεικνύουν περίτρανα ότι η υποχρηματοδότηση και η υποβάθμιση των σχολών μαζί με την λεγόμενη "ιδιωτικοοικονομική λειτουργία" των ιδρυμάτων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα αποτέλεσμα: Όποιο ίδρυμα βρίσκει χορηγούς θα εξασφαλίζει την λειτουργία του, ενώ στα υπόλοιπα θα μπει λουκέτο.

   Από  τη συνύπαρξη δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων  οι φοιτητές έχουμε μεγάλη πείρα! Σε μια σειρά από ευρωπαικές χώρες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Ολλανδία, που η συνύπαρξη δημόσιου και  ιδιωτικού τομέα θα οδηγούσε δήθεν στην «αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου» το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το αντίθετο: Το κράτος κατέληξε να χρηματοδοτεί και τα ιδιωτικά στα πλαίσια του «υγιούς ανταγωνισμού» και τα δίδακτρα γενικεύτηκαν και στα δημόσια πανεπιστήμια. Ουσιαστικά τα δημόσια πανεπιστήμια οδηγήθηκαν να λειτουργούν σαν ιδιωτικά και οι φοιτητές να πληρώνουν πανάκριβα δίδακτρα!

   Αλλά και στη χώρα μας τα παραδείγματα από την επιχειρηματική λειτουργία στις σχολές μας  δεν είναι λίγα:  Εξαιτίας της επιχειρηματικής λειτουργίας στον τομέα της καθαριότητας οι σχολές μας  μετατρέπονται σε μια μεγάλη χωματερή κάθε που λήγει η σύμβαση των καθαριστριών που είναι στην ευθύνη εργολάβου! Εξαιτίας της επιχειρηματικής λειτουργίας η σίτιση των οικοτρόφων στις φοιτητικές εστίες είναι αυτή τη στιγμή στον αέρα με τους εργολάβους να έχουν αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους μέχρι και πάνω από ένα χρόνο και τους προμηθευτές να απειλούν ότι θα σταματήσουν την προμήθεια φαγητού στα εστιατόρια των εστιών!

   Οι προτάσεις αυτές δεν είναι καινούριες! Παλιότερα ανάλογες θέσεις διατύπωσαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι παρατάξεις τους στις σχολές. Και στην Παιδεία λοιπόν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι "σιαμαία" καθώς αποδέχονται τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., που μας θέλουν πελάτες σε ένα πανάκριβο Πανεπιστήμιο-επιχείρηση!!!

Απαντάμε λοιπόν στον κύριο Πελεγρίνη και την κυβέρνηση του:

Η μόρφωση μας δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα!

 

Αποκλειστικά Δωρεάν σπουδές για όλους! Αν νοιάζονται τόσο για την οικονομική ασφυξία των σχολών μας ας επιστρέψουν τα κλεμμένα αποθεματικά που άρπαξαν τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Comments are closed.