ME AΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΕΚΠΑ

Δε θα γίνει η σχολή μας ξανά χωματερή!

            Για μία ακόμα φορά η καθαριότητα των σχολών του ΕΚΠΑ είναι κυριολεκτικά στον αέρα! Οι συμβάσεις των εργαζόμενων του ΟΑΕΔ που είχαν την ευθύνη για την καθαριότητα των σχολών μας έχουν λήξει από τις αρχές Ιουνίου ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει διεκπεραιωθεί ακόμα ο διαγωνισμός για τον επόμενο εργολάβο που θα αναλάβει την καθαριότητα του Ιδρύματος μας. Παράλληλα η λύση που προτείνουν οι πρυτανικές αρχές για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι να προσληφθούν στην ευθύνη του Πανεπιστημίου μόλις 60 καθαρίστριες η στιγμή που το ίδρυμα μας χρειάζεται τουλάχιστον 186!!! Μάλιστα η σύμβαση με την οποία θα προσληφθούν είναι μόλις 3μηνη!!!

            Όλα αυτά θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια να ζήσουμε, οι φοιτητές όλων των σχολών του ΕΚΠΑ, για μία ακόμη χρονιά σκηνές σωρών σκουπιδιών μπροστά από τους κάδους, επικινδύνων για την υγεία μας καταστάσεων στις τουαλέτες, να βρωμάνε κυριολεκτικά οι σχολές μας από το κατώφλι, μέχρι και συμφοιτητές να βγάζουν εξανθήματα όπως συνέβαινε πέρυσι στη φιλοσοφική.

            Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά τι σημαίνει η επιχειρηματική λειτουργία στις δομές των Πανεπιστημίων μας! Γιατί ο λόγος που δεν έχει καταλήξει ακόμα ο διαγωνισμός για την εργολαβία που θα αναλάβει την ευθύνη της καθαριότητας είναι το ότι ο ένας εργολάβος κάνει αλλεπάλληλες ενστάσεις στον άλλο, καθώς το βασικό δεν είναι η κάλυψη των αναγκών μας στον τομέα της καθαριότητας αλλά  το πώς πάνω σε αυτές τις ανάγκες θα κερδοφορίσουν τα κοράκια των μεγάλων επιχειρήσεων! Πληροφορίες μάλιστα λένε ότι ο διαγωνισμός θα λήξει από τις αρχές του νέου έτους, το 2017( !!!) ενώ μέχρι τότε η διοίκηση του ΕΚΠΑ δε λαμβάνει κανένα μέτρο για την καθαριότητα των σχολών μας!

                        Εδώ οδηγεί η τεράστια υπιοχρηματοδότηση των σχολών μας για την οποία ευθύνη έχει τόσο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αλλά και η διοίκηση του ΕΚΠΑ που κάθε χρόνο εγκρίνει τους μειωμένους προϋπολογισμούς!

          Η άθλια αυτή κατάσταση που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε αργά ή γρήγορα είναι η καλύτερη απάντηση στις φωνές ορισμένων περί επιχειρηματικής λειτουργίας στις σχολές, όπως στη πρόσφατη δήλωση Πελεγρίνη που προσκάλεσε ουσιαστικά μεγαλοεπιχειρηματίες να φτιάξουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, με τον όρο να είναι ιδρύματα «υψηλού κόστους» (με εργαστήρια, υποδομές κ.τ.λ.) και να επενδυθούν μεγάλα κεφάλαια σε αυτά!

Ως εδώ! Δεν ανεχόμαστε τον 21ο αιώνα να κάνουμε μάθημα σε σχολές- στάβλους!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Έξω οι εταιρίες από τις σχολές μας!
  • Χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών μας!

     Η θέση μας είναι μαζί με τις εργαζόμενες καθαρίστριες του ΕΚΠΑ που ζητάνε την επαναπρόσληψη τους στην ευθύνη του Πανεπιστημίου με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα! Γιατί μόνο έτσι κατοχυρώνεται μια και καλή η καθαριότητα των σχολών μας!

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο δίκαιο αγώνα τους!

Comments are closed.