ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ.

 

Συναγερμός σε κάθε καθηγητική σχολή!

Κυβέρνηση- Υπουργείο Παιδείας έχουν αφαιρέσει την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια από το πτυχίο μας!

Πρόκειται για επικίνδυνες εξελίξεις που αφορούν κυριολεκτικά χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουμε σε σχολές που προσανατολίζονται στην εκπαίδευση, στα σχολεία.

Δεν έφτανε η ανεργία των αποφοίτων. Δεν έφτανε το γεγονός ότι πληρώνουμε από την τσέπη μας για να προετοιμαστούμε για την εργασία, με σεμινάρια, πιστοποιητικά, κ.α. Δεν έφτανε ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ που εξετάζει γνώσεις στις οποίες αποδεδειγμένα έχουν περάσει οι φοιτητές…

…Τώρα η κυβέρνηση με νόμο που είναι σε ισχύ από το 2013, αφορά δηλαδή τους τεταρτοετείς φοιτητές και κάτω, αφαιρεί την παιδαγωγική επάρκεια από το πτυχίο!!

Πιο συγκεκριμένα, στα πορίσματα του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία που έχουν κατατεθεί στη βουλή, προβλέπεται: «Η καθιέρωση του πιστοποιητικού διδακτικής επάρκειας στα Πανεπιστήμια που θα μπορούν να λαμβάνουν όσοι επιθυμούν να εργασθούν ως εκπαιδευτικοί, αφού ολοκληρώσουν το πτυχίο τους».

Υποβαθμίζουν το πτυχίο μας με σκοπό να μην αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος μας. Θέλουν ακόμα πιο έντονα να φτιάξουν μια αγορά τίτλων και πιστοποιητικών επάρκειας, τα πανεπιστήμια μας μετατρέπονται σε σούπερ μάρκετ γνώσης που θα πουλάνε πανάκριβα την παιδαγωγική επάρκεια και εμείς στους πελάτες που θα την αγοράζουν.

 

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια…

Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αποδεικνύει ότι δεν είναι μόνη της στην επίθεση στις σπουδές μας! Συνεχίζει και υλοποιεί τους νόμους που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ (2010) και η ΝΔ (2013).

Όσες φαγωμάρες κι αν έχουν μεταξύ τους δεν μπορούν να το κρύψουν! Έχουν κοινή στρατηγική!

Γιατί στοχεύουν σε Πανεπιστήμια Α.Ε. που θα πουλάνε γνώση αλλά και για εκπαιδευτικό προσωπικό με αποσπασματικές γνώσεις που θα κυνηγάει πιστοποιήσεις «από δω και από κει», ανάλογα με την τσέπη του! Αυτή είναι η μόνιμη επιταγή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων!  Για να αυξάνουν ακόμα πιο αποτελεσματικά τα κέρδη τους! Για να μπορούν να πουλάνε γνώση με τη σέσουλα μέσα στις σχολές αλλά και να ξεμπερδεύουν με αποφοίτους που θα είναι πλήρως καταρτισμένοι στο αντικείμενο τους! Μας θέλουν ευέλικτους και με σκυμμένο το κεφάλι!  Αυτές είναι και  βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ και υλοποιούνται πιστά είτε με το αριστερό, είτε με το δεξί κυβερνητικό χέρι!

Είναι ψέμα ότι η απαραίτητη γνώση δεν χωρά στο πτυχίο! Άλλωστε και οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ αλλά και οι πίνακες των αναπληρωτών δεν μετράνε τη γνώση αλλά αυτούς που θα δουλέψουν στην εκπαίδευση, με βάση τις επιταγές των Μνημονίων και τα συνεχώς μειωμένα χρήματα για τα σχολεία!

Δεν ανεχόμαστε να μπαίνουν όλο και περισσότερα εμπόδια στη σύνδεση του πτυχίου με το επάγγελμα μας! Όλη η απαραίτητη γνώση για την εξάσκηση του επαγγέλματος να δίνεται στο πτυχίο. Το πτυχίο η μοναδική προϋπόθεση διορισμού.

Το προηγούμενο διάστημα με τους αγώνες μας καταφέραμε να αποσπάσουμε δέσμευση από τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων ότι ζητάνε «να υπάρξει παράταση στον χρόνο για τη μη απαίτηση Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας και για φοιτητές που εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια από το έτος 2013 και μετά, μέχρις ότου το ζήτημα της Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας των αποφοίτων των Πανεπιστημίων να αντιμετωπιστεί με μια συνολική νομοθετική ρύθμιση». Δεν επαναπαυόμαστε!  Διεκδικούμε:

·         Να εξασφαλίζεται η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια για όλους τους φοιτητές ενιαία μέσα από το πρόγραμμα σπουδών!

·         . Κατάργηση του πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας, του ΑΣΕΠ, του θεσμού του δόκιμου εκπαιδευτικού. Όλων των εμποδίων για την εξάσκηση του επαγγέλματος μας!

·         Η οποιαδήποτε επιμόρφωση να πραγματοποιείται με ευθύνη των τμημάτων μέσα από το πρόγραμμα σπουδών τους!

·         Πρακτική άσκηση πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!

Comments are closed.