Για το τραγικό επισόδειο στη Μόρια της Λέσβου.

Μια βδομάδα μετά την επίθεση των φασιστοειδών στη Χίο, το «σφυρί» αυτής της αντιμεταναστευτικής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ χτύπησε στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο. Δύο νεκροί, δύο σοβαρά και άλλοι έξι ελαφρά τραυματίες ήταν ο απολογισμός από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο κέντρο προσφύγων. Νεκροί ήταν μία γυναίκα πρόσφυγας 66 χρόνων και ο εγγονός της, ένα 6χρονο αγοράκι, ενώ σοβαρά τραυματίστηκαν η 24χρονη μητέρα του και ο αδελφός του, ένα αγοράκι 4 χρόνων. Η 24χρονη είχε εγκαύματα β' και γ' βαθμού και μαζί με τον 4χρονο γιο της μεταφέρθηκαν με στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος στην Ελευσίνα κι από εκεί με ασθενοφόρο στο ΚΑΤ. Θύματα και τραυματίες ήταν Ιρακινοί, κουρδικής καταγωγής.

Το περιστατικό ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τις συνθήκες διαβίωσης που ζουν οι ξεριζωμένοι των πολέμων και της εξαθλίωσης που έρχονται στην Ελλάδα και την ΕΕ. Ηταν θέμα χρόνου να υπάρξουν θύματα μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών, ως απόρροια των άθλιων συνθηκών κράτησης και διαβίωσης. Χαρακτηριστικά, στη Μόρια βρίσκονται στοιβαγμένοι περιμένοντας να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου, χωρίς δυνατότητα να φύγουν από το νησί, 4.900 μετανάστες και πρόσφυγες. Στη Λέσβο συνολικά είναι εγκλωβισμένοι 6.316 απελπισμένοι. Η χωρητικότητα των δομών είναι για 3.500 ανθρώπους.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε περίπου στις 10.20 το βράδυ, σε μία σκηνή, από έκρηξη φιάλης υγραερίου που πιθανά άναψε η 66χρονη για να μαγειρέψει. Η γυναίκα σκοτώθηκε επί τόπου. Από την πυρκαγιά που προκλήθηκε, η φωτιά επεκτάθηκε στη διπλανή σκηνή όπου ήταν η μητέρα με τα δυο της παιδιά. Σοβαρά τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου το 6χρονο αγόρι εξέπνευσε. Στο μεταξύ, η φωτιά επεκτάθηκε και σε άλλες σκηνές. Στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες έξι άτομα. Συνολικά κάηκαν 20 μεγάλες σκηνές και 110 μικρές, ενώ ζημιές σημειώθηκαν σε δύο εμπορευματοκιβώτια. Περίπου 400 άνθρωποι, κύρια οικογένειες, έμειναν προσωρινά άστεγοι.

Την ίδια ώρα, στη Βουλή, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, εμφανίστηκε προκλητικός καθώς ξεκαθάρισε κυνικά ότι όσοι βρίσκονται στα νησιά δεν θα απεγκλωβιστούν, τουλάχιστον άμεσα, γιατί αυτό θα βάλει σε κίνδυνο τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, όπως ανέφερε. Υποστήριξε ότι από τα νησιά φεύγουν μόνο ορισμένοι πρόσφυγες και οικογένειες που η κυβέρνηση εκτιμάει ότι δεν πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία. Ειδικά για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που ευθύνεται για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους, ισχυρίστηκε ότι ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να πάρει η κυβέρνηση, κινούμενος στη λογική του μικρότερου κακού. Ομως, δεν είναι μόνο αυτό. Η κυβέρνηση με την προπαγάνδα της εξωραΐζει την εγκληματική πολιτική της ΕΕ που υλοποιεί απαρέγκλιτα η ίδια. Και ισχυρίζεται ότι αυτή η συμφωνία, που κρατά εγκλωβισμένους αυτούς τους ανθρώπους, που δίνει τροφή στα σχέδια των φασιστοειδών, που καταδικάζει γυναίκες και παιδιά να παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα, πρέπει να τηρείται σαν ευαγγέλιο!

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές μέσα από τους φοιτητικούς-σπουδαστικούς μας συλλόγους καταδικάζουμε την εγκληματική πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στα νησιά, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων, απομονώνουμε τους φασίστες-εγκληματίες της Χ.Α. και την πολιτική που τους θρέφει.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

·         Να αρχίσει άμεσα και με ταχείς ρυθμούς ο απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο και από όλη την Ελλάδα.

·         Να μεταφερθούν με ασφαλή τρόπο και απ΄ ευθείας στις χώρες που θέλουν να πάνε.

Να κλείσει τώρα τα HotSpots στη Μόρια και σε όλη την Ελλάδα. Στη θέση τους να δημιουργηθούν ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ, ανοιχτές δομές φιλοξενίας για το λίγο διάστημα που θα μένουν ακόμα στο νησί και στην Ελλάδα, μέχρι τον οριστικό απεγκλωβισμό τους. Σε αυτές να εξασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, σίτισης, στέγασης, θέρμανσης, διερμηνείας, εκπαίδευσης – απασχόλησης, υγιεινής και περίθαλψης.

·         Οι ανοιχτές δομές φιλοξενίας να λειτουργούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με ευθύνη του κράτους, των υπηρεσιών του και των τοπικών θεσμικών οργάνων (Δήμοι – Περιφέρειες). Να αφαιρεθεί ολοσχερώς η συμμετοχή στη διαχείριση του προβλήματος από τις όποιες ΜΚΟ.

 

·         Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες με πρωτοβουλίες σε κάθε φοιτητικό σύλλογο, την πάλη για την απεμπλοκή της χώρας από την ΕΕ-ΝΑΤΟ , ενάντια στη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Comments are closed.