Κάλεσμα κοινής δράσης και συμπόρευσης στους φοιτητές μηχανικούς Πολυτεχνικών και Τεχνικών σχολών

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

 Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κλιμακώνει την επίθεση στους όρους εργασίας από κοινού διπλωματούχων και τεχνολόγων μηχανικών.

Συγκεκριμένα, με βάση τα «προαπαιτούμενα» της 2ης αξιολόγησης, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ψηφίσαν για άλλη μια φορά ΜΑΖΙ:

·         Το «σπάσιμο» των επιστημονικών αντικειμένων σε μικρότερα «πεδία», που έχει ως συνέπεια το μεγαλύτερο περιορισμό της πρόσβασης κάθε μηχανικού στο αντίστοιχο επάγγελμα. Συγκεκριμένα, με αυτήν την εξέλιξη, Πολ. Μηχανικοί, αρχιτέκτονες, Τοπογράφοι, κ.λπ. αλλά και όλοι οι μηχανικοί ΤΕ, θα περιμένουμε Προεδρικά Διατάγματα για να καθορίζουν κάθε φορά το τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε από το επάγγελμα που έχουμε σπουδάσει.

Συντονίζουν την επίθεση τόσο στις σπουδές μας όσο και στους αντίστοιχους κλάδους. Την ίδια ώρα λοιπόν προετοιμάζουν:

 

Την πλήρη αποσύνδεση πτυχίου-επαγγέλματος μέσω:

– των πιστοποιήσεων, που θα πρέπει να μαζεύει κάθε φοιτητής-σπουδαστής, και απόφοιτος, μέσω διαφορετικών δρόμων (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, κολέγια, Κέντρα πιστοποίησης κ.λπ.) για να είναι πιο «ανταγωνιστικός» για τα αφεντικά

– της προώθησης των «μητρώων συντελεστών έργων». Με βάση αυτά τα μητρώα, ο κάθε μηχανικός θα πρέπει να «περνάει τάξεις», με βάση την εργασιακή του εμπειρία, προκειμένου να αποκτήσει τελικά πρόσβαση στο επάγγελμα. Το είδος και το μέγεθος του έργου που θα έχει δικαίωμα να υπογράφει κάθε μηχανικός θα είναι αντίστοιχο της «τάξης» που κατατάσσεται.

            ΤΕΕ και ΕΕΤΕΜ διεκδικούν ο καθένας για λογαριασμό του, να «πιστοποιούν» τα πτυχία και τα λεγόμενα «προσόντα» των μηχανικών, με τις πλάτες και της σημερινής κυβέρνησης, ώστε ο μηχανικός να πρέπει να επιδίδεται συνεχώς σε ένα κυνήγι ακριβοπληρωμένων από την τσέπη του πιστοποιητικών και βεβαιώσεων, για να «προβιβαστεί» στην επόμενη τάξη…

            Κι εδώ τίθεται βέβαια το (ρητορικό) ερώτημα: ποιοι μηχανικοί σήμερα μπορούν να έχουν πρόσβαση ακόμα και σε μικρά ιδιωτικά έργα (για τα δημόσια απλά γελάμε…), όταν οι μισοί και περισσότεροι, από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, δεν έχουν καν σφραγίδες, γιατί αδυνατούν να πληρώσουν το ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΕΒΕ;

            Ο μόνος ευνοημένος από αυτές τις ρυθμίσεις είναι και πάλι οι κατασκευαστικοί όμιλοι, ενώ για τους νέους απόφοιτους προορίζεται μόνο η ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη εργασία, αφού:

Όλο και περισσότεροι απόφοιτοι μηχανικοί δεν δίνουν καν εξετάσεις για απόκτηση Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος μπροστά στο δυσβάστακτο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών.

Κυριαρχούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και το «μπλοκάκι». Η δουλειά με μπλοκάκι σημαίνει ότι ενώ ο μηχανικός δουλεύει με εξοντωτικά ωράρια, πολλές διαφορετικές συμβάσεις, όλες τις υποχρεώσεις της μισθωτής εργασίας, ταυτόχρονα κουβαλά και όλα τα βάρη του μικρού αυτοαπασχολούμενου: πληρωμή ΤΣΜΕΔΕ, κανένα δικαίωμα για άδειες και επιδόματα (ό,τι έχει απομείνει από αυτά…), προσωπικό ρίσκο για τα έργα που υπογράφει, κ.α. Τα μέτρα που ψηφίστηκαν για το ασφαλιστικό και φορολογικό, οδηγούν αντικειμενικά το μηχανικό μπροστά στο δίλημμα είτε να δώσει πάνω από το 60% των αποδοχών του σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, είτε να αποδεχθεί τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.

 

Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που επιχείρησε να υποχρεώσει τους μισθωτούς μηχανικούς με μπλοκάκι να δεχτούν να υπογράψουν ατομική σύμβαση που όριζε: απόλυση σε περίπτωση ασθένειας για πάνω από 15 μέρες το χρόνο ή ορισμό και πληρωμή από τον εργαζόμενο του αντικαταστάτη του (!!!), ακόμα και…αποζημίωση του ομίλου από τον εργαζόμενο σε περίπτωση που προκύψουν απαιτήσεις κάποιου πελάτη από τον όμιλο.

 Η κυβέρνηση δεν είναι μόνη της, έχει συμμάχους!

 

Όλους αυτούς που στηρίζουν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ΝΔ- ΠΑΣΟΚ έστρωσαν με προηγούμενα νομοσχέδια την σημερινή κατάσταση που συνεχίζει η σημερινή Κυβέρνηση, τα ψηφίζουν και σήμερα όλα ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ.

 

Σύμμαχοι της κυβέρνησης και η πλειοψηφία των μεγαλοκαθηγητών, των διοικήσεων των ιδρυμάτων και οι πολιτικές δυνάμεις που καλλιεργούν και αναπαραγάγουν τις ίδιες λογικές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.  Που προσπαθούν να στρέψουν τους φοιτητές και εργαζόμενους της μίας ειδικότητας απέναντι σε αυτούς μιας άλλης όπως τους φοιτητές των Πανεπιστημίων απέναντι σε αυτούς των ΤΕΙ.

Παλεύουμε για τις δικές μας ανάγκες!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 

·         Ανατροπή της πολιτικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

·         Όχι στις κάθε είδους πιστοποιήσεις και καταρτίσεις.

·         Καμία αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα. Όχι στις εξετάσεις του ΤΕΕ ή όποιες άλλες εξετάσεις και εμπόδια βάζουν ανάμεσα στο πτυχίο και στην πρόσβαση στο επάγγελμα.

·         Όχι στο διαχωρισμό θεωρίας και εφαρμογής, όχι σε σχολές, πτυχία και απόφοιτους πολλών ταχυτήτων. Ένα τμήμα πανεπιστημιακού επιπέδου ανα επιστημονικό αντικείμενο. Ουσιαστική αναβάθμιση των τμημάτων της ΣΤΕΦ ώστε να γίνουν πενταετείς Πολυτεχνικές σχολές.

·         Κατάργηση των κολλεγίων. Όχι στην ισοτίμηση πτυχίων και bachelor. Καμία διάσπαση του κύκλου σπουδών. Μεταπτυχιακά ενός κύκλου που οδηγούν σε διδακτορικό.

·         Να μην περάσει η προώθηση Μητρώων για τα τεχνικά έργα και οι αλλαγές στο πλαίσιο των δημόσιων συμβάσεων.

 

Λύση δεν είναι να μπούμε στη λογική του «πιο ανταγωνιστικού» στα πλαίσια της αγοράς, αλλά να οργανώσουμε τον αγώνα μας για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας σε κατεύθυνση ρήξης με όλους όσους μας τις στερούν! Να παλέψουμε, στο πλευρό του εργατικού-λαϊκού κινήματος, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, για ολόπλευρη επιστημονική μόρφωση, για δουλειά με δικαιώματα. 

Comments are closed.