Συνέντευξη τύπου Εκτελεστικής Γραμματείας του Μ.Α.Σ.

 

 

Η  συνέντευξη τύπου αποτελεί συνέχεια της αγωνιστικής μας δραστηριότητας, δεν ξεκινάμε δηλαδή σήμερα από το μηδέν. Βρισκόμαστε ήδη σε περίοδο όπου έχουν γίνει μια σειρά αγωνιστικές κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, απεργίες στις οποίες συμμετείχαμε, έχει πραγματοποιηθεί η πανελλαδική συνάντηση του ΜΑΣ.          

Παράλληλα το ταξικό εργατικό κίνημα, τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ βάζουν το δικό τους σχέδιο κλιμάκωσης, οι αγρότες συνεχίζουν με πολυμορφία τον αγώνα τους

Συζητάμε σήμερα για το πως θα οργανώσουμε το δικό μας σχέδιο αντεπίθεσης, πως θα συνεχίσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά τον αγώνα μας, πως θα βάλουμε εμπόδια στο οργανωμένο σχέδιο κυβέρνησης, ΕΕ, μονοπωλίων που τσακίζει τα δικαιώματα μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή για να βγάζουν τα κέρδη τους!

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την υλοποίηση της στρατηγικής κεφαλαίου-ΕΕ στην ανώτατη εκπαίδευση, στην ίδια ρότα με τις προηγούμενες. Αυτό εξασφαλίζεται από την προώθηση του ενιαίου Χάρτη Ανώτατης εκπαίδευσης που προωθείται και συμφωνούν τόσο η Κυβέρνηση, όσο η ΝΔ και οι πρυτανικές αρχές.

Συγκεκριμένα

  Ενισχύει την αυτονομία και τη αυτοδιοίκηση στα ΑΕΙ, που σημαίνει παραπέρα ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων μας. Δηλαδή τα ιδρύματα θα βρίσκουν τα ίδια πόρους χρηματοδότησης. Αυτό θα συμβαίνει βάζοντας ακριβό αντίτιμο για τη σίτιση και στέγαση, επιβάλλοντας δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, κλείνοντας δουλειές με επιχειρηματίες που θα αξιοποιούν τις υποδομές και το προσωπικό των Ιδρυμάτων για να μειώσουν το κόστος παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών. Επιχειρηματίες που θα έχουν λόγο στο περιεχόμενο των σπουδών και στην έρευνα, με κριτήριο τι εξυπηρετεί την κερδοφορία τους κάθε φορά.

  Περνάει πλήρως τη φοιτητική μέριμνα στην ευθύνη των ιδρυμάτων και την ίδια στιγμή λέει ψέματα ότι αύξησε την κρατική χρηματοδότηση στην ανώτατη Εκπαίδευση. Εμφανίζει εικονική αύξηση της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων κατά 5%, που στηρίζεται σε μεταφορά κονδυλίων που έπαιρναν με άλλο τρόπο (μέσω ΕΛΚΕ) τα Ιδρύματα μέχρι πέρυσι και στο δάνειο 138.000.000 ευρώ με την ΕΤΕ. Θέτει έτσι τα Ιδρύματα σε ακόμα μεγαλύτερη πίεση, καθώς θα πρέπει να πετσοκόβουν ακόμα και τις ελάχιστες παροχές, ώστε να ανταπεξέλθουν στις δόσεις και στους τόκους! Παράλληλα, την ίδια στιγμή που οι ανάγκες μας σε υποδομές, εργαστηριακό εξοπλισμό, καθηγητές αυξάνονται οι σχολές μας συνεχίζεται ο οικονομικός στραγγαλισμός των σχολών μας!

  Προωθούν το Πανεπιστήμιο-επιχείρηση, την ανταποδοτικότητα, τη σύνδεση των Σχολών με την αγορά. Με στόχο την καλύτερη σύνδεση των Ιδρυμάτων με τους σχεδιασμούς των βιομηχάνων και τραπεζιτών, και σε επίπεδο Περιφέρειας.

Ας σκεφτούμε:

·      Μήπως η στενότερη συνεργασία και η δημιουργία κόμβου νεανικής επιχειρηματικότητας ανάμεσα στο ΤΕΙ Πειραιά και στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά μείωσε τα ποσοστά ανεργίας των αποφοίτων από το ΤΕΙ που ξεπερνούν το 20%;

·         Αυτοί οι ΤΕΙτζήδες μήπως βγήκαν στην αγορά εργασίας με καλύτερους όρους, χωρίς μισθούς πείνας, χωρίς ελαστικές εργασιακές σχέσεις ή μήπως δεν περιπλανιούνται ανάμεσα στις ουρές της ανεργίας και της ημιαπασχόλησης;

 

Η «παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» με σκοπό την κερδοφορία των μονοπωλίων και την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας δεν μπορεί να απαντήσει στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως φοιτητές και αύριο ως εργαζόμενοι. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η φτηνή και ευέλικτη δουλειά, τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας των νέων είναι όροι για να μπορέσει να περπατήσει η ανάπτυξη των μονοπωλίων. 

   Παράλληλα η κυβέρνηση βάζει «τέλος εγγραφής» στα μεταπτυχιακά και μιλάει ανοιχτά για «τζάμπα εργασία» μεταπτυχιακών φοιτητών που δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα δίδακτρα.

   Οι συγκεκριμένες αλλαγές όμως στην εκπαίδευση δεν έρχονται από μόνες τους, ούτε είναι αποκομμένες από το εργασιακό μας μέλλον. Ίσα- ίσα, προσαρμόζουν την ανώτατη εκπαίδευση, Ώστε να διασφαλίζει το επιστημονικό και εργατικό δυναμικό που θα είναι φθηνό, ευέλικτο, «ανοιχτό» στους κανόνες επιχειρηματικότητας, με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα. Που για να κατακτήσει τη γνώση και την επιστήμη θα πρέπει να πληρώνει πανάκριβα μεταπτυχιακά και πιστοποιητικά, περιπλανώμενο ακόμα από χώρα σε χώρα.

Η ενίσχυση αυτών των κατευθύνσεων στην ανώτατη εκπαίδευση είναι εναρμονισμένη συνολικά με την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υλοποιώντας τους νόμους και μνημόνια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων , τσακίζοντας ακόμα παραπέρα το δικαίωμά μας στη δουλειά, βάζοντας ακόμα μεγαλύτερα βάρη στις οικογένειές μας.

Μπροστά στο κλείσιμο της αξιολόγησης αυξάνουν και άλλο τη φορολογία των οικογενειών μας, ετοιμάζουν παραπέρα τσάκισμα του ασφαλιστικού, οργανώνουν τη νέα επίθεση στους μισθωτούς επιστήμονες και ερευνητές που δουλεύουν με «μπλοκάκι».

Όχι μόνο δεν καταργείται το απαράδεκτο αυτό καθεστώς που οδηγεί μέχρι και σε απώλεια του2/3 του μισθού αλλά το επεκτείνουν βάζοντας νέα εμπόδια στους εργαζόμενους.

 Ονομάζουν «βέλτιστες πρακτικές» και «Ευρωπαϊκό κεκτημένο»  τον υποκατώτατο μισθό, την ημιανεργία και τα προγράμματα ανακύκλωσης των ανέργων. Παράλληλα αποφάσισαν νέα επίθεση ύψους 3,5 δις, με επιπλέον φόρους και μειώσεις των συντάξεων που συνεπάγονται συνολική μείωση του οικογενειακού εισοδήματος. Η κυβέρνηση όμως δε μένει μόνο εκεί… Για να περπατήσει χωρίς καμία αμφιβολία η ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων προ-νομοθετεί από σήμερα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν τη διετία 18- 19!

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες,

Η πλειοψηφία των φοιτητών αντιμετωπίζομε κοινά προβλήματα, αγωνίες και άγχη γιατί κοινή είναι η πολιτική που τσακίζει το δικαίωμά μας στη δουλεία, τη μόρφωση και ζωή. Γιατί η όποια   ανάκαμψη και εάν έρθει,  η κερδοφορία των μονοπωλίων θα πατήσει στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων μας.

Απαιτείται λοιπόν κοινός αγώνας μέσα από τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς μας συλλόγους, να μαζικοποιηθούν οι συλλογικές διαδικασίες, να πρωτοστατήσουμε ώστε όλο και περισσότεροι νέοι να κάνουν το βήμα να μπουν στην οργανωμένη και συλλογική διεκδίκηση. Σε κατεύθυνση σύγκρουσης με το μεγάλο κεφάλαιο, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ και του ΔΝΤ, του ΝΑΤΟ, τις κυβερνήσεις που ανεξαρτήτως χρώματος όπως αποδείχτηκε ρημάζουν τα δικαιώματα μας για τα κέρδη των μονοπωλίων!

Στην προσπάθεια μας αυτή χρειάζεται να αποκαλύπτουμε, να απαντάμε και να τσακίζουμε στην πράξη το εμπόριο φόβου και ελπίδας που προσπαθούν να μας καλλιεργήσουν ώστε να κάτσουμε στα αυγά μας.

·         Να απαντήσουμε στα ψέματα και την κοροϊδία της κυβέρνησης  και της ΝΔ που προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να πανηγυρίζουμε για το κλείσιμο της αξιολόγησης επειδή έτσι “θα ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη”. Ο τσακωμός που στήνεται μεταξύ τους αφορά το ποιος καλύτερα θα εφαρμόσει τα αντιλαϊκά μέτρα, δεν απασχολεί το πώς θα ζήσουμε καλύτερα.

           Δεν μπορεί να υπάρξει «Δίκαιη ανάπτυξη» για όλους:

          για τη νεολαία και το λαό σημαίνει…

 

1 στους 2 νέους από 15 έως 24 ετών είναι άνεργος.

127.000 νέοι εργαζόμενοι αμείβονται με 100 ευρώ το μήνα.

Το 40% των εργαζόμενων αμείβεται με 400 ευρώ.

2 στις 3 νέες θέσεις εργασίας είναι θέσεις υποαπασχόλησης, δηλαδή με 200- 300 σε. προγράμματα 5μηνα, vouchers κλπ, χωρίς ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα!

Πάνω από 200.000 αμείβονται το ¼ του μισθού τους με κουπόνια.

 

 

…και για τα μονοπώλια

        Μείωση της φορολογίας. 

        Μείωση του «μη μισθολογικού κόστους».

        Δουλεμπορικά γραφεία για να βρίσκουν φτηνούς εργαζόμενους.

        Μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε τζάμπα χρήμα στα αφεντικά.

         Ανακεφαλοποιήσεις στις τράπεζες, επιδοτήσεις και  αναπτυξιακούς νόμους για τους                       βιομήχανους και τους εφοπλιστές.

 

·         Παράλληλα χρειάζεται να απαντήσουμε στην προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει το μαύρο- άσπρο. Λέγοντας ότι «για κάθε ένα ευρώ που θα πληρώνει ο λαός μας στα νέα μέτρα θα θεσμοθετηθούν αντίστοιχα αντισταθμιστικά μέτρα που θα κάνουν το δημοσιονομικό κόστος ουδέτερο, δε θα επιβαρύνουν το λαό».

Ας προβληματιστεί κάθε φοιτητής και σπουδαστής:

Για ποια αντισταθμιστικά μέτρα μιλάει η κυβέρνηση την ώρα που βάζει το λαό να πληρώνει τα ματωμένα πλεονάσματα και βρίσκεται σε ισχύ ο αυτόματος κόφτης σε περίπτωση που δεν πιαστούν;

 

  Τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ όπως και οι προκάτοχοι της ΝΔ- ΠΑΣΟΚ πέρασαν μια σειρά από μέτρα, από την κλοπή των αποθεματικών των σχολών μας μέχρι και την κατάργηση των ΣΣΕ. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να τα θεωρήσουμε «περασμένα- ξεχασμένα»! Την ίδια στιγμή από το 3ο μνημόνιο που ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ- ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΠΟΤΑΜΙ προβλέπονται νέα μέτρα τη διετία 18-19!

Και για να τελειώνουμε με τα παραμύθια τους έχουμε μεγάλη πείρα πάνω σε αυτό το θέμα! Αντισταθμιστικά σημαίνει το εξής: Νέα επενδυτικά πακέτα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, νέες φοροαπαλλαγές στα μονοπώλια και αν περισσέψει κάτι από όλο αυτό τον πλούτο η κυβέρνηση θα ρίξει και λίγα ψίχουλα σε συγκεκριμένα λαϊκά στρώματα του πληθυσμού που βρίσκονται στην ακραία φτώχεια. Δηλαδή με λίγα λόγια από τους φόρους, τις μειώσεις μισθών, τις απολύσεις κλπ θα τα πάρει από τους φτωχούς για να τα δώσει στους φτωχότερους ώστε να ρίξει στάχτη στα μάτια μας, για να κάτσουμε στα αυγά μας!

 

Χρειάζεται να ζωντανέψει η φλόγα του αγώνα σε κάθε έτος, σχολή και τμήμα, ώστε να σπάσει η απογοήτευση που νιώθουν χιλιάδες φοιτητές, η αντίληψη ότι «με τους αγώνες δε βγαίνει τίποτα», ότι “μόνος μου θα τα καταφέρω”.

Ο συμβιβασμός και η μοιρολατρία δεν ταιριάζουν στη νέα γενιά! Η οργή και αγανάκτηση που μπορεί να νιώθει η μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας σήμερα δεν μπορεί να γίνεται απογοήτευση και παθητική στάση!

Ας σκεφτούμε:  Σήμερα μπορούμε να δυναμώσουμε τον αγώνα μας.  Μπορούμε να επιβάλλουμε τη θέληση μας, τις ανάγκες μας και αυτό ακριβώς είναι που φοβούνται: Το να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε δύναμη, που την αποκτάμε μέσα από τον κοινό αγώνα μας με το εργατικό κίνημα, με τους αγρότες, τους μικρούς επαγγελματίες, όταν στοχεύουμε τον πραγματικό ένοχο, το κεφάλαιο, την κυβέρνηση, την ΕΕ και τους υπόλοιπους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.         

Εάν ο λαός δεν έχει τη δύναμη να επιβάλει τη θέλησή του γιατί κλείνουν σε όλες τις πτώσεις την ανάγκη για κοινωνική συναίνεση; Και ο Τσίπρας δέχεται συγχαρητήρια από τους εταίρους που κατάφερε να περάσει τα μέτρα χωρίς μεγάλες αντιδράσεις;

Ένα οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα γιατί η Κυβέρνηση και όλες οι δυνάμεις του συστήματος έδωσαν ρεσιτάλ συκοφάντησης του αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών που προσπαθούν να επιβιώσουν;

Γινόμαστε πιο δυνατοί παίρνοντας δύναμη, πείρα από το εργατικό λαϊκό κίνημα.

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των καθαριστριών στο ΕΜΠ μας δίδαξαν από κοντά, τι σημαίνει να μη παζαρεύουμε τις ανάγκες μας, πως σπάνε στην πράξη οι εκβιασμοί της εργοδοσίας.

Η συμμετοχή της απεργίας στο κλάδο του μετάλλου μας διαπαιδαγωγεί, μας μαθαίνει τη δύναμη της οργάνωσης και της πραγματικής ενότητας που μπορεί να εξασφαλιστεί κάτω από την γραμμή σύγκρουσης με το σύστημα.

Ο κοινός αγώνας μαθητών, εργαζόμενων, φοιτητών και εκπαιδευτικών που οργανώσαμε μέσα από τους συλλόγους μας για να γίνουμε ασπίδα προστασίας στα προσφυγόπουλα και να τσακίσουμε το ρατσιστικό δηλητήριο της ΧΑ, για να παρθούν πίσω οι απαράδεκτες κατηγορίες στο κομμουνιστή Δήμαρχο της Πάτρας Κ. Πελετίδη που αρνήθηκε να δώσει χώρο στους φασίστες, δείχνουν τη δύναμη που έχει το οργανωμένο κίνημα για να απομονώσει το φασισμό.

Αυτή την πείρα πρέπει να τη φτάσουμε σε όσους περισσότερους φοιτητές και σπουδαστές μπορούμε, να γίνει δύναμη για τη συνέχεια, να σπάσει δισταγμούς που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και να δώσει ώθηση για νέους αγώνες, ακόμα πιο μαζικούς , δυναμικούς με αυτό το περιεχόμενο και τη γραμμή πάλης.

Δεν τσιμπάμε σε νέα διλήμματα και εκβιασμούς που θέλουν να μας φορτώσουν.

 

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονος προβληματισμός για το μέλλον της ΕΕ, πια μορφή θα πάρει, ποια κράτη θα παραμείνουν στην ένωση κλπ. Μάλιστα πλέον αποτελεί επίσημη τοποθέτηση της ίδιας της ΕΕ, η ανάγκη για τέτοιες αλλαγές πάνω σε συγκεκριμένα σενάρια, τα οποία έγιναν γνωστά διά στόματος του Ζ.Κ. Γιούνκερ. Όπως και να έχει τα συγκεκριμένα σενάρια αποσκοπούν στο πως θα γίνει αποτελεσματικότερη η ΕΕ στην ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα μας. Γιατί όσες φαγωμάρες κι αν έχουν μεταξύ τους αυτές αφορούν στο εξής: Ποια αστική τάξη θα βγει ποιοι ενισχυμένη από στην ανάπτυξη και ποια θα φορτωθεί τη χασούρα της οικονομικής κρίσης! Και τα δύο όμως προϋποθέτουν το τσάκισμα του λαού μας!

Για αυτό πρέπει να απαντήσουμε:

·         Στην προπαγάνδα της κυβέρνησης που από τη μία υλοποιεί όλες τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ  και μιλά για ευρωπαϊκά κεκτημένα. Ενώ από την άλλη μιλάει για την ΕΕ που μπορεί να αλλάξει προς όφελος μας, ξεπλένοντας το αντιλαϊκό της περιεχόμενο, μπερδεύοντας τους συμφοιτητές μας και τους εργαζόμενους, για να μην στρέψουν την πάλη τους ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου και της ΕΕ!

·         Στη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν ανοιχτά την ΕΕ και λένε ότι αν βγούμε από αυτή θα καταστραφούμε κλπ. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει ΕΕ: ελαστικές σχέσεις εργασίας, υποκατώτατος μισθός, ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, κλείσιμο συνόρων και εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων κάτω από άθλιες συνθήκες.

·         Στις φωνές που ακούγονται μέσα σε αρκετούς από τους συλλόγους μας, ότι αρκεί να αλλάξουμε νόμισμα ώστε να ζήσουμε καλύτερα ή ότι με έξοδο μόνο από την ΕΕ χωρίς να συγκρουστούμε με το κράτος και τα μονοπώλια μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα.

Η ΕΕ ήταν, είναι και θα είναι λυκοσσυμαχία γιατί εξασφαλίζει τα συμφέροντα των μονοπωλίων, δεν μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο. Ο λαός, το φοιτητικό κίνημα πλάι στο εργατικό χρειάζεται να αξιοποιήσει τα ρήγματα που δημιουργούνται στην ΕΕ, να δυναμώσει την πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ και οποιοδήποτε άλλο ιμπεριαλιστικό οργανισμό, κάνοντας κουμάντο αυτός στη ζωή του, στη μόρφωση που θα έχουν τα παιδιά του, στην εργασία του!

Κάθε νέος χρειάζεται να είναι σε ετοιμότητα μπροστά στις επικίνδυνες για το λαό εξελίξεις που σηματοδοτεί η ένταση των ελληνοτουρικών σχέσεων. Που εκφράζεται με τις προκλητικές δηλώσεις της Τούρκικης Κυβέρνησης και τις καθημερινές παραβιάσεις των συνόρων, όπως και από τους ψευτολεονταρισμούς της Ελληνικής Κυβέρνησης που ενισχύει τον εθνικισμό, φτάνοντας ακόμα και να ξεπλένει του φασίστες της ΧΑ με τις φιέστες που στήνει πχ Καστελόριζο.

Οι όποιες φωνές που καλλιεργούνται ότι η Τουρκία τα κάνει αυτά για εσωτερική κατανάλωση ή ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και θα την προφυλάξει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι στο όνομα αναβάθμισης της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας και η δημιουργία της σε διαμετακομιστικό κέντρο ενέργειας και εμπορευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους οξυμμένους ανταγωνισμούς που υπάρχουν και εκφράζονται στη περιοχή. Το ΝΑΤΟ που με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης ενίσχυσε την παρουσία του στο Αιγαίο είναι η πολεμική μηχανή των μονοπωλίων, που έχει εξοντώσει εκατομμύρια λαούς διεξάγοντας ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Είναι ψέματα ότι μπορεί να αποτελέσει ισορροπιστή στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των δυο χωρών.

Είναι ανάγκη παράλληλα με την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας να δυναμώσει η πάλη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές οργανώσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ, να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου που αποτελούν ορμητήριο ιμπεριαλιστικών πολέμων στη περιοχή.

Ο αγώνας μας είναι σύγχρονος και αναγκαίος γιατί παλεύουμε για

Ø  Να βρίσκουμε δουλειά με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάσαμε. Γιατί δεν γίνεται από την μία να αναπτύσσονται νέοι τομείς και κλάδοι στην οικονομία όπως τηλεπικοινωνίες, ενέργεια και από την άλλη να αυξάνεται η ανεργία, η ευελιξία, η δουλειά με το μπλοκάκι, η τζάμπα δουλειά και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Ø  Να μαθαίνουμε την επιστήμη μας ολοκληρωμένα, άρτια με βάση την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας που υπάρχει. Αυτό δεν χωρά στα παρωχημένα εργαστήρια και βιβλία που έχουμε, στα προγράμματα σπουδών που κατευθύνονται σε μείωση των βασικών μαθημάτων και στη διαμόρφωσή τους με κριτήριο το βαθμό πιστοποίησης τους που οδηγεί σε πτυχία και αποφοίτους πολλών ταχυτήτων. Αυτό δεν μπορεί να γίνει στο βαθμό που δεν εξασφαλίζονται με την ευθύνη του κράτους η σίτιση, η στέγαση, η μετακίνηση των φοιτητών.

Ø  Να συμβάλλουμε με την επιστήμη και την ερευνά μας στη ανάπτυξη της κοινωνίας και του λαού μας. Ώστε να μην θεωρείται δεδομένο ότι το 2017 με ένα σεισμό θα γκρεμίζονται σχολεία, με ένα χιονιά θα κλείνει το ρεύμα και με μια βροχή θα πλημμυρίζουν σπίτια.

Θέτουμε το δικό μας σχέδιο αντεπίθεσης

Πίσω από τα όνειρα και τις ανάγκες μας δεν κάνουμε βήμα!

Παλεύουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας, πιο μαχητικά, πιο μαζικά με αντοχή και δύναμη που βρίσκεται στο συλλογικό μας αγώνα:

Το επόμενο διάστημα πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας: 

 

·         Ενημερώνουμε, οργανώνουμε τη συζήτηση και αποκαλύπτουμε τα σχέδια της κυβέρνησης-ΕΕ-ΣΕΒ σε όλα τα αμφιθέατρα.

·         Καλούμε σε γύρο γενικών συνελεύσεων, συνελεύσεις ετών, ανοιχτές συνεδριάσεις των ΔΣ, συσκέψεις στους συλλόγους μας, συνεδριάσεις επιτροπών αγώνα.

·         Συνεχίζουμε σε κάθε σχολή της δράση μας οργανώνοντας εστίες αντίστασης και διεκδίκησης για δωρεάν βιβλία, φωτοτυπίες, κάρτες σίτισης.

·         Οργανώνουμε διήμερο δράσης σε όλους τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους στις 21-22/3.

Ιδιαίτερα για τις 21/3Μάρτη, που είναι η μέρα κατά του ρατσισμού, ανοίγουμε την συζήτηση μέσα στα αμφιθέατρα, για την ανάγκη αλληλεγγύης στα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, την απομόνωση του φασισμού και ρατσισμού,  τις αιτίες  του πολέμου, τον επικίνδυνο ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή.   Παίρνοντας πρωτοβουλίες  που θα συμβάλλουν στη ζωντάνια των συλλόγων πχ η διοργάνωση εκδήλωσης με συναυλία, θεατρικό δρώμενο, σκετσάκι κλπ, συνεχίζουμε την οργανωμένη αλληλεγγύη με μάζεμα σχολικών ειδών για τα προσφυγόπουλα, συνθήματα ενάντια στο φασισμό. Κλιμακώνουμε στις 22 Μαρτίου οργανώνοντας κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας για τα οξυμμένα ζητήματα των σχολών μας μαζί με τους μαθητές, στις 12:00.

·         Διεκδικούμε άμεση απόσυρση των χαφιεδομηχανημάτων απο τα ΜΜΜ και δωρεάν μετακίνηση για όλους τους φοιτητές και σπουδαστές.  Οργανώνουμε κινητοποιήσεις σε ΟΟΣΑ την Τρίτη 28/3.

·         Από τώρα προετοιμαζόμαστε για μεγάλη απεργιακή μάχη που οργανώνουν τα εργατικά σωματεία για το επόμενο διάστημα! Θέτουμε το ζήτημα στις διαδικασίες του συλλόγου μας, ανοίγουμε την κουβέντα πλατιά σε κάθε έτος και αμφιθέατρο για την ανάγκη μαζικής συμμετοχής του κάθε συλλόγου στην απεργία, για την ανάγκη κοινού συντονισμού του φοιτητικού με το εργατικό κίνημα!

·         Ξεκινάμε τη προετοιμασία των φεστιβάλ των συλλόγων. Συνεχίζουμε τη δημιουργία πολιτιστικών και αθλητικών ομάδων σε κάθε σύλλογο.

 

Θεατές στη σφαγή των δικαιωμάτων μας δε θα μείνουμε!

Συνεχίζουμε τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Δυναμώνουμε το ΜΑΣ, δυναμώνουμε τη Φωνή μας.

 

Για τις σπουδές και το μέλλον που μας αξίζει!

Comments are closed.