Κάλεσμα αγώνα , κοινής συμπόρευσης και δράσης στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους.

 

Ξεκινάμε τη νέα χρονιά συνεχίζοντας τη προσπάθειά μας να πάρουμε το πτυχίο μας, να μάθουμε ολοκληρωμένα το αντικείμενό μας καλωσορίζοντας τους νέους συναδέλφους μας που έχουν προσδοκίες για τη νέα τους ζωή.

Όλοι μας καθημερινά δίνουμε αγώνα για να μπορέσουμε να μάθουμε το αντικείμενο μας, να πάρουμε όσα περισσότερα εφόδια μπορούμε. Στη προσπάθειά μας αυτή αντιμετωπίζουμε εμπόδια, οικονομικές δυσκολίες, αγωνία για το αν θα καταφέρουμε να δουλέψουμε αύριο και με τι όρους.

Το δικαίωμα μας για μόρφωση-δουλειά- ζωή

θα το κερδίσουμε με τον αγώνα μας κόντρα σε όσους μας βάζουν εμπόδια, κυβερνήσεις-ΕΕ-ΔΝΤ και μεγαλοεπιχειρηματίες!

Η θέση κάθε φοιτητή και σπουδαστή που θέλει να σπουδάσει και να δουλέψει με δικαιώματα είναι στον αγώνα, στη συλλογική δράση και οργάνωση.

Ο κοινός αγώνας μας, η συμμετοχή στο φοιτητικό μας σύλλογο, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας για μόρφωση, δουλειά και ζωή είναι η μόνη επιλογή που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες δυσκολίες.

Ο καθένας μας θα είναι πιο δυνατός εάν όλοι μαζί ενωθούμε ενάντια σε αυτούς που μας έχουν δημιουργήσει τα προβλήματα. Παλιές και νέες κυβερνήσεις μας-ΕΕ-ΔΝΤ έχουν σχέδιο για τη ζωή μας! Να ζούμε εμείς στα «λίγα» για να κερδίζουν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες τα «πολλά». Όσο τους αφήνουμε αυτοί κερδίζουν και εμείς χάνουμε.

Ο αγώνας μας θα έχει αντοχή και διάρκεια εάν διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας. Παλεύοντας για να έχουμε όλους τους απαραίτητους όρους για να μάθουμε σε βάθος το αντικείμενό μας, για να μπορούμε όλοι να σπουδάζουμε χωρίς φραγμούς, για να μπορούμε να δουλέψουμε στο αντικείμενό μας με δικαιώματα, για να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της κοινωνίας και του λαού με την επιστήμη μας. Μαζί με το λαό, τους εργαζόμενους γιατί έχουμε κοινά συμφέροντα γιατί αύριο θα είμαστε εμείς αυριανή βάρδια των εργαζομένων

Η ζωή και οι σπουδές που έχουμε ανάγκη

είναι σε σύγκρουση με την ανάπτυξη των κερδών των μονοπωλίων!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πανηγυρίζει για τα πλεονάσματα που ματώνουν τις οικογένειες μας, για τις επενδύσεις που έρχονται και πατάνε πάνω στα τσακισμένα μας δικαιώματα. Η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αποκαλύπτει πως για τις μπίζνες και τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών πρέπει εμείς να πληρώσουμε δισεκατομμύρια για τους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ, να δεχτούμε η χώρα και η βάση της Σούδας να γίνει ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ακόμα να φέρουν πυρηνικά στον Άραξο, να ματώνουμε για τα πλεονάσματα.

«Δίκαιο» για τη κυβέρνηση είναι να παίρνει από εμάς και να τα δίνει στους εφοπλιστές, τους βιομήχανους και τους τραπεζίτες. Ενώ για τη ΝΔ είναι στη «φύση του ανθρώπου» εμείς να ζούμε με δυσκολίες και οι μεγαλοεπιχειρηματίες να κερδίζουν αμύθητα πλούτη!

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΝΔ και οι δυνάμεις που στηρίζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα θέλουν να μας πείσουν πως η διασύνδεση των πανεπιστήμιων και ΤΕΙ με την αγορά, η επιχειρηματικότητα και ο ανταγωνισμός θα συμβάλλουν ώστε να σπουδάσουμε και να ζήσουμε καλύτερα.

Τα παραπάνω εξυπηρετεί και ο νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την ανώτατη εκπαίδευση που πέρασε το καλοκαίρι και αποτελεί εφαρμογή του 4ου μνημονίου στη παιδεία. Γενικεύοντας τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, ενισχύοντας την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων, μετατρέποντας ακόμα περισσότερο τα ιδρύματα σε μαγαζιά που πουλούν γνώση και τους φοιτητές σε πελάτες.

Οι ανάγκες μας είναι κόντρα στο πανεπιστήμιο-επιχείρηση

που κάνει τους φοιτητές πελάτες.

Εμείς έχουμε ανάγκη να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια, με σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό, με φοιτητική μέριμνα. Με ουσιαστική στήριξη και μέτρα στους φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Σήμερα η κρατική χρηματοδότηση δεν μπορεί να καλύψει ούτε τα στοιχειώδη. Έχει μειωθεί στο 80% τα τελευταία 8 χρόνια με αποτέλεσμα τις σοβαρότατες ελλείψεις σε υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό. Μπροστά σε αυτή τη κατάσταση η κυβέρνηση συνεχίζει την υποχρηματοδότηση, προωθώντας παράλληλα συμφωνίες ιδρυμάτων με τράπεζες που οδηγούν σε νέα χρέη, τόκους και έλεγχο της λειτουργίας τους. Έχει το θράσος να παρουσιάζει για "κοινωνική πολιτική" τα 20,000 ευρώ που έταξε σε κάθε τμήμα- που δεν φτάνουν ούτε για φωτοτυπίες ενός μήνα!

Η κυβέρνηση δίνει ζεστό χρήμα σε εργολάβους και επιχειρηματίες με αποτέλεσμα να αμφισβητούνται τα συγγράμματα, η σίτιση, η συντήρηση και η καθαριότητα ανά πάσα στιγμή στο βαθμό που δεν εξυπηρετούνται τα κέρδη τους. Ενισχύει το μαύρο κουτί των ΕΛΚΕ από το οποίο τροφοδοτούνται τα ερευνητικά προγράμματα που εκμεταλλεύονται οι διάφοροι επιχειρηματίες. Βγάζει στο σφυρί τις περιουσίες των ιδρυμάτων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για εστίες, χώρους άθλησης και αναψυχής καλύπτοντας τις ανάγκες των φοιτητών για να προσελκύσουν επενδυτές και χορηγούς.

Ενώ το τελευταίο διάστημα υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους θεσμούς στα πλαίσια της 3ης αξιολόγησης να περικοπεί το ήδη πενιχρό στεγαστικό επίδομα που δίνεται κάθε χρόνο στους φοιτητές.

Σπουδάζουμε για να μάθουμε ολοκληρωμένα το αντικείμενό μας και να συμβάλλουμε με την επιστήμη μας στην ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου του λαού. Αυτό απαιτεί να ερχόμαστε σε επαφή με οργανωμένο τρόπο και με ευθύνη του κράτους με τους αντίστοιχους κλάδους, να μπορούμε να συνδυάζουμε τη θεωρία με την πρακτική εφαρμογή, να συμβάλλουμε στην αναπαραγωγή νέας γνώσης και τεχνολογίας.

Με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, την πολιτική παλιών και νέων κυβερνήσεων κριτήριο για το τι θα μάθουμε είναι ότι "πιάνει στην αγορά", ότι μπορεί να "προσελκύσει επενδυτές". Αυτό σημαίνει να είμαστε ευέλικτοι, με εφήμερες γνώσεις που συνεχώς θα επανακαρτιζόμαστε ακριβοπληρώνοντας μεταπτυχιακά, πιστοποιητικά και σεμινάρια.

Σε μια σειρά σχολές κόβονται μαθήματα που συμβάλλουν στην κατάκτηση θεωρητικών βάσεων γιατί θεωρούνται πολυτέλεια πχ φυσικές επιστήμες, αλλάζει ο προσανατολισμός τμημάτων με κριτήριο που υπάρχει μεγαλύτερη κερδοφορία, πετιούνται βασικά μαθήματα εκτός σπουδών με σκοπό να τα πληρώνουμε σε σεμινάρια αργότερα πχ ειδική αγωγή, παιδαγωγική επάρκεια, ξεναγοί κλπ. Ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αλλάζουν προγράμματα σπουδών ή είναι στον αέρα τα μαθήματα που διδασκόμαστε λόγω ελλείψεων σε καθηγητές ή εργαστηριακό εξοπλισμό.

Η πρακτική άσκηση είναι πολυτέλεια για λίγους, που μάλιστα πρέπει να αποδεχτούν να δουλεύουν χωρίς δικαιώματα, με καθυστερήσεις στους μισθούς και ανασφάλιστοι.

Τα κριτήρια που μας δημιουργούν μέσα και από τα αμφιθέατρα για την επιστήμη και το ρόλο μας είναι κόντρα με τις ανάγκες του λαού μας. Στις σχολές υγείας μας μαθαίνουν να αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς ως πελάτες, στα πολυτεχνεία να έχουμε κριτήριο τι είναι κατασκευαστικά πιο φτηνό και αναλώσιμο, να βρούμε την «πατέντα» που θα μας κάνει πετυχημένους.

Η απαίτηση των ΕΛΠΕ να υπάρξει στημένη έρευνα από τους επιστήμονες που χρηματοδοτεί για να καθησυχάσει τους κάτοικους της περιοχής ότι δήθεν η δυσοσμία από τη βιομηχανική περιοχή δεν έχει επιπτώσεις αποδεικνύει τι σημαίνει να «δίνουμε το μυαλό μας» για να κερδίζουν οι διάφοροι χορηγοί και επενδυτές.

Θέλουμε να δουλέψουμε στο αντικείμενο που σπουδάζουμε, το πτυχίο μας να έχει όλη την απαραίτητη γνώση το επάγγελμά μας, να σταματήσουμε να πληρώνουμε πιστοποιήσεις και μεταπτυχιακά για να έχουμε πρόσβαση στο επάγγελμα μας. Η δουλειά μας να είναι μόνιμη και σταθερή, με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Με ευθύνη του κράτους και των πανεπιστημίων να υπάρχουν προγράμματα επιμόρφωσης δωρεάν στους απόφοιτους για να μπορούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας στο αντικείμενο και τον κλάδο μας.

Η κυβέρνηση διαφημίζει τον εργασιακό μεσαίωνα που μας περιμένει ως «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας». Οι ελάχιστες θέσεις εργασίας που ανοίγουν στηρίζονται σε ελαστικές σχέσεις, στα εξοντωτικά ωράρια, σε ατομικές συμβάσεις εργασίας που ενισχύουν τους όρους εκμετάλλευσης, σε μισθούς πολύ πίσω από τις βασικές ανάγκες.

Βαφτίζουν «στήριξη των ανέργων» την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας που δίνεται πλέον στους εργοδότες για να μας πάρουν για δουλειά, τους πληρώνουμε για να δουλεύουμε δηλαδή! «Στήριξη των νέων» την ώθηση των start up επιχειρήσεων, κρύβοντας ότι τέτοιες επιχειρήσεις υπάρχουν χρόνια και τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Μόνο μία στις 20 start-up επιχειρήσεις μπορεί και επιβιώνει, ενώ οι υπόλοιπες είτε κλείνουν είτε εξαγοράζονται από μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, ενώ οι επιστήμονες και τεχνικοί που καταπιάστηκαν με αυτές έμειναν καταχρεωμένοι και χωρίς δουλειά.

Τα πολλά πτυχία που υπάρχουν στον ίδιο κλάδο, δημιουργώντας κατηγορίες αποφοίτων, οδηγούν να πέφτουν τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω. Όπως στους μηχανικούς που η κατηγοριοποίηση αξιοποιήθηκε ώστε όλοι πλέον (είτε απόφοιτοι ΑΕΙ είτε ΤΕΙ κλπ) να δουλεύουν με το μπλοκάκι, να ακριβοπληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές ακόμα και εάν είναι άνεργοι, να κυνηγάνε μια ζωή «κλάσεις» για να μπορούν να βάλουν υπογραφή σε έργα.

Τα πτυχία μετατρέπονται σε κουρελόχαρτα αφού δεν κατοχυρώνουν τη πρόσβαση στο επάγγελμα. Οι απόφοιτοι της φιλοσοφικής και των θετικών σχολών για να διδάξουν θα πρέπει να πληρώσουν την παιδαγωγική επάρκεια, οι μηχανικοί για να κάνουν ελέγχους θα πρέπει να πληρώσουν αντίστοιχες πιστοποιήσεις, στις ιατρικές ενισχύονται οι εξετάσεις και τα φίλτρα για να πάρεις και να τελειώσεις την ειδικότητα.

Έχουμε μια ολόκληρη ζωή μπροστά μας, δεν θα τη θυσιάσουμε!

Σωτήρες υπάρχουν μόνο στα παραμύθια! Στον αγώνα είναι η ελπίδα!

Μαζικοποιούμε τους συλλόγους μας, τις διαδικασίες τους, συμμετέχοντας στις γενικές συνελεύσεις, παίρνοντας το λόγο για τα ζητήματα που μας απασχολούν Οργανώνουμε τον αγώνα μας σε κάθε τμήμα, έτος και σχολή. Με συνελεύσεις ετών και τμημάτων, εκλέγοντας αντίστοιχα επιτροπές για το συντονισμό του αγώνα μας. Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση! Δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια μπροστά στα προβλήματα που μας δημιουργούν η πολιτικής κυβερνήσεων-ΕΕ-ΔΝΤ που στηρίζουν τα κέρδη των επιχειρηματιών. Με τον αγώνα μας να τους δυσκολέψουμε να εφαρμόζουν παλιά και νέα μνημόνια. Δίνουμε απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης, ΝΔ και των δυνάμεων του συστήματος που θέλουν συλλόγους «νεκροζώντανους», υποστηρικτές της αντιλαϊκής πολιτικής, στις εντολές διοικήσεων και υπουργείων. Παλεύουμε μαζί με τον εργαζόμενο λαό, τα σωματεία και τους φορείς των εργαζομένων, των μικρών αγροτών και επαγγελματιών. Στο πλευρό του ΠΑΜΕ που συσπειρώνει σωματεία και εργαζομένους που δίνουν καθημερινό αγώνα με την εργοδοσία, τις κυβερνήσεις, τον εργοδοτικό συνδικαλισμό.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ- ΕΞΩ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΩΝ ΕΣΤΙΩΝ, ΣΙΤΙΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ-ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΤΥΧΙΟ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ. ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ.

ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΟΛΗ Η ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΑΦΟΜΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ.

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ.

ΜΟΝΙΜΟ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ

  • Στηρίζουμε τα φοιτητικά και σπουδαστικά συλλαλητήρια που διοργανώνονται σε κάθε πόλη στις 7 Νοέμβρη.

  • Οργανώνουμε σε κάθε σχολή μπαράζ κινητοποιήσεων στις διοικήσεις απαιτώντας να λυθούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

  • Παίρνουμε πολύμορφες πρωτοβουλίες όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν με διοργάνωση αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων στους συλλόγους. Ανοίγουμε μέτωπο με το φασισμό και τον εθνικισμό.

  • Δίνουμε το χέρι μας στους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων διεκδικώντας να απεμπλακεί η χώρα μας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη περιοχή, την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

 

 

Πανελλαδική Γραμματεία

Comments are closed.