7 ΝΟΕΜΒΡΗ βουλιάζουμε την Πάτρα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Φοιτητικοί Σύλλογοι: Μηχανικοί ΗΥ,Φυσικού, Πολιτικών Μηχανικών , Οικοτρόφων Εστίας (ΣΟΦΕΠ), ΣΤΕΦ, ΣΕΥΠ, ΣΔΟ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ,ΔΠΦΠ Αγρινίου

Η αρχή της χρονιάς αποτελεί νέο ξεκίνημα για κάποιους φοιτητές και συνέχεια των παλιών για να αποκτήσουμε το πτυχίο μας . Έχουμε δίψα για γνώση , πείσμα στο να αποκτήσουμε γνώση πάνω στο αντικείμενο μας . Είμαστε παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών στη πλειοψηφία μας . Είμαστε παιδιά που αναζητήσαμε μεροκάματο από μικροί , που αγωνιστήκαμε μαζι με τους γονείς μας για να μην στερούμαστε τα αυτονόητα .

Το πρώτο “αγωνιστικό μάθημα”……….. δόθηκε…………

Ο ατομικός μας δρόμος όμως δεν αρκεί . Χρειάζεται οργανωμένο αγώνα ο ένας πλάι στον άλλον . Αγώνα με συλλογική δουλειά μεσα από τους συλλόγους μας και με κατάλληλο προσανατολισμό . Ο προσανατολισμός μας βαράει στη πραγματική αιτία των προβλημάτων , τη Κυβέρνηση-ΕΕ και τις επιχειρήσεις που κερδοσκοπούν στις πλάτες μας .. Αυτό έδειξε και η προσπάθεια των πρωτοετών φοιτητών το προηγούμενο διάστημα μπροστά στην οργάνωση κινητοποιήσεων για τη στέγαση και τα συγγράμματα .Οι κινητοποιήσεις αυτές αφήνουν σοβαρή παρακαταθήκη για τη συνέχεια της χρονιάς.

Τα παραμύθια της Κυβέρνησης περι δίκαιης ανάπτυξης

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει στη νεολαία ότι οι επιδιώξεις της μας ωφελούν . Ότι διαμορφώνει επενδυτικό κλίμα και περνάει στην ανάπτυξη την οικονομία . Θέλει να μας πείσει ότι πλέον περνάμε σε περίοδο ανακούφισης που τα προβλήματα της νεολαίας και των οικογενειών μας θα λυθούν. Παρουσιάζει τον εαυτό της ως καλύτερο διαχειριστή της κατάστασης λέγοντας ότι έρχονται καλύτερες μέρες.

Για αυτή τη προσπάθεια παίρνει τα συγχαρητήρια από το κ Νταισεμπλουμ στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Παρα τα παραμύθια τους εμείς δεν τους εμπιστευόμαστε

Είναι οι ίδιοι που έλεγαν ότι θα σκίσουν τα μνημόνια και όχι μονο δεν το έκαναν αλλά υπέγραψαν άλλα δύο. Επίσης είναι η ίδια που συνεχίζει τη φοροληστεία των φτωχών λαϊκών οικογενειών . Ετοιμάζουν την απαγόρευση της απεργίας και περιορίζουν τη συνδικαλιστική δράση μεσα στους χώρους δουλειάς και στις σχολές..Συνεχίζουν το χτύπημα στο εισόδημα των οικογενειών μας αυξάνοντας περαιτέρω τους φόρους , κόβοντας προνοιακά επιδόματα και συντάξεις , εφαρμόζοντας τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς .

Γνωρίζουμε καλά ποια είναι η ανάπτυξη που μας τάζουν.

Δεν μπορεί καλύψει τις ανάγκες μας και τα ονειρά μας για το μέλλον !

Οι μύθοι που καλλιεργεί η Κυβέρνηση και η πραγματικότητα είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.

Έχουμε ζήσει στο πετσί μας, ότι δίκαιη ανάπτυξη για αυτούς σημαίνει για εμάς:

 • Να πληρώνουμε και για τον αέρα που αναπνέουμε στις σχολές, για τη σίτιση , τη στέγαση και τη μετακίνηση !

 • Να βάζουμε το χέρι στην τσέπη για να αποκτούμε γνώσεις και δεξιότητες, με μεταπτυχιακά, ημερίδες, συνέδρια , πιστοποιήσεις.

 • Να έχουμε ελλείψεις σε καθηγητές, εργαστήρια , υλικά, αφού τα χρήματα των προϋπολογισμών για την παιδεία κατεύθυνονται σε επιδοτήσεις στο κεφάλαιο

 • Να μας διακατέχει η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα για το αν θα βρούμε δουλειά στο αντικείμενο που σπουδάζουμε.

 • Να δουλεύουμε στο τουρισμό το καλοκαίρι ήλιο με ήλιο και να παίρνουμε μεροκάματο που δεν έχει καμία σχέση με τα κέρδη που βγάζουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού!

 • Να είμαστε απροστάτευτοι από τους εργοδότες στους χώρους δουλειάς , χωρίς ασφάλιση , χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

 • Οι οικογένειες μας να μην ξέρουν ποιο λογαριασμό να πρωτοπληρώσουν , και πολλές να βρίσκονται στο φάσμα του πλειστηριασμού ή της διακοπής του ρεύματος.

 

Η μόρφωση-δουλειά-η ζωής μας κερδίζεται στον αγώνα απέναντι σε Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ!

 • Θέλουμε να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια και όχι να δίνονται 6,7 δις σε επενδυτικά προγράμματα ,Η υποχρηματοδότηση των σχολών (-80% τα τελευταία χρόνια), τα δάνεια που κλείνει η κυβέρνηση με τις τράπεζες και προσθέτουν χρέη και τόκους στα ιδρύματα, η χρηματοδότηση των ΕΛΚΕ που κάνουν πάρτι οι επιχειρηματίες ξεζουμίζοντας τα κρατικά κονδύλια. Να μένουν 140 φοιτητές εξω από την εστία λόγο έλλειψης δωματίων ή στο Αγρίνιο να μην έχουν κάν φοιτητικές εστίες . , Χώρους άθλησης και αναψυχής και η συζήτηση για περικοπή ακόμα και του πενιχρού στεγαστικού επιδόματος αποδεικνύουν πως παλιές και νέες κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τις ανάγκες μας για σπουδές ως κόστος που ο καθένας θα πρέπει «να την παλέψει μόνος του».

 • Θέλουμε να σπουδάσουμε για να μάθουμε ολοκληρωμένα το αντικείμενό μας και να συμβάλλουμε με την επιστήμη μας στην ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου του λαού και όχι για να βγάζουν όλο και περισσότερα κάρδη οι επιχειρήσεις του κλάδου που σπουδάζουμε . Όσο μαθαίνουμε ότι «θέλει η αγορά» οδηγεί στο να παίρνουμε σκόρπιες γνώσεις, χωρίς στέρεο θεωρητικό και επιστημονικό υπόβαθρο. Πετσοκόβονται τα προγράμματα σπουδών με κριτήριο να κόβονται μαθήματα που συμβάλλουν στην κατάκτηση θεωρητικών βάσεων γιατί θεωρούνται πολυτέλεια, πετιούνται βασικά μαθήματα εκτός σπουδών με σκοπό να τα ακριβοπληρώσουμε σε σεμινάρια αργότερα, μένουν στον αέρα βασικά μαθήματα λόγω ελλείψεων σε καθηγητές ή εργαστηριακό εξοπλισμό.

 • Θέλουμε να δουλέψουμε στο αντικείμενο που σπουδάζουμε, το πτυχίο μας να έχει όλη την απαραίτητη γνώση το επάγγελμά μας, να σταματήσουμε να πληρώνουμε πιστοποιήσεις και μεταπτυχιακά για να έχουμε πρόσβαση στο επάγγελμα μας. Η κυβέρνηση διαφημίζει τον εργασιακό μεσαίωνα που μας περιμένει ως «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας». Κυβερνήσεις-ΕΕ και ΣΕΒ επιδιώκουν την ευελιξία και την κινητικότητα που οδηγούν: στην κατηγοριοποίηση των αποφοίτων με αποτέλεσμα να πέφτουν τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω, τα πτυχία να μετατρέπονται σε κουρελόχαρτα αφού δεν κατοχυρώνουν τη πρόσβαση στο επάγγελμα. Οι απόφοιτοι των καθηγητικών σχολών για να διδάξουν θα πρέπει να πληρώσουν την παιδαγωγική επάρκεια, οι μηχανικοί για να κάνουν ελέγχους θα αντίστοιχες πιστοποιήσεις, στις ιατρικές ενισχύονται οι εξετάσεις και τα φίλτρα για να πάρεις και να τελειώσεις την ειδικότητα.

ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ

Γιατί αυτός ο αγώνας είναι η μοναδική μας επιλογή! Στη πάλη για τα οξυμένα ζητήματα των σχολών μας έχουμε συμμάχους ο καθένας το διπλανό μας και τους εργαζόμενους γονείς μας .Δεν παριμένουμε από κάποιον άλλον να μας λύσει τα προβλήματα. Απο σωτήρες χορτάσαμε .

Δεν ισχύει ότι τίποτα δεν αλλάζει. Όταν παλεύουν οι φοιτητές ενωμένοι βάζοντας τον πραγματικό αντίπαλο απέναντι τους έχουν αποτελέσματα . Ο αγώνας μας δεν έχει σταματημό αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας .

Χωρίς τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Η ανασφάλιστη εργασία και όλα αυτά που σήμερα θεωρούνται δεδομένα είναι αποτέλεσμα αγώνων . Αυτοί οι αγώνες είχαν ταξικό περιεχόμενο και δράση .

Με βάση αυτό το επόμενο διάστημα καλούμε σε

 

 1. Μαζικό ξεσηκωμό μεσα στις σχολές .Μπαράζ κινητοποιήσεων σε Προέδρους , τμήματα καθηγητών , Πρυτανεία .

 2. Κινητοποίηση στη περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να κατατεθούν τα αιτήματα των φοιτητών .

 3. Συνάντηση με το Δήμαρχο της Πάτρας για να συζητήσουμε πανω στα οξυμένα ζητήματα των σχολών .

 4. Μηχανοκίνητη πορεία στο Κέντρο της Πάτρας στο κέντρο της Πάτρας για να ενημερώσουμε όλη τη πόλη για τη πορεία των συλλόγων και τα αιτήματα που διεκδικούν.

 5. Κλιμακώνουμε με οργάνωση και συμμετοχή στο συλλαλητήριο φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων της περιοχής στη Πάτρα στις 7 Νοέμβρη με σύνθημα «Θέλουμε να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια , Να δουλεύουμε στο αντικείμενο μας .» Θέλουμε το συλλαλητήριο να αποτελέσει κάλεσμα μαζικού συναγερμού σε όλη τη Πάτρα και να αποτελέσει απάντηση στη Κυβέρνηση και τη πολιτική της .

Comments are closed.