Πανελλαδικός Συντονισμός Φοιτητικών Συλλόγων για την Παιδαγωγική Επάρκεια

Ιστορικού-Αρχαιολογικού ΕΚΠΑ, Δασκάλων ΕΚΠΑ, Νηπιαγωγών ΕΚΠΑ, Γεωγραφίας Χαροκοπείου, Φυσικού Ιωαννίνων, Νηπιαγωγών Ιωαννίνων, Βιολογικών Εφαρμογών Ιωαννίνων, Μαθηματικού Σάμου, Στατιστικής Σάμου, Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Σάμου, Φιλοσοφικής Ρεθύμνου, Μαθηματικού Ηρακλείου, Φυσικού Ηρακλείου, Βιολογικού Ηρακλείου, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Ηρακλείου, Φυσικού ΑΠΘ, Ιστορικού -Αρχαιολογικού ΑΠΘ

Όχι στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο μας!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πατώντας πάνω στους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, έρχεται να αποσπάσει πλήρως την παιδαγωγική-διδακτική επάρκεια από το πτυχίο, προσθέτοντας νέα εμπόδια μεταξύ πτυχίου και επαγγέλματος!

Οι αλλαγές που φέρνει το Υπουργείο Παιδείας βασίζονται στην πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) που προβλέπει:

1. η πιστοποίηση της επάρκειας να αποσπαστεί από το πτυχίο και να περάσει στην ευθύνη ειδικής Δομής ή ειδικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με την παρακολούθηση ενός κύκλου 6 μαθημάτων παιδαγωγικού-διδακτικού χαρακτήρα, μέσα στα οποία εντάσσεται και η πρακτική άσκηση. Αυτή η Δομή θα ελέγχει και θα πουλάει την πιστοποίηση στους απόφοιτους με δίδακτρα!

2. Ο φοιτητής πρέπει να αποκτά ¨…εφάμιλλη ικανότητα διδασκαλίας των αντικειμένων της συνολικής επιστημονικής περιοχής στην οποία εντάσσεται η εξειδίκευσή του (π.χ. Χημικός να μπορεί να διδάξει όλες τις Φυσικές Επιστήμες)¨.

Ουσιαστικά τσουβαλιάζονται διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα και ενισχύεται αυτό που συμβαίνει ήδη στα σχολεία με τις πολλαπλές αναθέσεις μαθημάτων. Φτάνουν στο σημείο να προτείνουν τα εξής τραγελαφικά:

– ο γεωλόγος να διδάσκει Βιολογία και το αντίστροφο!

– οι απόφοιτοι Πληροφορικής να διδάσκουν Γεωμετρία και Άλγεβρα με τις γνώσεις που είχαν αποκτήσει οι ίδιοι στο σχολείο, αφού για την επιστήμη τους δεν διδάσκονται τέτοια μαθηματικά!

– στους ίδιους καθηγητές να γίνεται ανάθεση για τα μαθήματα: Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες, Ιστορία, Οικονομικά, ΑΟΔΕ (Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων) και Θρησκευτικά! Θα μπορεί να ανατίθεται, πχ στον θεολόγο να διδάσκει Ιστορία ή Οικονομικά!

3. Λόγω του μεγάλου αριθμού των αποφοίτων που θα θέλουν πιστοποίηση για να μπουν στην εκπαίδευση ¨…οι ειδικές Δομές ή Τμήματα μπορούν να εφαρμόσουν ειδικά κριτήρια προτεραιότητας ή και επιλογής” Δηλαδή, μπαίνει ακόμα ένα φίλτρο-εμπόδιο που θα πετάει έξω πολλούς από όσους θελήσουν να αποκτήσουν το πιστοποιητικό μετά το πτυχίο.

Για ποιο λόγο γίνονται οι αλλαγές ;

  • Θέλουν να φτιάξουν μια κερδοφόρα αγορά τίτλων και πιστοποιητικών επάρκειας. Τα πανεπιστήμια μας μετατρέπονται σε σούπερ μάρκετ γνώσης που θα πουλάνε πανάκριβα την παιδαγωγική επάρκεια και εμείς σε πελάτες που θα την αγοράζουμε. Ηδη το ΕΚΠΑ πουλά πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας με δίδακτρα 700 ευρώ!
  • Σήμερα που οι προσλήψεις εκπαιδευτικών έχουν μηδενιστεί, παρά τα χιλιάδες κενά στα σχολεία, θέλουν να κλείσουν και άλλο την στρόφιγγα για το πόσοι θα δουλέψουν στην Εκπαίδευση. Για αυτό αυξάνουν και τα εμπόδια μεταξύ πτυχίου και επαγγέλματος. Το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας θα έρθει να προστεθεί στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, το κυνήγι μοριοδοτήσεων, τους πίνακες αναπληρωτών, τον θεσμό του δόκιμου εκπαιδευτικού, δηλαδή στα δεκάδες φίλτρα που ήδη υπάρχουν και δεν μετράνε την γνώση αλλά το πόσοι θα δουλέψουν στην εκπαίδευση, με βάση τις επιταγές των μνημονίων και τα συνεχώς μειωμένα χρήματα για τα σχολεία!
  • Με τις πολλαπλές αναθέσεις μαθημάτων θέλουν να καλύψουν τα κενά χωρίς να προσλάβουν το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό.

 

Η απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο μας δεν θα περάσει!

Καλούμε όλους τους φοιτητές να αγωνιστούμε για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την παιδαγωγική επάρκεια!

Απαιτούμε:

Καμία σκέψη για απόσπαση της παιδαγωγικής-διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο.

Όλη η απαραίτητη γνώση για την εξάσκηση του επαγγέλματος να δίνεται στο πτυχίο. Στελέχωση των πανεπιστημιακών τμημάτων με όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό και γενναία χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων των αναγκών, για την πρακτική άσκηση.

Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων για την κάλυψη των άμεσων αναγκών λειτουργίας των σχολείων. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών.

Κατάργηση του πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας, του θεσμού του δόκιμου εκπαιδευτικού, όλων των εμποδίων για την εξάσκηση του επαγγέλματος! Το πτυχίο να αποτελείτημοναδική προϋπόθεση για δουλειά.

Ετήσια περιοδική επιμόρφωση για όλους τους εκπαιδευτικούς, με πλήρη απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα, η οποία να υπηρετεί τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. Επιμόρφωση ενιαία, δημόσια και δωρεάν, μέσα από παιδαγωγικές σχολές, με κεντρική κρατική ευθύνη και πλήρη και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση.

– Πρακτική άσκηση πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!

Συντονιζόμαστε πανελλαδικά όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι!

Καλούμε όλους τους φοιτητές και τους συλλόγους σε:

  • Γενικές Συνελεύσεις, συνελεύσεις σε έτη και τμήματα για να ενημερωθούν για τις αλλαγές και να οργανώσουμε μαζί την πάλη μας.
  • Κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των τμημάτων και των ιδρυμάτων.

Comments are closed.