Κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά!

Εκτελεστική Γραμματεία

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με το νόμο που ψήφισε το καλοκαίρι γενικεύει τα δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά! Καλεί όλα τα τμήματα μέχρι τις 30 Απρίλη να επανακαθορίσουν τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών τους, κρατώντας βιβλίο εσόδων-εξόδων, κοστολογώντας ποια είναι κερδοφόρα. Διαμορφώνει, ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας στον τομέα της εκπαίδευσης, με τα ΑΕΙ να γίνονται επιχειρήσεις που θα κάνουν μπίζνες με τις τσέπες των φοιτητών. Ουσιαστικά τα ΑΕΙ θα πουλούν πανάκριβα μεταπτυχιακά στους φοιτητές αποκλείοντας όλους όσοι δεν μπορούμε να πληρώσουμε. Καταργεί ουσιαστικά το δικαίωμα μας στη μόρφωση!

Αυτό για εμάς σημαίνει το εξής:

  • Τα δίδακτρα γενικεύονται ακόμα και σε μεταπτυχιακά που μέχρι τώρα, κάτω από την πίεση μας, ήταν δωρεάν.
  • Καταργούνται μεταπτυχιακά με κριτήριο το ότι “δεν πουλάνε”, ή μειώνονται τα εξάμηνα φοίτησης, δηλαδή τα μαθήματα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας.

 

Το δικαίωμα στη μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα! Κανένας φοιτητής να μην πληρώσει!

 

Η κυβέρνηση βλέπει τις ανάγκες μας σαν κόστος. Την ίδια στιγμή που μετατρέπουν τα πτυχία μας σε διαβατήρια για την ανεργία έρχονται να βάλλουν κι άλλα εμπόδια στο δικαίωμα μας στη μόρφωση, στη δουλειά πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας!

Δε μασάμε στα παραμύθια της κυβέρνησης ότι «στηρίζει τους οικονομικά αδύνατους φοιτητές να συμμετάσχουν χωρίς δίδακτρα στα μεταπτυχιακά». Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που γενικεύει τα δίδακτρα, που τσακίζει τις οικογένειες μας και αναγκάζει χιλιάδες φοιτητές να παρατήσουν ή να δουλέψουν παράλληλα με τις σπουδές τους για να τα βγάλουν πέρα. Καμία έκπτωση δεν υπάρχει για φοιτητές με οικογενειακό εισόδημα από 10500 ευρώ, ενώ τα δίδακτρα μπορεί να υπερβαίνουν μέχρι και το επίσημο οικογενειακό εισόδημα!

 

Κόντρα στα σχέδια τους, δίνουμε οργανωμένη και συλλογική απάντηση!

 

Τώρα πρέπει να δυναμώσει η οργανωμένη διεκδίκηση μέσα από τους συλλόγους μας! Με γενικές συνελεύσεις, συνελεύσεις σε όλα τα τμήματα, παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των τμημάτων και των ιδρυμάτων! Μπλοκάρουμε την γενίκευση των διδάκτρων στις συνελεύσεις τμημάτων που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα! Αντιπαλεύουμε τις διοικήσεις που υλοποιούν αυτή την πολιτική και αντί να διεκδικήσουν επαρκή χρηματοδότηση, «διεκδικούν» να μας φορτώσουν περισσότερα δίδακτρα.

 

Διεκδικούμε :

  • Άμεση κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Καμία σκέψη για γενίκευση των διδάκτρων ή για «περικοπές» στα εξάμηνα, μαθήματα. Η παιδεία είναι δικαίωμα όχι εμπόρευμα.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των φοιτητών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών.
  • Τα έσοδα των ΕΛΚΕ να εντάσσονται στους τακτικούς προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων.
  • Όλη η απαραίτητη για την εξάσκηση του επαγγέλματος να δίνεται στο πτυχίο. Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά. Όχι στο κυνήγι των πανάκριβων πιστοποιήσεων και σεμιναρίων.
  • Περιοδική επιμόρφωση για όλους τους αποφοίτους πάνω στις εξελίξεις της επιστήμης τους. Επιμόρφωση ενιαία, δημόσια και δωρεάν, με κεντρική κρατική ευθύνη, πλήρη και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση.
  • Οι ώρες διδασκαλίας των ΔΕΠ στα μεταπτυχιακά να προσμετρούνται όπως και οι ώρες διδασκαλίας στα προπτυχιακά μαθήματα και να καλύπτονται από το μισθό τους.

 

28 Μαρτίου προχωράμε σε κινητοποιήσεις ενάντια στα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά

Comments are closed.