Συναγερμός! Νέο χτύπημα στην παιδαγωγική επάρκεια των πτυχίων μας! Ολοι στην κινητοποίηση Πέμπτη 7/6 στις 18:30 στα Προπύλαια!

Σαν τον κλέφτη το Υπουργείο Παιδείας έρχεται να χτυπήσει την παιδαγωγική επάρκεια των πτυχίων μας, με τροπολογία που κατέθεσε την Τετάρτη 6/6 σε άσχετο νομοσχέδιο για τις Δομές Εκπαίδευσης (!), το οποίο ψηφίζεται την Πέμπτη 7/6!!!!

Η τροπολογία της κυβέρνησης δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Όλο το προηγούμενο διάστημα το ΙΕΠ, η Ευρωπαϊκή Ένωση μιλούσαν για την ανάγκη να πεταχτεί η παιδαγωγικη επάρκεια εκτός πτυχίου. Η τροπολογία είναι συνέχεια του νόμου Διαμαντοπούλου που άνοιγε το δρόμο για την απόσπαση της επάρκειας.

Παρά τα όσα επιχειρεί να προβάλλει το Υπουργείο, ότι δήθεν καταργεί τις σχετικές διατάξεις του νόμου Διαμαντοπούλου, οι σκόπιμα ασαφείς διατάξεις της υπουργικής τροπολογίας δεν μπορούν να κρύψουν ότι:

  • Δεν είναι δεδομένο για κανέναν ότι το πτυχίο και μόνο αρκεί για να εργαστεί στην εκπαίδευση, αφού η απόκτηση του πτυχίου δεν συνεπάγεται αυτόματα και αναγνώριση παιδαγωγικής επάρκειας και αυτή εξαρτάται από την απόφαση του κάθε Τμήματος. Φτάνουν έτσι στον παραλογισμό ακόμα και για τα παιδαγωγικά τμήματα να χρειάζεται ειδική επιπλέον απόφαση κατοχύρωσης της επάρκειας στο πτυχίο!
  • Τα μαθήματα που θα χρειάζεται να παρακολουθήσουν οι φοιτητές προκειμένου να τους πιστοποιηθεί η παιδαγωγική επάρκεια δεν αποτελούν απαραίτητα μέρος του προγράμματος σπουδών τους, αλλά μπορεί να είναι πρόσθετα σε σχέση με τα απαιτούμενα για τη λήψη του πτυχίου. Έτσι, γίνεται ένα ακόμα βήμα στη μετατροπή του πτυχίου σε “ατομικό μενού” μαθημάτων. Χτυπάνε δηλαδή τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα μας!
  • Όσοι έχουν ήδη αποφοιτήσει, δε θεωρείται δεδομένο ότι έχουν ήδη (από τα χρόνια των σπουδών τους και με βάση το πτυχίο τους) την παιδαγωγική επάρκεια. Αντίθετα, είναι στη διακριτική ευχέρεια των Τμημάτων να αποφασίσουν αν θα τους πιστοποιηθεί, ειδάλλως θα κληθούν να παρακολουθήσουν επιπλέον μαθήματα.
  • Μάλιστα, δεδομένου ότι τα Τμήματα θα βάζουν “κόφτη” στο πόσοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα αυτά κάθε χρόνο, δημιουργούνται ερωτηματικά για το εάν κατηγορίες εκπαιδευτικών  που έχουν ήδη υπηρετήσει ως αναπληρωτές, θα βρεθούν πάλι στον αέρα, αν δε “χωρέσουν” στα επιπλέον μαθήματα.
  • Στο κείμενο της τροπολογίας έχει παραληφθεί η λέξη “δωρεάν” μπροστά από τα μαθήματα αυτά που θα προσφέρουν τα Τμήματα για την πιστοποίηση της παιδαγωγικής επάρκειας των αποφοίτων, παρότι αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.

 Εδώ και τώρα απαιτούμε:

  • Όλη η απαραίτητη γνώση για την εξάσκηση του επαγγέλματος να δίνεται μέσα στο πτυχίο. Καμία σκέψη για απόσπαση της παιδαγωγικής-διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο.
  • Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στη δουλειά. Κατάργηση όλων των εμποδίων για την εξάσκηση του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού.
  • Ετήσια περιοδική επιμόρφωση για όλους τους εκπαιδευτικούς, η οποία να υπηρετεί τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. Επιμόρφωση ενιαία, δημόσια και δωρεάν, μέσα από παιδαγωγικές σχολές, με κεντρική κρατική ευθύνη και πλήρη και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση.

Comments are closed.