Άμεση καταβολή του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος. Ανακαίνιση τώρα των εστιών!

Εκτελεστική Γραμματεία

Την Τρίτη 31/7 ολοκληρώνεται η υποβολή αιτήσεων για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα. Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους έχουν κάνει ήδη αίτηση.

Το φοιτητικό επίδομα αποτελεί μια μικρή βοήθεια που δε χαρίστηκε από κανέναν αλλά αποτελεί και αυτό μία κατάκτηση των αγώνων του φοιτητικού κινήματος. Είναι μια «ανάσα» για πολλές οικογένειες που στενάζουν από τη φοροληστεία και τις μειώσεις μισθών-συντάξεων, που συνεχίζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Όμως το φοιτητικό επίδομα, που δίνεται σήμερα, δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών και τα μεγάλα έξοδα στέγασης. Αποκλείει χιλιάδες φοιτητές που δεν έχουν κατορθώσει να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις σπουδές τους ή να περάσουν τα μισά μαθήματα του προηγούμενου έτους, ανάμεσά τους χιλιάδες εργαζόμενους φοιτητές που δυσκολεύονται να συνδυάσουν σπουδές και δουλειά. Αποκλείει εκατοντάδες αλλοδαπούς φοιτητές που δεν έχουν εκδώσει Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας. Αλλά και τους φοιτητές σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη που μένουν αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τη σχολή τους (πχ στη Μάνδρα ή στο Κρυονέρι Αττικής) και αναγκάζονται να νοικιάζουν σπίτι για να παρακολουθούν τα μαθήματά τους.  Ταυτόχρονα η καταβολή του επιδόματος σε πολλούς δικαιούχους καθυστερεί για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα πολλοί να το λάβουν τον …επόμενο χρόνο!

Την ίδια στιγμή οι ελάχιστες εστίες που υπάρχουν δεν αρκούν για όσους έχουν ανάγκη. Πολλές απο αυτές αντιμετωπίζουν μεγάλα κτιριακά προβλήματα, ελλείψεις σε συντήρηση, σίτιση, θέρμανση, επιβάλλον νοίκια. Ορισμένες φτάνουν στο σημείο να ξεσπιτώνουν τους οικότροφους κάθε καλοκαίρι για να νοικιάσουν τα δωμάτιά τους!

Για αυτό το λόγο καλούμε κάθε φοιτητικό και σπουδαστικό σύλλογο, κάθε φοιτητή, να μην συμβιβαστεί με την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά μαζί να οργανώσουμε τον αγώνα και να διεκδικήσουμε:

  • Γενναία αύξηση του φοιτητικού επιδόματος για όσους το έχουν ανάγκη, χωρίς αποκλεισμούς.
  • Άμεση καταβολή του στεγαστικού επιδόματος.
  • Έκτακτη και άμεση οικονομική ενίσχυση στους φοιτητές που επλήγησαν από τις  πυρκαγιές και στις οικογένειές τους.
  • Ανέγερση νέων εστιών σε κάθε πόλη όπου υπάρχουν τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιώτες και νοίκια. Μέχρι τότε να εξασφαλιστεί η δωρεάν στέγαση των φοιτητών σε ξενοδοχεία με κρατική δαπάνη.
  • Άμεση ανακαίνιση των υπαρχουσών εστιών πριν την έναρξη της νεάς ακαδημαϊκής χρονιάς.
  • Όχι στην κατάργηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος όπως συζητιέται μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.


Comments are closed.