Κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά!

«Κανένας φοιτητής που θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του να μην αποκλείεται για οικονομικούς λόγους!»

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πρόσφατα τα οικονομικά κριτήρια, με βάση τα οποία θα δικαιούται ένας μεταπτυχιακός φοιτητής να κάνει αίτηση απαλλαγής από τα δίδακτρα στα φετινά Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών.

Μετά τη γενίκευση των διδάκτρων στην πλειοψηφία των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, την αύξηση κατά 283 των μεταπτυχιακών με δίδακτρα σε σχέση με πέρσι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπαθεί να "χρυσώσει το χάπι" με την απαλλαγή ορισμένων φοιτητών που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

Σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει το υπουργείο, ένας εργαζόμενος μεταπτυχιακός φοιτητής θα πρέπει να αμείβεται με λιγότερα από 543€ το μήνα για να κάνει αίτηση απαλλαγής, ενώ σε μια τετραμελή οικογένεια με δύο παιδιά άνω των 14 ετών, όπου οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, για να μπορέσει το ένα από τα παιδιά να πάρει απαλλαγή από τα δίδακτρα, θα πρέπει οι γονείς να αμείβονται κατά μέσο όρο με 475 ευρώ το μήνα ο καθένας!

Είναι φανερό ότι η πλειοψηφία των νέων με τόσο χαμηλά εισοδήματα αναγκάζεται να αναζητήσει εργασία και δύσκολα συνεχίζει σε μεταπτυχιακές σπουδές, ακόμα και χωρίς δίδακτρα. Την ίδια ώρα χιλιάδες ακόμα φοιτητές αναγκάζονται να πληρώσουν μέχρι δεκάρας τα πανάκριβα δίδακτρα, που σε ορισμένα μεταπτυχιακά αγγίζουν και τα 12.000€.

Η κοροϊδία απογειώνεται με τον "κόφτη" που βάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αφού η απαλλαγή από τα δίδακτρα μπορεί να δοθεί μόνο στο 30% των φοιτητών κάθε μεταπτυχιακού προγράμματος, ακόμα και αν όσοι πληρούν τα οικονομικά κριτήρια είναι περισσότεροι.

Αποδεικνύεται για άλλη μα φορά ότι, όσο η μόρφωση πωλείται σαν εμπόρευμα και το κράτος συνεχίζει την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, τόσο θα αυξάνονται τα εμπόδια στις σπουδές μας.

Κόντρα στην πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, καλούμε τους Φοιτητικούς και Σπουδαστικούς Συλλόγους, να μην επιτρέψουν τον αποκλεισμό κανενός φοιτητή από τα μεταπτυχιακά γιατί δεν έχει να πληρώσει και να διεκδικήσουμε:

  • Άμεση κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά.

  • Επαρκής κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών.

  • Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα και να εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση του επιστημονικού αντικειμένου και για την άσκηση του επαγγέλματος».  

Comments are closed.