Σύλλογοι Οικότροφων ΝΦΕΕΜΠ, ΦΕΑ και Επιτροπή Αγώνα ΦΕΠΑ

Άμεσα μέτρα στήριξης των φοιτητών που αναζητούν στέγαση!

 

Λύση τώρα στα προβλήματα των εστιακών φοιτητών!

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιτίθεται στο δικαίωμα των φοιτητών στην δωρεάν και απρόσκοπτη μόρφωση! Μάλιστα, με θράσος την ίδια περίοδο κορυφώνει τις φιέστες της για «την έξοδο από τα μνημόνια» και τα υπόλοιπα προκλητικά παραμύθια της!

Με την πολιτική της κάνει "ατομική ευθύνη" την αναζήτηση φοιτητικής στέγης, με τη μη κατασκευή νέων εστιών, την υποβάθμισή τους, τις περικοπές στο στεγαστικό φοιτητικό επίδομα. Τα δωμάτια στις εστίες είναι ελάχιστα ενώ σε ορισμένες, όπως στη ΦΕΠΑ (την εστία του ΕΚΠΑ-μεγαλύτερου ιδρύματος στην Ελλάδα), προγραμματίζεται να μειωθούν κι άλλο λόγω εργασιών. Την ίδια στιγμή μετατρέπει την ανάγκη στέγασης χιλιάδων φοιτητών σε πανάκριβο εμπόρευμα, με τους φοιτητές και τις οικογένειες τους να αναγκάζονται να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για «τσουχτερά νοίκια», ώστε να καταφέρουν να σπουδάσουν. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο! Στη Ζωγράφου τα νοίκια είναι πανάκριβα, στο Αιγάλεω παρατηρείται αύξηση των τιμών, σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας δεν υπάρχουν δωμάτια. Αυτή η κατάσταση οδηγεί τους φοιτητές να σκέφτονται ακόμα και να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους!

Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει να τσακίζει τη φοιτητική μέριμνα, παγιώνοντας την υποχρηματοδότηση των εστιών! Αποτέλεσμα είναι:

  • Ετοιμόρροπα κτήρια, δεκάδες ουρές πίσω από τα ελάχιστα πλυντήρια που υπάρχουν στις εστίες μας, τα οποία πολλές φορές υπολειτουργούν κιόλας!
  • Τα δωμάτια των εστιακών να γίνονται φούρνοι καθώς τα συστήματα κλιματισμού δε συντηρούνται και δεν αντικαθίστανται με αποτέλεσμα να χαλάνε συχνά!
  • Ελλείψεις σε προσωπικό που δεν μπορούν να στηρίξουν τη σωστή λειτουργία, τις διάφορες ανάγκες και τη φύλαξη της εστίας.

Και όλα αυτά την ώρα που ετοιμάζει να χαρίσει απλόχερα πακτωλούς χρημάτων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, δεσμεύεται για νέα πρωτογενή πλεονάσματα, μειώνει τη φορολογία των μονοπωλίων!

Δε συμβιβαζόμαστε με αυτή την άθλια κατάσταση!

Εστιακοί και πρωτοετείς φοιτητές διεκδικούμε:

 

  • Μέτρα στήριξης των πρωτοετών φοιτητών που αναζητούν κατοικία: ‘Άμεση χορήγηση έκτακτου στεγαστικού επιδόματος, άμεση ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο και κατάργηση των δημοτικών τελών στη φοιτητική στέγη. Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες. Υπενοικίαση ξενοδοχείων για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία.
  • Δήμευση εκκλησιαστικής περιουσίας, εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων και αξιοποίηση της περιουσίας των πανεπιστημίων προκειμένου να ανεγερθούν νέες εστίες, που να καλύπτουν τις ανάγκες, στην ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες και νοίκια.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης από το κράτος στο ύψος των αναγκών μας και επίλυση όλων των προβλημάτων στις υποδομές και στη λειτουργία των εστιών!

Είναι επιτακτική ανάγκη να οργανώσουμε τον αγώνα μας!

 

 

Καλούμε τους φοιτητές και σπουδαστές:

 

Σε κινητοποίηση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ τη Δευτέρα 10/9 στις 10:00 πμ!

 

Σε παράσταση Διαμαρτυρίας στο Δήμο Αθήνας, την Τετάρτη 12/9 στις 10:00 πμ!

Comments are closed.