10 λόγοι για να έρθεις και ΕΣΥ στο φοιτητικό συλλαλητήριο!

1η Νοέμβρη ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!

1. Θέλουμε αναβάθμιση των σπουδών μας, να μαθαίνουμε ολοκληρωμένα την επιστήμη μας και το αντικείμενό μας. Δεν μας ταιριάζει να γνωρίζουμε λίγα για να αμειβόμαστε με ακόμα λιγότερα και να μην διεκδικούμε τίποτα! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση χτυπά τα μορφωτικά μας δικαιώματα, αφαιρεί την παιδαγωγική επάρκεια από τα πτυχία, διασπά το τμήμα ΦΠΨ. Διευρύνει την κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων, παγιώνει την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις σε καθηγητές, υποδομές, φοιτητική μέριμνα, κλείνει τμήματα, αφήνει ξεκρέμαστους χιλιάδες φοιτητές και αποφοίτους. Διεκδικούμε όλη η απαραίτητη γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος να περιλαμβάνεται στο πτυχίο. Να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

2. Η μόρφωση είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε χιλιάδες ευρώ για στέγαση-σίτιση-βιβλία-σημειώσεις-αναλώσιμα-μετακινήσεις. Οι μεταπτυχιακές σπουδές να εξαρτώνται από το αν έχουμε να πληρώσουμε για δίδακτρα. Την ώρα που δίνονται 4 δις το χρόνο για τους φονιάδες του ΝΑΤΟ και οι οικογένειές μας ματώνουν από τους φόρους να λένε πως «δεν υπάρχει φράγκο» για την Παιδεία. Διεκδικούμε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών. Δωρεάν σπουδές για όλους. Κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά.

3. Διεκδικούμε το πτυχίο μας να είναι η μοναδική προϋπόθεση για να εργαζόμαστε με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουμε. Δημόσια και δωρεάν περιοδική επιμόρφωση όλων των αποφοίτων στις νέες επιστημονικές εξελίξεις. Δεν θέλουμε το πτυχίο μας να είναι διαβατήριο για την ανεργία και την κακοπληρωμένη δουλειά, να κυνηγάμε πανάκριβα πιστοποιητικά και εξετάσεις για να μπορέσουμε να βρούμε δουλειά.

4. Κανείς φοιτητής να μην εγκαταλείψει σπουδές του. Χιλιάδες φοιτητές περιμένουν με αγωνία αν θα εγκριθεί η μετεγγραφή τους ή αν θα μπούνε σε εστία. Φέτος έχουν «κοπεί» οι μετεγγραφές από και προς το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής! Διεκδικούμε τη μετεγγραφή όλων όσοι το έχουν ανάγκη. Έκτακτο στεγαστικό επίδομα σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους. Υπενοικίαση ξενοδοχείων για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία. Τα ξενοδοχεία Magestic (ιδιοκτησίας ΕΚΠΑ), La Mirage και Esperia να γίνουν εστίες, στην ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες και νοίκια.

5. Διεκδικούμε πρακτική άσκηση για όλους, με αξιοπρεπή μισθό και πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα. Δεν ανεχόμαστε η πρακτική να είναι απλήρωτη, σε αντικείμενο άσχετο με τις σπουδές μας.

6. Οι εργαζόμενοι σπουδαστές δεν δουλεύουμε από χόμπι! Η «ανάπτυξη» ήρθε αλλά η εργασιακή ζούγκλα παραμένει! Είναι εδώ η εργοδοτική ασυδοσία, η ανασφάλιστη εργασία, η αγωνία να πιαστούν οι στόχοι για να ανανεωθούν οι συμβάσεις, οι απλήρωτες υπερωρίες, ο υποκατώτατος μισθός. Μπορεί στις δουλειές να είμαστε προσωρινοί αλλά η εκμετάλλευση είναι μόνιμη! Διεκδικούμε συλλογικές συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, υποχρεωτικές για όλους! Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών!

7. Οι οικότροφοι φοιτητές δεν μπορούμε να ζούμε σε εστίες υποβαθμισμένες, χωρίς θέρμανση, με τους εργολάβους να κάνουν «οικονομία» στη σίτιση, την συντήρηση, την καθαριότητα, τη φύλαξη για να βγάζουν περισσότερα κέρδη. Διεκδικούμε επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό. Έξω οι εργολάβοι από τις εστίες.

8. Απαιτούμε μέτρα αντιπυρικής, αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής θωράκισης στις σχολές και τις εστίες. Δεν αποδεχόμαστε να κινδυνεύουμε από πυρκαγιές, σεισμούς και πλημμύρες τον 21ο αιώνα λόγω της ανυπαρξίας μέτρων προστασίας και ακατάλληλων υποδομών.

9. Απαντάμε στη καταστολή που η κυβέρνηση ενισχύει απέναντι σε όποιον αγωνίζεται και διεκδικεί. Σέρνει στα δικαστήρια 2 συμφοιτητές μας γιατί πάλευαν ενάντια στον πόλεμο, βαφτίζει ποινικό αδίκημα τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, στέλνει τα ΜΑΤ ενάντια σε φοιτητές. Γιατί «ανομία» είναι η διαπλοκή διοικήσεων-εταιριών, τα ρουσφέτια, η ανοχή των κρατικών μηχανισμών στους εμπόρους ναρκωτικών και όχι οι αγώνες μας!

10. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές έχουμε μία τεράστια δύναμη που δεν την έχουμε ακόμα δοκιμάσει. Κι αυτή είναι ο οργανωμένος αγώνας για να μορφωνόμαστε όλοι, ολόπλευρα και δωρεάν. Για να δουλεύουμε όλοι στο αντικείμενο που σπουδάσαμε, με σύγχρονα δικαιώματα. Αυτός ο αγώνας μπορεί να γίνει αποτελεσματικός αν ενωθούμε μαζί με τους εργαζόμενους που παλεύουν κι αυτοί για τον ίδιο σκοπό. Έχουμε κοινό αντίπαλο που μπορούμε να του κάνουμε τη ζωή δύσκολη, να τον νικήσουμε!

ΟΛΟΙ στο μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 1 Νοέμβρη στις 11:00 στα Προπύλαια

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας

– Δουλειά με δικαιώματα!

 

Στηρίζουμε την απεργία στις 14 Νοέμβρη και κατεβαίνουμε στο δρόμο μαζί με τους εργαζόμενους!

Στο φοιτητικό συλλαλητήριο 1/11 καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι:

Φιλοσοφική ΕΚΠΑ, Αρχιτέκτονες ΕΜΠ, Φυσικό ΕΚΠΑ, Δάσκαλοι ΕΚΠΑ, Νηπιαγωγοί ΕΚΠΑ, Ιστορικό-Αρχαιολογικό ΕΚΠΑ, Τούρκικων Σπουδών ΕΚΠΑ, Γεωγραφία Χαροκοπείου, ΗΥ Χαροκοπείου, Οικότροφοι Νέων Εστιών ΕΜΠ, Οικότροφοι Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, Σχολή Επιστήμης Τροφίμων (Πα.Δ.Α.), Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών Πολιτισμού (Πα.Δ.Α.), ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Αθήνας

 

και η επιτροπή φοιτητών για τις μετεγγραφές

Comments are closed.