Υπόμνημα φοιτητικών συλλόγων προς τα πολιτικά κόμματα της Βουλής εκτός της φασιστικής Χρυσής Αυγής

Οι 25 φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας που διοργανώνουμε το σημερινό φοιτητικό συλλαλητήριο, δηλώνουμε την αντίθεση μας στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που τσακίζει τα δικαιώματα μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που με τη σφραγίδα της ΕΕ, παγιώνει την υποχρηματοδότηση προς τις σχολές μας εντείνοντας τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σε εργαστηριακό εξοπλισμό, στις εστίες και στη φοιτητική μέριμνα, με το βάρος για το κόστος σπουδών να πέφτει και πάλι στις πλάτες των φοιτητών.

Την ίδια στιγμή εναρμονίζει το πτυχίο μας με την εργασιακή ζούγκλα που θα αντιμετωπίσουμε ως αυριανοί εργαζόμενοι. Κάνει το πτυχίο μας διαβατήριο για την ανεργία και ένα ατελείωτο κυνήγι πανάκριβων πιστοποιήσεων, για να δουλέψουμε χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Παράλληλα, η κυβέρνηση αυξάνει και γενικεύει τα δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά ενώ με το νέο σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, εντείνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές μας, ενισχύει την κατηγοριοποίηση των πτυχίων, την εμπορευματοποίηση της έρευνας και την υποβάθμιση των σπουδών μας.

Καταγγέλλουμε παράλληλα την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει και να καταστείλει τους αγώνες μας, με στημένες μιντιακού τύπου αντιπαραθέσεις, με το πόρισμα Παρασκευόπουλου, την ωμή βία των δυνάμεων καταστολής προς αγωνιστές φοιτητές.

Κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης που μας τσακίζει, την προσπάθεια τρομοκράτησης του αγώνα μας οι φοιτητικοί σύλλογοι διεκδικούμε αποφασιστικά:

 • Να αποσυρθεί τώρα το σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Όχι στις κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα στα Ιδρύματα, τα πτυχία και τους αποφοίτους τους.
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας.
 • Δωρεάν σπουδές για όλους. Ούτε ευρώ από την τσέπη μας για τις σπουδές μας.
 • Όλη η απαραίτητη γνώση, για την άσκηση του επαγγέλματος να περιλαμβάνεται στο πτυχίο. Πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο σπουδών.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα.
 • Κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά.
 • Κατοχύρωση με νόμο της παιδαγωγικής επάρκειας μέσα στα πτυχία για όλες τις καθηγητικές σχολές.
 • Όχι στο πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου. Όχι στο χτύπημα του ασύλου.
 • Να γίνουν τώρα οι μετεγγραφές. Κανένας φοιτητής να μην παρατήσει τις σπουδές του.
 • Επισκευή και ανακαίνιση όλων των εστιών με κρατική δαπάνη. Έξω οι εργολάβοι από τις εστίες.
 • Έκτακτο στεγαστικό επίδομα για όλους όσοι σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους. Υπενοικίαση ξενοδοχείων για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία. Δήμευση εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων και αξιοποίηση της περιουσίας των πανεπιστημίων προκειμένου να ανεγερθούν νέες εστίες, στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιώτες και νοίκια.

Comments are closed.