Επιτροπή Αγώνα Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Κανένας πρωτοετής φοιτητής που το έχει ανάγκη να μην μείνει έξω από την εστία!

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνεργασία με τη διοίκηση της εστίας, για μία ακόμη χρονιά πετάει έξω από την εστία πάνω από 100 πρωτοετείς φοιτητές! Οι εστιακοί φοιτητές ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτά τα παιδιά δεν πρόκειται να «τη βολέψουν κάπως αλλιώς». Αν δεν πάρουν το δωμάτιο στην εστία είναι αναγκασμένοι μέχρι και να παρατήσουν τις σπουδές τους!

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει εγκληματικές ευθύνες για αυτή την κατάσταση! Είναι η κυβέρνηση που, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων, συνεχίζει να ρημάζει τις εστίες με την υποχρηματοδότηση! Με το νέο κρατικό προϋπολογισμό δε δίνει ούτε ευρώ για ανέγερση νέων εστιών ενώ την ίδια στιγμή χαρίζει πακέτα εκατομμυρίων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, μέσω φοροαπαλλαγών, μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και μέσω δεκάδων χρηματικών ενισχύσεων!

 

Αυτή είναι η «δίκαιη ανάπτυξη» τους! Να μένουν εκατοντάδες πρωτοετείς έξω από τις εστίες για να τα οικονομάνε μια χούφτα όμιλοι! Αυτή είναι η «μεταμνημονιακή πραγματικότητα»! Εκατοντάδες να βλέπουν τους κόπους και τον ιδρώτα που έχυσαν να πηγαίνει στράφι, εκατοντάδες να αναγκάζονται να παρατήσουν τις σπουδές τους!

 

Είναι ντροπή να ισχυρίζεται η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι του Υπουργείου Παιδείας ότι «δεν ήταν ενήμεροι, δεν το περίμεναν» και να «χύνουν κροκοδείλια δάκρυα» για τους εκατοντάδες συναδέλφους μας ! Το πρόβλημα δεν προέκυψε ξαφνικά! Γνώριζε η κυβέρνηση όταν τα έπαιρνε από τους γονείς μας για να τα δώσει στο ΝΑΤΟ, στους ομίλους, στις τράπεζες, στους καναλάρχες ότι δε θα μείνει φράγκο για τις δικές μας ανάγκες! Άλλωστε όλον αυτό τον καιρό οι σύλλογοι οικοτρόφων, οι εστιακοί φοιτητές έχουμε πραγματοποιήσει δεκάδες κινητοποιήσεις από τις διοικήσεις και τα Υπουργεία μέχρι και τη Βουλή! Η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της επιδεικτικά έκλειναν τα αυτιά τους στα δίκαια αιτήματα μας την ίδια ώρα που τα άνοιγαν διάπλατα για τα κέρδη των μονοπωλίων!

 

Η διοίκηση της εστίας , το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, οι πρυτανικές αρχές έχουν τεράστιες ευθύνες! Αντί να κινηθούν σε κατεύθυνση να δοθεί λύση στα προβλήματα μας, κάνουν τους φοιτητές μπαλάκι από τον έναν στον άλλο ενώ όλοι μαζί αποτελούν το δεξί χέρι της κυβέρνησης, βάζοντας πλάτη για να περνάει η πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα μας στην εστία, ψηφίζοντας τους προϋπολογισμούς φτώχειας για τις εστίες!

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες!

Διεκδικουμε:

 • Δωρεάν στέγαση για όσους το έχουν ανάγκη. Κανένας πρωτοετής έξω από την εστία!
 • Άμεση ανέγερση νέων εστιών, επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη.
 • Υπενοικίαση ξενοδοχείων για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία.
 • Έξω οι εργολάβοι από την εστία.
 • Εξασφάλιση της σίτισης, της συντήρησης, της φύλαξης και της καθαριότητας στην εστία με ευθύνη του κράτους.
 • Αγορά καινούριων και σύγχρονων πλυντηρίων και στεγνωτηρίων. Πλήρης φωτισμός γύρω από την εστία
 • Δημιουργία χώρων αναψυχής, αναγνωστηρίων, χώρων άθλησης στην εστία με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

 

Οργανώνουμε τον αγώνα μας κόντρα στην επίθεση που δεχόμαστε!

 

 • Προχωράμε σε κατάληψη της κοσμητείας της Σχολής Θετικών Επιστημών 6 Δεκέμβρη για να δοθεί τώρα λύση στο πρόβλημα!
 • Προχωραμε σε κινητοποίηση στους προέδρους των τμημάτων στις 5 Δεκέμβρη.
 • Οργανώνουμε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ μαζί με τους υπόλοιπους συλλόγους οικοτρόφων την Παρασκευή στις 12:00.
 • Καλούμε κάθε σύλλογο να σταθεί αλληλέγγυος στα προβλήματα των εστιακών φοιτητών, στους εκατοντάδες που μένουν έξω από την εστία! Να παρθούν αποφάσεις στήριξης μέσα από συνελεύσεις συλλόγων και ετών!
 • Καλούμε όλους τους πρωτοετείς φοιτητές να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω των διοικητικών συμβουλίων για να οργανώσουμε από κοινού την απάντηση μας.

Comments are closed.