Παλεύουμε για πτυχίο με αξία και δουλειά με δικαιώματα!

Επιτροπή Αγώνα Νομικής Κομοτηνής

Τις τελευταίες μέρες οι φοιτητές της Νομικής βρίσκονται σε αναβρασμό με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να προχωρήσει στην ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η Σύγκλητος του ΔΠΘ αποφάσισε μάλιστα την αναστολή της διδακτικής διαδικασίας σε όλα τα τμήματα για το θέμα αυτό.

Στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών μας στήνεται ένας κάλπικος καβγάς με πρωταγωνιστές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ-ΔΑΠ και κομπάρσους την διοίκηση της σχολής, δικηγορικούς συλλόγους, τοπικούς φορείς και τις παρατάξεις ΑΝΟΚ και ΕΑΑΚ.

Όλοι όσοι ευθύνονται για τα μεγάλα, καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές και την εργασιακή μας προοπτική, επιχειρούν να μας αποπροσανατολίσουν, να ξεπλύνουν τις αμαρτίες τους και να μας μετατρέψουν σε χειροκροτητές των αντιδραστικών προτάσεων που πλασάρουν!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σέρνει το χορό του αποπροσανατολισμού και της εξαπάτησης. Μοιράζει προεκλογικές υποσχέσεις στην Πάτρα για ίδρυση Νομικής και στη Θράκη για ίδρυση νέων τμημάτων την ίδια ώρα που παγιώνει την υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις καθηγητών, τη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας, αλλά και την εργασιακή ζούγκλα που περιμένει τους απόφοιτους της Νομικής!

Από την άλλη ξεχειλίζει η υποκρισία της ΝΔ, της διοίκησης της σχολής και διάφορων τοπικών φορέων. Όλοι όσοι από θέσεις ευθύνης (κυβερνητικές, διοικητικές, κοκ) έχουν εγκαταλείψει τη σχολή μας στην τύχη της, έχουν ψηφίσει και εγκρίνει τους μειωμένους προϋπολογισμούς, έχουν στηρίξει ή σιωπήσει στη φορομπηξία και στη διόγκωση των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών δικηγόρων τώρα δήθεν νοιάζονται για το καλό μας! Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν τους φοιτητές της Νομικής σαν πελατεία για την "τοπική αγορά", σαν ευρώ με πόδια! Ζητάνε μάλιστα την περικοπή των μετεγγραφών για να ξεζουμίζουν ακόμα και οικογένειες που δεν αντέχουν να σπουδάζουν τα παιδιά τους μακριά από τον τόπο κατοικίας τους! Την ίδια στιγμή απουσιάζει κάθε σχέδιο για την αναβάθμιση των εστιών, τη βελτίωση της φοιτητικής μέριμνας, τη μείωση του κόστους διαβίωσης!

Αυτό που κρύβουν, γιατί όλοι μαζί συμφωνούν, είναι:

 • η εξίσωση των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολέγια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως ορίζει η νομοθεσία της ΕΕ! Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από το 2014 έχει ψηφίσει νόμο σύμφωνα με τον οποίο οι απόφοιτοι νομικών σχολών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και των συνεργαζόμενων με αυτά κολεγίων, θα εγγράφονται πλέον στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας με την ίδια διαδικασία που ισχύει και για τους πτυχιούχους ελληνικών νομικών σχολών. Για ποια 4η Νομική τσακώνονται όταν έχουν αναγνωρίσει όχι μία αλλά δεκάδες "Νομικές" και μάλιστα τα υποβαθμισμένα 3ετή ιδιωτικά κολέγια; Όταν επίσημη θέση της ΝΔ-ΔΑΠ είναι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων άρα και Νομικών σχολών; Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να επισφραγίσει με νέο νόμο αυτή την εξίσωση ξεπερνώντας και όποια εμπόδια υπάρχουν ακόμα.
 • η πλήρης αποσύνδεση του πτυχίου από το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος. Μετά το πτυχίο αναγκαζόμαστε να ενταχθούμε στο απαράδεκτο καθεστώς 18μηνης άσκησης (την οποία μάλιστα ψάχνουμε μόνοι μας) και στη συνέχεια να δώσουμε εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος με ποσοστά αποτυχίας περίπου 30%! Και δίπλα σε όλα αυτά ακούμε τον πρόεδρο του ΔΣΑ να δηλώνει ότι "η έννοια μισθός δεν νοείται στους ασκούμενους", δηλαδή να δουλεύουμε τζάμπα για 18 μήνες !
 • ο αποκλεισμός εκατοντάδων αποφοίτων από το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος. Ο πρόεδρος του ΔΣΑ προανήγγειλε τη δημιουργία σχολής δικηγόρων μετά τη

Νομική και τον περιορισμό των επιτυχόντων από τις εξετάσεις του δικηγορικού συλλόγου. Η εφαρμογή αυτών των προτάσεων σημαίνει το πτυχίο μας να αποτελεί ένα απλό εισιτήριο για ένα πανάκριβο κυνήγι εξετάσεων και πιστοποιήσεων. Θα υπάρχουν αυτοί που θα περνούν τις δοκιμασίες κι αυτοί που σταδιακά θα κόβονται και θα ξανακόβονται. Για να μπεις στη πρώτη κατηγορία θα πρέπει να έχεις μεγάλη τσέπη και τύχη (αφού δε γίνεται να θυμάσαι όλο τον όγκο γνώσεων που έχουμε διδαχθεί 4 χρόνια στη σχολή και θα πρέπει να πληρώσεις φροντιστήρια) και όσοι καταλήγουν στη δεύτερη κατηγορία είναι "μη δικηγόροι", δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα, γίνονται φθηνό επιστημονικό δυναμικό για όλες τις δουλειές. "Λουκούμι", δηλαδή, για τις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες. Οι διαφοροποιήσεις αυτές τελικά χτυπούν τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω, συμπιέζοντας μισθούς, όρους δουλειάς και ασφάλισης. Αυτό το ΕΓΚΛΗΜΑ εις βάρος μας αρνήθηκαν να καταδικάσουν οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΑΝΟΚ ψηφίζοντας λευκό (!) στο ψήφισμα που καταθέσαμε στο ΔΣ.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που φτιάχνουν για τις σπουδές και το μέλλον μας μαζί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ! Αυτά προσπαθούν να κρύψουν πίσω από τον ψεύτικο καβγά για την ίδρυση 4ης Νομικής!

Την ίδια στιγμή καλλιεργούν επικίνδυνες λογικές οι οποίες αν υιοθετηθούν από τους φοιτητές θα "βάλουμε τα χέρια μας για να βγάλουμε τα μάτια μας". Λένε ότι για την ανεργία φταίει ο "υπερπλυθησμός" των δικηγόρων! Αν το αποδεχτούμε, τότε αύριο:

 • θα μπορούσε κάλλιστα να βγούνε οι Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης και να ζητήσουν την κατάργηση της 3ης Νομικής για να ξεμπερδέψουν με τους "πλεονάζοντες" αποφοίτους.
 • θα συμβιβαστούμε με την αυστηροποίηση των εξετάσεων και τον αποκλεισμό εκατοντάδων από εμάς από το επάγγελμα!
 • θα αποδεχτούμε τη θέση της ΔΑΠ για μείωση εισακτέων. Αν είχε εφαρμοστεί αυτή η θέση όταν εμείς δίναμε πανελλαδικές για τη είσοδό μας στη Νομική τότε εκατοντάδες από εμάς ΔΕΝ θα είχαμε εισαχθεί αφού τις θέσεις μας θα καταλάμβαναν φοιτητές που σήμερα σπουδάζουν στη Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Η αλήθεια είναι ότι η δυσκολία στην εύρεση δουλειάς και οι άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο επάγγελμα οφείλονται στην ύπαρξη μεγάλων δικηγορικών εταιρειών, που συγκεντρώνουν ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της δικηγορικής ύλης, με αποτέλεσμα τα μικρά δικηγορικά γραφεία να φυτοζωούν. Παράλληλα, οι δυσβάσταχτες εισφορές, που έχουν επιβάλλει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στους δικηγόρους εμποδίζουν πολλούς να ασκήσουν το επάγγελμα, οδηγούν στον εξοβελισμό τους από αυτό.

 

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες!

Οι φοιτητές της Νομικής δεν πέφτουμε στις παγίδες που μας στήνουν! Οργανωνόμαστε σε κάθε έτος, συζητάμε τα προβλήματα και αποφασίζουμε συλλογικά πώς θα τα αντιπαλέψουμε. Κάνουμε στην άκρη τις παρατάξεις που συνυπογράφουν την αντιλαϊκή πολιτική και μας κοροϊδεύουν ασύστολα. Συντονίζουμε τη δράση μας με τις άλλες Νομικές Σχολές και απαιτούμε:

 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών.
 • Να είναι το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος. Κατάργηση της σημερινής μορφής της άσκησης και ένταξή της σε ένα αναβαθμισμένο πρόγραμμα σπουδών. Άσκηση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
 • Κατάργηση των εξετάσεων στο Δικηγορικό Σύλλογο.
 • Όχι στην εξίσωση των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολέγια.
 • Δωρεάν παροχή όλων των συγγραμμάτων και των κωδίκων σε όλους τους φοιτητές.
 • Πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού.
 • Δωρεάν στέγαση σε σύγχρονες εστίες στην Κομοτηνή. Δωρεάν σίτιση για όλους. Επιπλέον δρομολόγια για την γρήγορη και ασφαλή μεταφορά μας από και προς τη σχολή.

 

 • Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.

Comments are closed.