Ανακοίνωση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Συλλόγων Οικοτρόφων

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφήνει τους εστιακούς φοιτητές στο έλεός τους!

Να λυθούν τώρα όλα τα προβλήματα!

Η λειτουργία της εστιών έχει βαρέσει κόκκινο! Η χρόνια κρατική υποχρηματοδότηση από όλες τις κυβερνήσεις έχει υποβαθμίσει πλήρως τους όρους ζωής μας!

 • Πάνω από 1000 φοιτητές πανελλαδικά μένουν έξω από τις εστίες, αφού τα δωμάτια είναι ελάχιστα. Ενώ υπάρχουν ολόκληρα ιδρύματα που φιλοξενούν χιλιάδες φοιτητές, στα οποία δεν αντιστοιχεί ούτε ένα δωμάτιο! Η κυβέρνηση κυριολεκτικά κλείνει το δρόμο μας προς τη μόρφωση!
 • Το δικαίωμα μας στη σίτιση είναι στον αέρα. Στις εστίες της Αθήνας, της Ξάνθης, της Πάτρας, οι νέοι εργολάβοι, για να κάνουν καλύτερο τζίρο, έχουν ήδη ξεκινήσει να μειώνουν την ποιότητα του φαγητού, να εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζόμενων με αποτέλεσμα πολλοί να απολύονται ή και να παραιτούνται λόγω της εργασιακής ανασφάλειας!
 • Το προσωπικό είναι ελάχιστο με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα ζητήματα λειτουργίας, συντήρησης, φύλαξης των εστιών. Ζούμε σε εκρηκτικές καταστάσεις που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά μας! Την ίδια στιγμή υπάρχουν κτήρια σε εστίες όπως της ΦΕΠΑ(ΕΚΠΑ) που κρίνονται επικίνδυνα ακατάλληλα εδώ και χρόνια ενώ δεν έχει υπάρχει κανένα σχέδιο ανακαίνισης!
 • Οι υποδομές λειτουργίας των εστιών υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο! Πολλοί είμαστε αυτοί που έχουμε σκουριασμένο νερό στις βρύσες των δωματίων μας, άλλοι δεν έχουμε ζεστό νερό μέσα στο χειμώνα, ενώ πληρώνουμε κάθε μέρα για να πλύνουμε τα ρούχα μας λόγω έλλειψης πλυντηρίων στους ορόφους. Έχουμε φτάσει στο σημείο να πλημμυρίζουν δωμάτια με την πρώτη βροχή, να έχουμε μέχρι και περιστατικά πυρκαγιάς σε Κρήτη και Πάτρα !

Είναι τουλάχιστον προκλητική η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέναντί μας! Ο υπουργός τουλάχιστον μας κοροϊδεύει όταν μιλά για δήθεν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και στήριξη της φοιτητικής μέριμνας! Η κυβέρνηση γράφει στα παλιά της τα παπούτσια της ανάγκες μας, κάθε φορά μας λέει «πως δήθεν καταλαβαίνει τα προβλήματά μας αλλά δεν υπάρχουν λεφτά» και την ίδια ώρα δίνει ζεστό χρήμα στους δολοφόνους του ΝΑΤΟ και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυτή είναι η «μεταμνημονιακή εποχή» του ΣΥΡΙΖΑ: Να ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις μέσα στις εστίες μας λόγω της υποχρηματοδότησης για να τροφοδοτεί η κυβέρνηση με ζεστό κρατικό χρήμα τη «δίκαιη ανάπτυξη» των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων!

Κυβέρνηση και διοίκηση ΙΝΕΔΙΒΙΜ χρόνια τώρα ταΐζουν με ζεστό χρήμα τους μεγαλοεργολάβους αφήνοντας στον αέρα τη σίτιση, τη θέρμανση, το ζεστό νερό των φοιτητών.

Προσπαθούν να μας καθησυχάσουν λέγοντας πως «δήθεν θα βάλουν τάξη και διαφάνεια στους μεγαλοεργολάβους»!! Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα! Δεν υπάρχουν «καλοί» και «κακοί» εργολάβοι! Όλοι μας βλέπουν σαν πελάτες και όποτε κινδυνεύουν τα κέρδη τους μας κόβουν τη σίτιση, το ζεστό νερό, τη θέρμανση! Αυτό είναι το αποτέλεσμα της περίφημης «ανταποδοτικής λειτουργίας και επιχειρηματικής δράσης» των ιδρυμάτων, που είναι κατεύθυνση της ΕΕ και εφαρμόζουν χρόνια παλιές και νέες κυβερνήσεις. Αντί να προσληφθεί μόνιμο και επαρκές προσωπικό στην ευθύνη του κράτους δίνονται τόσα χρόνια εκατομμύρια στους διάφορους επιχειρηματίες που κερδίζουν λεφτά στις πλάτες μας.

Δεν επιτρέπουμε στην κυβέρνηση ούτε στη ΝΔ, ούτε σε όποιον άλλον καλοθελητή, να αξιοποιήσουν τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιουργούν στις εστίες για να χτυπήσουν το άσυλο, να βάλουν security, κάμερες ασφαλείας κλπ σε χώρους που ζούμε και σπουδάζουμε! Θέλουν να χτυπήσουν το δικαίωμά μας να παλεύουμε και να διεκδικούμε! Δε θα τους αφήσουμε!

Κανείς να μη συμβιβαστεί με τη σημερινή κατάσταση που ζούμε! Όλοι οι φοιτητές να χουμε λόγο με τον αγώνα μας, να ζωντανέψουμε τις συνελεύσεις των συλλόγων μας και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας!

Δυναμώνουμε το πανελλαδικό συντονιστικό συλλόγων οικοτρόφων! Οι εστιακοί έχουμε πείρα! Μόνο μαζί καταφέραμε να πρωτοστατήσουμε στην οργάνωση του αγώνα πανελλαδικά, να βάλουμε εμπόδια στην επίθεση που δεχόμαστε από την πολιτική της κυβέρνησης, να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης σε ορισμένες εστίες κάτω με το συντονισμό και την οργάνωση του αγώνα μας! Το

σχέδιό που έχουν κυβερνήσεις, επιχειρηματικοί όμιλοι και ΕΕ για απαξίωση του τρόπου ζωής και των σπουδών μας είναι πολύ καλά οργανωμένο και καθιστά απαραίτητη την συντονισμένη απάντησή μας! Μπορούμε και πρέπει να δυναμώσουμε το συντονιστικό συλλόγων οικοτρόφων, να γίνουμε ακόμα περισσότεροι οι σύλλογοι που σπάμε την απομόνωση, δε συμβιβαζόμαστε, διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Μαζί με τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους οι οποίοι παλεύουν με σκοπό να πάρουν πόδι οι εργολάβοι από τις εστίες μας, να γίνει πρόσληψη όλου του απαραίτητου, μόνιμου και σταθερού προσωπικού με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι οι φοιτητές με τους εργαζόμενους είμαστε από την ίδια πλευρά. Τα παράσιτα οι εργολάβοι, πατώντας πάνω στις δικές μας ανάγκες και ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους, βγάζουν κέρδη. Μαζί λοιπόν και ενωμένοι πρέπει να αντιπαλέψουμε την υπάρχουσα κατάσταση. Να τους βάλουμε απέναντι, να μπουν μπροστά οι δικές μας ανάγκες.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

 • Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες. Υπενοικίαση ξενοδοχείων για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία.
 • Καμία σκέψη για απόλυση ή μείωση προσωπικού στις εστίες.
 • Να παρθούν ΤΩΡΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα συντήρησης, ειδικά στους λέβητες, ώστε να διασφαλιστεί το ζεστό νερό και η θέρμανση για όλους.
 • Να παρθούν ΤΩΡΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να συνδεθούν καινούρια πλυντήρια, στεγνωτήρια για όλες τις εστίες στο ύψος των αναγκών.
 • Μέτρα αντιπυρικής-αντισεισμικής θωράκισης για όλες τις εστίες. Άμεση ανακαίνιση και συντήρηση όλων των υποδομών
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις εστίες στο ύψος των αναγκών
 • Άμεση χορήγηση έκτακτου στεγαστικού επιδόματος σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους, συμπεριλαμβανομένου και των πρωτοετών. Διεύρυνση των δικαιούχων και άμεση καταβολή του στεγαστικού επιδόματος για την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά.
 • Δήμευση εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων και αξιοποίηση της περιουσίας των πανεπιστημίων προκειμένου να ανεγερθούν νέες σύγχρονες εστίες, που να καλύπτουν τις ανάγκες, στην ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες και νοίκια.
 • Δημιουργία ενιαίου φορέα στην ευθύνη του κράτους που θα διαχειρίζεται τις εστίες με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό.
 • Έξω οι εργολάβοι από τις εστίες και τις σχολές.
 • Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση των εστιών.

Οργανώνουμε κοινό σχέδιο αντεπίθεσης!

> Πραγματοποιούμε κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των εστιών. Απαιτούμε εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων.

> Οργανώνουμε γενικές συνελεύσεις, συνελεύσεις κτηρίων σε κάθε εστία. Τώρα είναι η ώρα μαζικά να ακουστούμε, να συζητήσουμε τις απόψεις μας προτάσσοντας τη συλλογική διεκδίκηση των φοιτητών, να οργανώσουμε αγωνιστικό σχέδιο!

> Καλούμε κάθε φοιτητικό και εστιακό σύλλογο να στηρίξει με ψηφίσματα τον αγώνα μας! Να οργανώσει δράσεις, κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των τμημάτων και ιδρυμάτων για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας.

Καλούμε σε πανελλαδική μέρα δράσης για τα δικαιώματα μας στη φοιτητική μέριμνα την Τετάρτη 25 Φλεβάρη:

* Στην Αθήνα ,στο Υπουργείο Παιδείας 

* Στην Θεσσαλονίκη, στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης

* Στην Κρήτη, στην Περιφέρεια Κρήτης

Καλούμε όλους τους συλλόγους οικοτρόφων να δώσουν το παρών στις κινητοποιήσεις. Να κάνουν τώρα το βήμα περισσότεροι σύλλογοι να γίνουν μέρος του πανελλαδικού συντονιστικού συλλόγων οικοτρόφων!

Comments are closed.