Φοιτητικός Σύλλογος Ιστορικού-Αρχαιολογικού

Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα!

Μπλόκο στην επιβολή διδάκτρων!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπει το δικαίωμα των φοιτητών στη μόρφωση σε πανάκριβο εμπόρευμα! Προχωράει ένα βήμα παραπέρα το αντιλαϊκό έργο των προκατόχων της ιδρύοντας, σε συνεργασία με τη κοσμητεία της σχολής Φιλοσοφικής, προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με δίδακτρα στο τμήμα Ιστορικού-Αρχαιολογικού , που θα λειτουργήσει με ευθύνη των τμημάτων Φιλολογικού και Ιστορικού-Αρχαιολογικού !

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν αφορά μόνο τους φοιτητές του νέου προγράμματος σπουδών. Ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για τη γενίκευση των διδάκτρων και στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε όλα τα τμήματα! Άλλωστε οι φοιτητές έχουμε πείρα. Με τον ίδιο τρόπο η κυβέρνηση πριν λίγο καιρό γενίκευσε τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, με αποτέλεσμα σήμερα οι φοιτητές να πληρώνουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους.

Δεν ανεχόμαστε το δικαίωμα μας στη μόρφωση να μετατρέπεται σε εμπόρευμα!

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της λογικής της «ανταποδοτικότητας»-βασικής οδηγίας της ΕΕ: Οι κυβερνήσεις παγιώνουν την υποχρηματοδότηση στα Πανεπιστήμια, δημιουργούν τεράστια αδιέξοδα λειτουργίας των σχολών, για να δίνουν ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους! Ενώ προκλητικά μας καλούν να πληρώσουμε εμείς το λογαριασμό, την ίδια στιγμή που οι οικογένειες μας έχουν πληρώσει πανάκριβα τη φοροληστεία τους όλα αυτά τα χρόνια! Παράλληλα, αυτά τα προγράμματα, καθόλου τυχαία, ανοίγουν την ώρα που η κυβέρνηση μετατρέπει το πτυχίο μας σε διαβατήριο για την ανεργία, αναγκάζοντας όλο και περισσότερους φοιτητές να κυνηγήσουν πανάκριβους τίτλους σπουδών για να καταφέρουν να δουλέψουν.

Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που γενικεύει τα δίδακτρα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, η “κυβέρνηση των διδάκτρων” δεν μπορεί να υπερασπιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο όπως προκλητικά επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ στις κοκορομαχίες του με τη Νέα Δημοκρατία! ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θέλουν την παιδεία εμπόρευμα! Η ΝΔ με την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο ΣΥΡΙΖΑ πατώντας στους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενισχύοντας την επιχειρηματική λειτουργία στις σχολές, αναγκάζοντας τους φοιτητές να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για ελλείψεις σε υποδομές, εργαστηριακό εξοπλισμό, συγγράμματα και σημειώσεις, μέχρι και ιδρύοντας ολόκληρα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών με δίδακτρα! Μάλιστα δρομολογείται και η ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου, η λειτουργία του οποίου θα γίνει αποκλειστικά από τις τσέπες των φοιτητών, με δίδακτρα!

Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να μην τσιμπήσει στην κοροϊδία, να γυρίσει την πλάτη σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και όσους υπερασπίζονται την πολιτική που βάζει το χέρι των φοιτητών ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη!

Δε θα περάσει η επιβολή διδάκτρων!

Παλεύουμε για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών!

Διεκδικούμε:

  • Να αποσυρθεί η πρόταση της διοίκησης για δημιουργία προγράμματος σπουδών με δίδακτρα στο τμήμα Ιστορικού-Αρχαιολογικού!
  • Ούτε σκέψη για δίδακτρα στα προπτυχιακά με οποιαδήποτε μορφή. Κατάργηση όλων των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών!
  • Κάλυψη όλων των κενών σε καθηγητές, ερευνητικό, τεχνικό προσωπικό και εργαζομένους.

Οργανώνουμε τον αγώνα για να μπλοκάρουμε τα σχέδια για δίδακτρα στο τμήμα μας!

Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους να στηρίξουν τον αγώνα μας, τις διεκδικήσεις και τις κινητοποιήσεις μας ενάντια στην επιβολή διδάκτρων!

Comments are closed.