Απόφαση φοιτητικών συλλόγων: ΝΦΕΕΜΠ, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, Τοπογράφων ΕΜΠ, Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ, Δασκάλων ΕΚΠΑ, Νηπιαγωγών ΕΚΠΑ, Ιστορικού-Αρχαιολογικού ΕΚΠΑ, Ιατρικής ΕΚΠΑ, Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Οικονομικού ΕΚΠΑ, Φυσικού ΕΚΠΑ, ΣΕΤ ΠαΔα, ΣΕΤΠ ΠαΔα

Άμεσα μέτρα στήριξης των φοιτητών που αναζητούν σπίτι!

Λύση τώρα στα προβλήματα των εστιακών φοιτητών!

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ που οδηγεί την προσπάθεια χιλιάδων φοιτητών για αναζήτηση στέγης σε αδιέξοδο! Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την άρνηση κατασκευής νέων εστιών, την υποβάθμισή των ήδη υπάρχοντων, τις περικοπές στο στεγαστικό φοιτητικό επίδομα, αναγκάζει χιλιάδες οικογένειες να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη σε «τσουχτερά νοίκια», ώστε να καταφέρουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους! H «τουριστική ανάπτυξη» για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά την πληρώσουν και οι πρωτοετείς φοιτητές στις λεγόμενες τουριστικές περιοχές της χώρας! Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει να υποβαθμίζει τη φοιτητική μέριμνα, παγιώνοντας την υποχρηματοδότηση των εστιών! Αποτέλεσμα είναι:

 • Να πέφτουν μέχρι και σοβάδες σε ετοιμόρροπα κτήρια τα οποία έχουν να συντηρηθούν χρόνια, ολόκληρα κτίρια όπως η Β ΦΕΠΑ να είναι ακατάλληλα για στέγαση! Απαρχαιωμένες υποδομές που υπολειτουργούν, χώροι άθλησης, γήπεδα, χώροι αναψυχής αποτελούν «όνειρα θερινής νυκτός». Τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό φύλαξης, συντήρησης, καθαριότητας, τεράστιες ελλείψεις σε φωτισμό γύρω από τις εστίες! Σε όλες τις εστίες της Αθήνας δεν υπάρχει επαρκής αριθμός πλυντηρίων, Στις Φοιτητικές εστίες Αθηνών τα ασανσέρ είναι χαλασμένα, με αποτέλεσμα όσοι φοιτητές γυρίζουν τώρα από διακοπές ή μετακομίζουν εκεί, να πρέπει να ανέβουν με τις βαλίτσες μέχρι τον έβδομο με τα πόδια!
 • Τα δωμάτια των εστιακών να γίνονται σάουνες καθώς τα συστήματα κλιματισμού δε συντηρούνται και δεν αντικαθίστανται, με αποτέλεσμα να χαλάνε συχνά! Είναι πολλά τα δωμάτια ή ακόμα και τα κτίρια, όπως για παράδειγμα στη ΝΦΕΕΜΠ που δεν έχουν καν κλιματισμό!
 • Το δικαίωμα των φοιτητών στη δωρεάν σίτιση να είναι στον αέρα! Με τους εργολάβους να εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζόμενων, να μειώνουν την ποσότητα του φαγητού, προκειμένου να βγάλουν το μέγιστο κέρδος. Κάθε φορά που δεν βγαίνουν οι μπίζνες με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (αρμόδιο φορέα του Υπουργείου που διαχειρίζεται στις εστίες), απειλούν ότι θα αφήσουν νηστικούς τους φοιτητές, τους εργαζόμενους στο δρόμο. Την ίδια ώρα έχουν αποκομίσει εκατομμύρια από την σίτιση στις εστίες, τσακίζοντας τις ανάγκες των φοιτητών και ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους. Μάλιστα, πρόσφατα στις Νέες Εστίες του ΕΜΠ δεν δίστασαν να ανακοινώνουν απολύσεις εργαζομένων εκβιαστικά για να ανοίξει η σίτιση! Είναι πραγματικά παράσιτα και δεν έχουν καμία δουλειά στις εστίες!
 • Να μην υπάρχει κανένα μέτρο αντιπυρικής προστασίας! Πέρσι στις εστίες του Ηρακλείου, επειδή η συντήρηση ήταν ανύπαρκτη, πήρε φωτιά ένα ολόκληρο κτίριο! Στις νέες εστίες του ΕΜΠ, για τον ίδιο λόγο, μόνο τον τελευταίο χρόνο το εστιατόριο έχει πιάσει φωτιά τρείς φορές! Ταυτόχρονα, δεν υπάρχουν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα αντισεισμικής προστασίας.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση χαρίζει απλόχερα πακτωλούς χρημάτων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, δεσμεύεται για νέα πρωτογενή πλεονάσματα και περισσότερες μειώσεις στη φορολογία των μονοπωλίων!

Δε συμβιβαζόμαστε με αυτή την άθλια κατάσταση!

Διεκδικούμε:

 • Μέτρα στήριξης των πρωτοετών φοιτητών που αναζητούν κατοικία!
 • Άμεση χορήγηση έκτακτου στεγαστικού επιδόματος,
 • Άμεση ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο και κατάργηση των δημοτικών τελών στη φοιτητική στέγη.
 • Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες.
 • Καμία καθυστέρηση! Τώρα να γίνει υπενοικίαση ξενοδοχείων για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία.
 • Να δοθεί τώρα λύση στα προβλήματα των εστιακών!
 • Άμεση ανέγερση νέων εστιών, επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη.
 • Δήμευση εκκλησιαστικής περιουσίας, εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων και αξιοποίηση της περιουσίας των πανεπιστημίων προκειμένου να ανεγερθούν νέες εστίες.
 • Δημιουργία ενιαίου φορέα στην ευθύνη του κράτους που θα διαχειρίζεται τις εστίες με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό.
 • Έξω οι εργολάβοι από τις εστίες.
 • Όχι στην επιβολή ενοικίων στους οικότροφους.
 • Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση των εστιών.
 • Όχι στο ξεσπίτωμα των οικότροφων στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς για την εμπορική αξιοποίηση-ενοικίαση των κλινών.
 • Εξασφάλιση της σίτισης, της συντήρησης, της φύλαξης και της καθαριότητας σε όλες τις εστίες με ευθύνη του κράτους.
 • Αγορά καινούριων και σύγχρονων πλυντηρίων και στεγνωτηρίων. Πλήρης φωτισμός σε όλες τις εστίες και γύρω από αυτές.
 • Δημιουργία χώρων αναψυχής, αναγνωστηρίων, χώρων άθλησης σε όλες τις εστίες με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

 

Αποφασίζουμε:

– Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας στις 10/09, στις 12:00!

– Κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των τμημάτων!

– Άμεσα μέτρα αλληλεγγύης από τους φοιτητικούς συλλόγους σε κάθε εστία και τμήμα.

– Δημιουργία επιτροπής φοιτητών που διεκδικούν δωμάτιο σε εστία.

– Δράσεις παρέμβασης, ενημέρωσης, σε περιοχές κοντά στα Πανεπιστήμια που φοιτητές αναζητούν σπίτι, τους καλούμε σε κοινό αγώνα.

– Την καταγραφή ,από το ΔΣ, πρωτοετών που έχουν πρόβλημα και δεν μπορούν να νοικιάσουν σπίτι!

 

Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση δηλώνουν και οι σύλλογοι Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ και ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ.

Comments are closed.