Δελτίο τύπου για την κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων στη σύνοδο πρυτάνεων

Εκτελεστική Γραμματεία

Το Σάββατο 28/9 φοιτητικοί σύλλογοι, εκλεγμένοι συνδικαλιστές σε ΔΣ των σχολών της Αθήνας, που συσπειρώνονται με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, πραγματοποιήσαμε μαχητική κινητοποίηση στη σύνοδο των Πρυτάνεων.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς και τους πρυτάνεις που συμμετείχαν στη σύνοδο, που για μία ακόμη φορά αντιμετώπισαν τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών, με δυνάμεις καταστολής, οπλισμένους αστυνομικούς και ΜΑΤ! Η στάση αυτή αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη να σαρώσει ότι δικαίωμα δεν πρόλαβε να αποτελειώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την προσπάθεια έχει πολύτιμους βοηθούς τις πρυτανικές αρχές που αποδεικνύονται οι καλύτερες υπηρέτες τόσο του αντιλαϊκού της έργο, όσο και της προσπάθειας καταστολής των αγώνων μας μέσα στις σχολές.

Μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες, για τη στάση της κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών, καταφέραμε να θέσουμε σύνοδο τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε μέσα στα Πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα απαιτήσαμε:

  • Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών για να δοθεί τώρα λύση στα προβλήματα των φοιτητών του Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που κυριολεκτικά υπολειτουργούν λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε καθηγητές και εργαστηριακό προσωπικό.
  • Να λυθούν τώρα βασικά ζητήματα για την λειτουργία των νέων τμημάτων που ιδρύθηκαν φέτος, με πρόσληψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού, επίλυση στοιχειωδών ζητημάτων λειτουργίας όπως το ωρολόγιο πρόγραμμα κλπ που ακόμα δεν έχουν καθοριστεί ενώ τα μαθήματα ξεκινούν την Δευτέρα.
  • Να πραγματοποιηθεί ανέγερση εστιών στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους! Δεν ανεχόμαστε χιλιάδες φοιτητές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους λόγω του ότι μόνο το 9% παίρνει θέση στην εστία, την ίδια στιγμή που τα νοίκια στις συνοικίες της Αθήνας είναι στα ύψη. Απορρίπτουμε την κάλπικη «λύση» ανέγερσης των εστιών μεΣΔΙΤ, που μετατρέπει το δικαίωμα στη στέγαση σε πανάκριβο εμπόρευμα, διογκώνει τα προβλήματα των εστιακών με την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας.
  • Να μην υπάρξει ούτε σκέψη για την διαγραφή φοιτητών που έχουν ξεπεράσει το λεγόμενο ν+2. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης, ΕΕ, το ότι πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους για να στηρίξουν τις οικογένειες τους και να τα βγάλουν πέρα την ίδια ώρα που όλες οι κυβερνήσεις δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο στήριξης για τους εργαζόμενους φοιτητές.
  • Να δεσμευτούν οι πρυτανικές αρχές ότι δε θα εφαρμόσουν το νόμο για το άσυλο, θα καταγγείλουν την προσπάθεια νομιμοποίησης της παρουσίας των αστυνομικών δυνάμεων στις σχολές , όπως συνέβη πρόσφατα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, δε θα δώσουν το πράσινο φως στην παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων μέσα στις σχολές μας για να χτυπήσουν τους αγώνες μας.

Η στάση του σώματος της συνόδου ήταν προκλητική! Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει νέο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω ζητήματα, φέρνοντας νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματα μας η σύνοδος, σε μια φτηνή προσπάθεια να κοροϊδέψει τους φοιτητές, αρνήθηκε να απαντήσει στα δίκαια αιτήματα μας γιατί «δεν έχουν τεθεί ακόμα από το Υπουργείο και άρα δεν μπορούμε να τα συζητήσουμε».

Θα μας βρουν μπροστά τους!

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Εκπαίδευση θα μείνει στα χαρτιά!

Η δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας των φοιτητικών συλλόγων έστειλε ένα πρώτο μήνυμα σε κυβέρνηση και πρυτάνεις ότι η κοροϊδία, η προσπάθεια τους να σαρώσουν τα δικαιώματα μας δε θα περάσει! Δε σταματάμε εδώ. Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά, περισσότεροι, μαχητικά στο δρόμο της συλλογικής και οργανωμένης διεκδίκησης. Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή! Καλούμε κάθε φοιτητή να πάρει θέση μάχης απέναντι στο νέο γύρο επίθεσης που εξαπολύει η κυβέρνηση της ΝΔ στα δικαιώματα μας!

Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγου να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση στις 2/10 με το ΠΑΜΕ στις 10:30 στα προπύλαια!

Comments are closed.